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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
03/07/1997 |
Data da última atualização: |
31/03/2017 |
Autoria: |
POTTER, C. S.; RANDERSON, J. T.; FIELD, C. B.; MATSON, P. A.; VITOUSEK, P. M.; MOONEY, H. A.; KLOOSTER, S. A. |
Título: |
Terrestrial ecosystem production: a process model based on global satellite and surface data. |
Ano de publicação: |
1993 |
Fonte/Imprenta: |
Global Biogeochemical Cycles, v.7, n.4, p.811-841, Dec. 1993. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This paper presents a modeling approach aimed at seasonal resolution of global climatic and edaphic controls on patterns of terrestrial ecosystem production and soil microbial respiration. We use satellite imagery (Advanced Very High Resolution Radiometer and International Satellite Cloud Climatology Project Solar Radiation), along with historical climate (monthly temperature and pricipitation) and soil attributes (texture, C and N contents) from global (1) data sets as model inputs. The Carnegie-Ames-Stanford approach (CASA) Biosphere model runs on a monthly time interval to simulate seasonal patterns in net plan carbon fixation, biomass and nutrient allocation, litterfall, soil nitrogen mineralization, and microbial CO2 production. The model estimate of global terrestrial net primary production is 48 Pg C yr-1 with a maximum light use efficiency of 0.39 g C MJ-1 PAR. Over 70% of terrestrial net production takes place between 30 N and 30 S latitude. Steady state pools of standing litter represent global storage of around 174 Pg C (94 and 80 Pg C in nonwoody and woody pools, respectively), whereas the pool of soil C in the top 0.3 m that is turning over on decadal time scales comprises 300 Pg C. Seasonal variations in atmospheric CO2 concentrations from three stations in the Geophysical Monitoring for Climate Change Flask Sampling Network correlate significantly with estimated net ecosystem production values averaged over 50-80 N, 10-30 N, and 0-10 N. |
Palavras-Chave: |
Ecossistema terrestre; Global satellite; Modelling; Modelo; Primary production; Producao primaria; Terrestrial ecosystem. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
19/12/2014 |
Data da última atualização: |
22/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RIBEIRO, M. de C.; SANTOS, J. P. T.; VIANA, E. de S.; REIS, R. C.; JESUS, J. L. de; MATTA, V. M. da. |
Afiliação: |
MÁRCIO DE CARVALHO RIBEIRO, FAMAM; JOÃO PEDRO TORRES SANTOS, UFRB; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; JACIENE LOPES DE JESUS, CNPMF; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA. |
Título: |
Análise sensorial de suco de umbu obtido a partir de polpa in natura e polpa tratada termicamente |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 8., 2014, Cruz das Almas, Ba. Pesquisa: despertando mentes para a inovação e transformando o futuro :[anais]. Cruz das Almas, Ba, Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2014. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O umbuzeiro é uma árvore frutífera que ocorre de forma esparsa nos estados da região semiárida nordestina, sendo seus frutos consumidos tanto ao natural como na forma de polpa e sucos. O objetivo deste estudo foi avaliar com análise sensorial o suco elaborado com polpa de umbu obtida por dois métodos de extração. |
Thesagro: |
Suco de fruta; Umbu. |
Thesaurus NAL: |
Fruit juices. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139786/1/148-14.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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