|
|
Registros recuperados : 23 | |
4. | | MORAES, E. A.; QUEIROZ, V. A. V.; QUEIROZ, L. R.; TARDIN, F. D.; GUEDES, E. de O. Efeito da aplicação de cobertura comestível sobre a acidez de minimilho minimamente processado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINOAMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
6. | | QUEIROZ, V. A. V.; MORAES, E. A.; MARTINO, H. S. D.; PAIVA, C. L.; MENEZES, C. B. de. Potencial do sorgo para uso na alimentação humana. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 35, n. 278, p. 7-12, jan./fev. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
8. | | MORAES, E. A.; QUEIROZ, V. A. V.; QUEIROZ, L. R.; TARDIN, F. D.; GUEDES, E. de O. Teor de sólidos solúveis totais em minimilho revestido com cobertura comsetível de fécula de mandioca. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINOAMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
9. | | COQUEIRO, E. P.; MORAES, E. A.; SANTOS, G.; SILVA, R. J. M. da; LAMSTER, E. C.; FREIRE, A. de B.; NOGUEIRA, F. D.; MURAD, A. M. Arroz: competição de cultivares de arroz com e sem irrigação em Minas Gerais e Goiás. Sete Lagoas: IPEACO, 1973. 12 p. (IPEACO. Pesquisa/Extensão, 22). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
10. | | MORAES, E. A.; MARINELLI, R. da S.; LENQUISTE, S. A.; STEEL, C. J.; MENEZES, C. B. de; QUEIROZ, V. A. V.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R. Sorghum flour fractions: correlations among polysaccharides, phenolic compounds, antioxidant activity and glycemic index. Food Chemistry, Essex, v. 180, p. 116-123, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
11. | | MARTINO, H. S. D.; MORAES, E. A.; NATAL, D. I. G.; QUEIROZ, V. A. V.; SCHAFFERT, R. E.; RIBEIRO, S. M. R. Sorghum genotype decrease low-grade inflammation, oxidative stress and maintained intestinal morphology in rats fed with high-fat diet. In: ANNUAL MEETING OF THE SOCIETY FOR EXPERIMENTAL BIOLOGY, 2012, SaN Diego. [Abstracts]. San Diego: Society for Experimental Biology, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
12. | | QUEIROZ, V. A. V.; MORAES, E. A.; SCHAFFERT, R. E.; MOREIRA, A. F.; RIBEIRO, S. M. R.; MARTINO, H. S. D. Potencial funcional e tecnologia de processamento do sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench), na alimentação humana. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 10, n. 3, p. 180-195, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
13. | | OLIVEIRA JÚNIOR, G. I.; MORAES, V. B.; MORAES, E. A.; MARTINO, H. S. D.; PAES, M. C. D.; COSTA, N. M. B. Resíduo micropulverizado da moagem a seco de milho não afeta biodisponibilidade de zinco em ratos. Revista Chilena de Nutrición, Santiago de Chile, v. 36, 2009. Suplemento 1. Trabalho apresentado no XV Congresso Latinoamericano de Nutricion e XVI Jornadas de la Sociedad Chilena de Nutrición, 2009, Santiago do Chile. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
14. | | OLIVEIRA JÚNIOR, G. I.; MORAES, V. B.; MORAES, E. A.; MARTINS, H. S. D.; PAES, M. C. D.; COSTA, N. M. B. Resíduo micropulverizado da moagem a seco de milho não afeta biosponibilidade de cálcio em ratos. Revista Chilena de Nutrición, Santiago de Chile, v. 36, p. 496, 2009. Suplemento 1. Trabalho apresentado no XV Congresso Latinoamericano de Nutricion e XVI Jornadas de la Sociedad Chilena de Nutrición, 2009, Santiago do Chile. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
15. | | QUEIROZ, V. A. V.; MORAES, E. A.; QUEIROZ, L. R.; TARDIN, F. D.; PEREIRA FILHO, I. A.; MATRANGOLO, W. J. R. Perda de massa no armazenamento de minimilho revestidos com cobertura comestível de fécula de mandioca. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 27.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO , SPODOPTERA FRUGIPERDA, 3.; WORKSHOP SOBRE MANEJO E ETIOLOGIA DA MANCHA BRANCA DO MILHO, 2008, Londrina. Agroenergia, producao de alimentos e mudanças climáticas: desafios para milho e sorgo: trabalhos e palestras. [Londrina]: IAPAR; [Sete Lagoas]: Embrapa Milho e Sorgo, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
16. | | OLIVEIRA JUNIOR, G. I. de; MORAES, V. B. de; NAKAJIMA, V. M.; SILVA, C. O. da; MORAES, E. A.; PAES, M. C. D.; COSTA, N. M. B. Influência da fibra de pericarpo de milho na biodisponibilidade de ferro em ratos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINOAMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
17. | | QUEIROZ, V. A. V.; MORAES, E. A.; QUEIROZ, L. R.; TARDIN, F. D.; GUEDES, E. de O.; PEREIRA FILHO, I. A.; LOMBARDI, C. T. Utilização de cobertura comestível na conservação pós-colheita de minimilho minimamente processado. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 30, n. 4, p. 910-916, out./dez. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
