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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  28/07/2016
Data da última atualização:  19/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SIQUEIRA, B. S.; BASSINELLO, P. Z.; MALGARESI, G.; PEREIRA, W. J.; FERNANDES, K. F.
Afiliação:  BEATRIZ DOS SANTOS SIQUEIRA, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; GABRIEL MALGARESI; WENDELL J. PEREIRA, UFG; KATIA FLAVIA FERNANDES, UFG.
Título:  Analyses of technological and biochemical parameters related to the HTC phenomenon in carioca bean genotypes by the use of PCA.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, v. 65, p. 939-945, Jan. 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.09.030
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Carioca beans are subjected to the hard-to-cook phenomena (HTC), which results in loss of technological and sensorial qualities. To better elucidate this postharvest hardening process, changes in technological and biochemical properties of grains during storage at 40 °C and 75% relative humidity were investigated, and the results were analyzed using Principal Component Analysis (PCA). Results showed that the hardening process occurs at different intensity for each genotype, and those more susceptible to HTC presented higher water absorption index (WAI) and peroxidase activity. During the storage period, oxidoreductases remained active and total phenol content increased for all genotypes. PCA explained 92.2% of total variance and grouped hardness, cooking time and WAI on PC1 (67.8%) and peroxidase activity and total phenol content on PC2 (24.4%). PCA showed that the technological parameter more related to the HTC is WAI and that hardness observed in genotypes during storage cannot be attributed to changes in the total phenol content nor to oxidorreductase activities.
Palavras-Chave:  Hard-to-cook; Polifenol oxidase.
Thesagro:  Cotiledone; Feijão; Genótipo; Phaseolus vulgaris.
Thesaurus Nal:  Beans; Cotyledons; Oxidoreductases; Polyphenols; Sensory evaluation; Water uptake.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145866/1/CNPAF-2016-lwt.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF34399 - 1UPCAP - DD20162016
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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  10/09/2002
Data da última atualização:  07/06/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  PEREIRA FILHO, I. A.; PACHECO, C. A. P.; CRUZ, J. C.; KARAM, D.; GUISCEM, J. M.
Afiliação:  ISRAEL ALEXANDRE PEREIRA FILHO, CNPMS; CLESO ANTONIO PATTO PACHECO, CNPMS; JOSE CARLOS CRUZ, CNPMS; DECIO KARAM, CNPMS.
Título:  Produtividade e algumas características do milho pipoca BRS Ângela, semeada em diferentes espaçamentos e densidades de semeaduras.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 24., 2002, Florianópolis, SC. Meio ambiente e a nova agenda para o agronegócio de milho e sorgo: [resumos expandidos]. Sete Lagoas: ABMS: Embrapa Milho e Sorgo; Florianópolis: Epagri, 2002.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Manejo cultural; Planta acamada; Planta quebrada.
Thesagro:  Milho Pipoca; Zea Mays.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/34877/1/Produtividade-algumas.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS14179 - 1UMTAA - DD
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