Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  23/10/2023
Data da última atualização:  23/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PRESTES, A. A.; SILVEIRA, M. F.; CANELLA, M. H. M.; HELM, C. V.; ANDRADE, D. R. M.; FERREIRA, A. L. A.; AMBONI, R. D. de M. C.; FEDRIGO, I. M. T.; HERNÁNDEZ, E.; PRUDENCIO, E. S.
Afiliação:  AMANDA ALVES PRESTES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MATHEUS FERMINO SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MARIA HELENA MACHADO CANELLA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; DAYANNE REGINA MENDES ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ANA LETÍCIA ANDRADE FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RENATA DIAS DE MELO CASTANHO AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; ISABELA MAIA TOALDO FEDRIGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; EDUARD HERNÁNDEZ, UNIVERSITAT POLITÉCNICA DE CATALUNYA BARCELONATECH; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Whey block freeze concentration aiming a functional fermented lactic beverage with the addition of probiotic and guabiroba pulp (Campomanesia xanthocarpa O. Berg), a native Brazilian fruit.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 43, e26923, p. 1-9, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.5327/fst.26923
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract. The scientific importance involved in this study was the use of whey, a co-product of the cheese industry, and its performance during the freeze concentration process. Moreover, the best-concentrated whey from the freeze concentration process, about the total solids, proteins, and mineral contents, was used to prepare two functional fermented lactic beverages. Therefore, whey was subjected to the freeze concentration in blocks with gravitational thawing. Process performance indicated better yields and efficiency for the second stage of freeze concentration. Concentrated whey 2 was used to prepare two fermented lactic beverages added with probiotics: one without adding guabiroba pulp (control) and a beverage incorporated with 10% guabiroba pulp. Containing guabiroba pulp was not enough to modify the total solids, proteins, and mineral contents. However, it decreased pH values, changed the color to an orange hue, and decreased luminosity. The fermented lactic beverage added with probiotic and 10% guabiroba pulp showed 1.61× more phenolic compounds and an increase of 164% for each evaluated carotenoid content compared with the control beverage.
Palavras-Chave:  Alimento funcional; Concentration; Functional beverage; Probióticos.
Thesagro:  Guabiroba; Produto Florestal.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Cheese whey.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157416/1/FoodScienceTechnology-2023-FunctionalFermentedLacticBeverageProbioticCampomanesiaXanthocarpa.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58680 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  05/12/2011
Data da última atualização:  14/04/2020
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GUADAGNIN, J. P.; RODRIGUES, L. R.; LOSSO, A.; CARGNELUTTI FILHO, A.; EMYGDIO, B. M.; MACHADO, J. R. de A.; AMES, C. G.; BUZZETTI, D.; SANTOS, F. M. dos; GARRAFA, M.; TRENTIN, R.
Afiliação:  JOSÉ PAULO GUADAGNIN, FEPAGRO; LIA ROSANE RODRIGUES, FEPAGRO; ANTONIO LOSSO, FEPAGRO; ANTONIO CARGNELUTTI FILHO, UFRGS; BEATRIZ MARTI EMYGDIO, CPACT; JANE RODRIGUES DE ASSIS MACHADO, CNPMS; CLAUDEMIR G. AMES, EMATER; DEJAMO BUZETTI, EMATER; FERNANDO MACHADO DOS SANTOS, IFRS; MARCOS GARRAFA, SOCIEDADE EDICACIONAL TRÊS DE MAIO; REANATO TRENTIN, MONSANTO.
Título:  Avaliação de cultivares de milho com tecnologia Bt para indicação no estado do Rio Grande do Sul - safra 2010/2011.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 56.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO SORGO, 39., 2011, Ijui. Atas e resumos. Porto Alegre: FEPAGRO, 2011.
Páginas:  p. 15.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultivar.
Thesagro:  Milho; Variedade; Zea Mays.
Thesaurus NAL:  Varieties.
Categoria do assunto:  --
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212323/1/Atas-e-Resumos-Milho-e-Sorgo-p-15.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/52914/1/Avaliacao-cultivares-6.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS24167 - 1UPCRA - DD
CPACT15203 - 1UPCRA - DD2011.00199
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional