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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
03/05/2021 |
Data da última atualização: |
25/06/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PINHEIRO, S. S.; CARDOSO, L. de M.; ANUNCIAÇÃO, P. C.; MENEZES, C. B. de; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D.; DELLA LUCIA, C. M.; SANT'ANA, H. M. P. |
Afiliação: |
SORAIA SILVA PINHEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; LEANDRO DE MORAIS CARDOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; PAMELLA CRISTINE ANUNCIAÇÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; CERES MATTOS DELLA LUCIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; HELENA MARIA PINHEIRO SANT’ANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Water stress increased the flavonoid content in tannin-free sorghum grains. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 100, 103892, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.103892 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effect of water stress on the profile of flavonoids was evaluated in three tannin-containing (SC115, SC60, and SC720) and in three tannin-free (B.Tx635, SA 5330-MARTIN, and SC373) sorghum genotypes. Flavones, flavanones and 3-deoxyanthocyanidins were analyzed by high-performance liquid chromatography with diode array detection. The water stress x genotype interaction increased the sorghum flavones (ranging from 11.3?85.5 μg/g), flavanones (0.14?157.2 μg/g) and 3-deoxyanthocyanidins (5.2?245.3 μg/g) content. The effect of water stress on 3-deoxyanthocyanidins was related to the presence of tannin in sorghum genotypes. Water stress increased the functional potential of sorghum, especially in tannin-free genotypes, by increasing the flavone, flavanone and 3-deoxyanthocyanidin content. |
Palavras-Chave: |
Composto bioativo; Desoxianocianidina; Estresse hídrico; Flavanona; Flavona. |
Thesagro: |
Flavonóide; Sorghum Bicolor; Tanino. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registros recuperados : 3 | |
1. |  | CRUSCIOL, C. A. C.; NASCENTE, A. S.; BORGHI, E.; SORATTO, R. P.; MARTINS, P. O. Improving soil fertility and crop yield in a tropical region with palisadegrass cover crops. Agronomy Journal, Madison, v. 107, n. 6, p. 2271-2280, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo. |
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2. |  | CRUSCIOL, C. A. C.; FERREIRA, J. H. S.; MOMESSO, L.; PORTUGAL, J. R.; CAMPOS, M. de; VOLF, M. R.; BORGHI, E.; SORATTO, R. P.; CALONEGO, J. C. Lasting effect of Urochloa brizantha on a common bean-wheat-maize rotation in a medium-term no-till system. Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 7, 940996, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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3. |  | ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e; MENEZES JUNIOR, J. A. N. de; PEREIRA FILHO, I. A.; CARVALHO, A. J. de; MATOSO, A. de O.; SORATTO, R. P. Adaptabilidade e estabilidade produtiva de genótipos de feijão-caupi semieretos nos estados de Minas Gerais e São Paulo via procedimento REML/BLUP. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 4., 2016, Sorriso. Feijão-caupi: avanços e desafios tecnológicos e de mercado: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 126. Na publicação: KAESEL JACKSON DAMASCENO-SILVATipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 3 | |
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