BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  21/07/2025
Data da última atualização:  21/07/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FONSECA, M. M.; MARCHEAFAVE, G. G.; COLDIBELI, B.; WENDLING, I.; BRUNS, R. E.; SARTORI, E. R.
Afiliação:  MAYARA MARTINS FONSECA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; GUSTAVO GALO MARCHEAFAVE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; BRUNA COLDIBELI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; IVAR WENDLING, CNPF; ROY EDWARD BRUNS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ELEN ROMÃO SARTORI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA.
Título:  Voltammetric fingerprinting of aqueous infusion of chemically modified yerba mate leaves: ASCA model analysis and PLS-DA discrimination.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 491, 145320, 2025.
ISSN:  0308-8146
DOI:  10.1016/j.foodchem.2025.145320
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Yerba mate (Ilex Paraguariensis) is widely consumed and used in the food and cosmetics industries. Its benefits include controlling cholesterol and diabetes, improving digestion and concentration, and providing antioxidant effects. However, excessive consumption can cause nervousness and insomnia due to the presence of caffeine. This study proposes an alternative methodology for the quality control of plants with diverse chemical com- positions, using cyclic voltammetry and ASCA (ANOVA-Simultaneous Component Analysis) modeling to evaluate genotype and shading levels in plants. It also employs PLS-DA (Partial Least Squares Discriminant Analysis) to differentiate between decaffeinated and highly caffeinated yerba mate. The results demonstrated 100 % sensi- tivity and specificity in the discrimination models, confirming genetic differences and the viability of a robust quality control model. The developed method is notable for being economical, fast, accurate, and environ- mentally friendly.
Palavras-Chave:  Impressão digital de DNA.
Thesagro:  Antioxidante; Cafeína; Ilex Paraguariensis.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Boron; Caffeine; Chemometrics; DNA fingerprinting; Yerba mate.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF59480 - 1UPCAP - DD
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