18. | | MORAES, E. A.; MARINELI, R. da S.; LENQUISTE, S. A.; QUEIROZ, V. A. V.; CAMARGO, R. L.; BORCK, P. C.; CARNEIRO, E. M.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R. Whole sorghum flour improves glucose tolerance, insulin resistance and preserved pancreatic islets function in obesity diet-induced rats. Journal of Functional Foods, v. 45, p. 530-540, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
20. | | MORAES, E. A.; QUEIROZ, V. A. V.; SCHAFFERT, R. E.; COSTA, N. M. B.; NELSON, J. D.; RIBEIRO, S. M. R. In vivo protein quality of new sorghum genotypes for human consumption. Food Chemistry, Essex, v. 134, p. 1549-1555, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
Registros recuperados : 23 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
15/10/2012 |
Data da última atualização: |
09/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MORAES, E. A.; NATAL, D. I. G.; QUEIROZ, V. A. V.; SCHAFFERT, R. E.; CECON, P. R.; PAULA, P. S. de; BENJAMIM, L. dos A.; RIBEIRO, S. M. R.; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS. |
Título: |
Sorghum genotype may reduce low-grade inflammatory response and oxidative stress and maintains jejunum morphology of rats fed a hyperlipidic diet. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, Barking, v. 49, p. 553-559, 2012. |
DOI: |
10.1016/j.foodres.2012.07.029 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effects of adding sorghum of various genotypes to a hyperlipidic diet were assessed in adult Wistar rats (5 groups/n=10). The diets compared include a negative control diet consisting of the AIN-93M diet (NCD), a hyperlipidic, positive control diet (HCD), and hyperlipidic diets with added sorghum flour of genotypes BRS 305 (HSD 305), BRS 309 (HSD 309), and BRS 310 (HSD 310).Physiological effects of this addition were evaluated by assessment of the lipid profile, blood glucose level, oxidative stress, in flammation and jejunum morphology. Total phenolic, condensed tannin, luteolinidin and apigeninidin concentrations were highest in the flour of genotype BRS 305. After 35 days of treatment, body weight gain and epididymal fat values were similar between groups, as well as blood glucose, fructosamine, total cholesterol and HDL-cholesterol, triglycerides, liver enzymes and superoxide dismutase. The HSD 310 group exhibited lower concentrations of thiobarbituric acid reactive substances and TNF-?. The villi height of the rats consuming HCD, HSD 305, HSD 309 and HSD 310 did not differ. It may be concluded that BRS 310 sorghum may have the potential to reduce in flammation and oxidative stress without altering the jejunum morphology. |
Palavras-Chave: |
Tannin. |
Thesagro: |
Sorghum bicolor. |
Thesaurus NAL: |
Anthocyanins; Phytic acid. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/67978/1/Sorghum-genotype.pdf
|
Marc: |
LEADER 02131naa a2200277 a 4500 001 1936672 005 2018-05-09 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.foodres.2012.07.029$2DOI 100 1 $aMORAES, E. A. 245 $aSorghum genotype may reduce low-grade inflammatory response and oxidative stress and maintains jejunum morphology of rats fed a hyperlipidic diet.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aThe effects of adding sorghum of various genotypes to a hyperlipidic diet were assessed in adult Wistar rats (5 groups/n=10). The diets compared include a negative control diet consisting of the AIN-93M diet (NCD), a hyperlipidic, positive control diet (HCD), and hyperlipidic diets with added sorghum flour of genotypes BRS 305 (HSD 305), BRS 309 (HSD 309), and BRS 310 (HSD 310).Physiological effects of this addition were evaluated by assessment of the lipid profile, blood glucose level, oxidative stress, in flammation and jejunum morphology. Total phenolic, condensed tannin, luteolinidin and apigeninidin concentrations were highest in the flour of genotype BRS 305. After 35 days of treatment, body weight gain and epididymal fat values were similar between groups, as well as blood glucose, fructosamine, total cholesterol and HDL-cholesterol, triglycerides, liver enzymes and superoxide dismutase. The HSD 310 group exhibited lower concentrations of thiobarbituric acid reactive substances and TNF-?. The villi height of the rats consuming HCD, HSD 305, HSD 309 and HSD 310 did not differ. It may be concluded that BRS 310 sorghum may have the potential to reduce in flammation and oxidative stress without altering the jejunum morphology. 650 $aAnthocyanins 650 $aPhytic acid 650 $aSorghum bicolor 653 $aTannin 700 1 $aNATAL, D. I. G. 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aSCHAFFERT, R. E. 700 1 $aCECON, P. R. 700 1 $aPAULA, P. S. de 700 1 $aBENJAMIM, L. dos A. 700 1 $aRIBEIRO, S. M. R. 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 773 $tFood Research International, Barking$gv. 49, p. 553-559, 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|