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Registros recuperados : 23 | |
1. | | CARVALHO, I. C. M. Educação, meio ambiente e cidadania. Revista do Instituto Florestal, São Paulo, v. 4, pt. 4, p. 1081-1085, mar. 1992. Edição dos Anais do Congresso Florestal de Essências Nativas, 2., 1992, São Paulo. Edição especial. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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14. | | ROSSATO, M.; SANTIAGO, T. R.; ALVES, A. R.; CARVALHO, I. C. B.; LOPES, C. A. Reaction of chickpea cultivars to bacterial wilt, a new disease to a crop under expansion in Brazil. In: INTERNATIONAL BACTERIAL WILT SYMPOSIUM, 7., 2023, Montevideo. Abstract book. Montevideo: Universidad de la República Uruguay : INIA, 2023. p. 104. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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15. | | CARVALHO, I. C. B. de; WENDLAND, A.; CARVALHO, A. M. S. de; EGITO, I. C. S. do; ROSSATO, M. Ensaio Lamp colorimétrico par detecção a olho nu de Xanthomonas phaseoli pv. manihotis em plantas de mandioca. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 53., 2023, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2023. p. 80. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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16. | | SANTOS, E.; AYRES, E. M. M.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; CUNHA, L.; DELIZA, R.; CARVALHO, I. C.; FERNANDES, T. E. Avaliação de selos ambientais em alimentos: o que os consumidores têm a dizer? In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 166114; SLACAN. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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17. | | SANTOS, E.; CARVALHO, I. C.; AYRES, E. M. M.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; CUNHA, L.; DELIZA, R.; FERNANDES, T. E. Percepção de consumidores sobre alimentos substitutos de proteína animal. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. A revolução da ciência de alimentos e nutrição: alimentando o mundo de forma sustentável: caderno [eletrônico] de resumos. Campinas: Galoá, 2023. Pôster 166115; SLACAN. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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18. | | SOUZA, V. Q. de; CARVALHO, I. C.; FOLLMANN, D. N.; NARDINO, M.; BELLÉ, R.; BARETTA, D.; SCHMIDT, D. Desfolheamento artificial e seus efeitos nos caracteres morfológicos e produtivos em híbridros de milho. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 14, n. 1, p. 61-74, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 23 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
19/06/2023 |
Data da última atualização: |
15/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, J. P. V. de; DUARTE, V. P.; CASTRO, E. M. de; MAGALHAES, P. C.; PEREIRA, F. J. |
Afiliação: |
JEAN PAULO VITOR DE OLIVEIRA, Universidade Federal de Lavras; VINÍCIUS POLITI DUARTE, Universidade Federal de Lavras; EVARISTO MAURO DE CASTRO, Universidade Federal de Lavras; PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; FABRICIO JOSÉ PEREIRA, Universidade Federal de Alfenas. |
Título: |
Contrasting leaf intercellular space development in sorghum and maize modulates different tolerance capacity to water limitation. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Research, v. 136, n. 4, p. 535-548, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10265-023-01463-7 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the relationship between intercellular spaces and leaf gas exchange and the effect of total intercellular space on the growth of maize and sorghum under water restriction. The experiments were conducted in a greenhouse in a 2 × 3 factorial arrangement (two plant types and three water conditions: field capacity (FC = 100%), 75%FC, and 50%FC) with 10 replicates. The lack of water was a limiting factor for maize because it showed reductions in leaf area, leaf thickness, biomass, and gas exchange parameters, while sorghum remained unchanged, maintaining its water-use efficiency. This maintenance was correlated with the growth of intercellular spaces in sorghum leaves because the increased internal volume led to better CO2 control and prevented excessive water loss under drought stress. In addition, sorghum had more stomata than maize. These characteristics contributed to the drought tolerance of sorghum, while maize could not make the same adjustments. Therefore, changes in intercellular spaces promoted adjustments to avoid water loss and may have improved CO2 diffusion, characteristics that are important for drought-tolerant plants. |
Palavras-Chave: |
Absorção de CO2; Área celular; Difusão de gases; Estresse hídrico; Relações hídricas. |
Thesagro: |
Deficiência Hídrica; Mesofilo; Milho; Sorgo. |
Thesaurus NAL: |
Mesophyll; Plant-water relations; Water stress. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02194naa a2200325 a 4500 001 2154511 005 2023-07-15 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10265-023-01463-7$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, J. P. V. de 245 $aContrasting leaf intercellular space development in sorghum and maize modulates different tolerance capacity to water limitation.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe objective of this study was to evaluate the relationship between intercellular spaces and leaf gas exchange and the effect of total intercellular space on the growth of maize and sorghum under water restriction. The experiments were conducted in a greenhouse in a 2 × 3 factorial arrangement (two plant types and three water conditions: field capacity (FC = 100%), 75%FC, and 50%FC) with 10 replicates. The lack of water was a limiting factor for maize because it showed reductions in leaf area, leaf thickness, biomass, and gas exchange parameters, while sorghum remained unchanged, maintaining its water-use efficiency. This maintenance was correlated with the growth of intercellular spaces in sorghum leaves because the increased internal volume led to better CO2 control and prevented excessive water loss under drought stress. In addition, sorghum had more stomata than maize. These characteristics contributed to the drought tolerance of sorghum, while maize could not make the same adjustments. Therefore, changes in intercellular spaces promoted adjustments to avoid water loss and may have improved CO2 diffusion, characteristics that are important for drought-tolerant plants. 650 $aMesophyll 650 $aPlant-water relations 650 $aWater stress 650 $aDeficiência Hídrica 650 $aMesofilo 650 $aMilho 650 $aSorgo 653 $aAbsorção de CO2 653 $aÁrea celular 653 $aDifusão de gases 653 $aEstresse hídrico 653 $aRelações hídricas 700 1 $aDUARTE, V. P. 700 1 $aCASTRO, E. M. de 700 1 $aMAGALHAES, P. C. 700 1 $aPEREIRA, F. J. 773 $tJournal of Plant Research$gv. 136, n. 4, p. 535-548, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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