Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  19/03/2018
Data da última atualização:  19/03/2018
Autoria:  RIOS, T. S.; TORRES ESQUEDA, M. T. S.; DÍAZ CRUZ, A.; MORA, J. L. C.; PERRUSQUÍA, R. G.; RABANALES MORALES, J. L.; VELASCO, J. L. F.; HERNÁNDEZ BAUTISTA, J.
Afiliação:  Teodulo Salinas Rios, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca/FMVZ; María Teresa Sánchez-Torres Esqueda, Colegio de Postgraduados, Carretera México; Antonio Díaz Cruz, Departamento de Bioquímica/FMVZ Universidad Nacional Autónoma de México; José Luis Cordero Mora, Colegio de Postgraduados, Carretera México; Raquel Guinzberg Perrusquía, Departamento de Bioquímica/Facultad de Medicina/Universidad Nacional Autónoma de México; José Leyver Rabanales Morales, Colegio de Postgraduados, Carretera México; José Luis Figueroa Velasco; Jorge Hernández Bautista, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca/FMVZ.
Título:  Oxidative state of ewes with different number of parity during gestation and lactation.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 12, p. 1405-1410, dezembro 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Estado oxidativo na gestação e lactação de ovelhas com diferentes números de partos.
Conteúdo:  This study was conducted to assess the changes in some indicators of oxidative status during pregnancy and lactation in sheep of different parity. Dorset x Suffolk ewes were classified by number of parity: 1, 2 and ≥4. They were sampled before pregnancy and on the first, second, third, and fourth months, then on day 143 of pregnancy, as well as on day 5 after birth and after one month of lactation. Antioxidant capacity was found to have two reductions, the first during the second month of pregnancy and the second on day 5 of lactation. Susceptibility to lipid oxidation decreased with an increased number of parturitions. A reduction in lipid oxidation was observed on day 143 of gestation relative to the other samplings during gestation and lactation. Total glutathione peroxidase activity increased when the two reductions in antioxidant capacity took place. Ascorbic acid decreased during lactation and gestation; the lowest values were recorded in the third month of gestation. It is concluded that susceptibility to lipid oxidation decreases with the number of parturitions and that in ewes, during gestation and lactation, there is a mechanism that prevents lipid oxidation involving changes in antioxidant capacity, glutathione peroxidase and ascorbic acid
Palavras-Chave:  Ácido ascórbico; Estresse oxidativo; Gestação; Glutationa peroxidase; Oxidação lipídica.
Thesagro:  Ovelha; Parto; Vitamina c.
Thesaurus Nal:  Ascorbic acid; Ewes; Glutathione peroxidase; Lipid peroxidation; Oxidative stress; Parity (reproduction); Pregnancy; Sheep.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174127/1/Oxidative-state-of-ewes-with-different-number.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE62307 - 1UPEAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoPEIXOTO, C. C.; TRINDADE, A. V.; SILVA, H. S. A. da; ARAÚJO, K. S. Rizobactérias e fungos micorrízicos como agentes de biocontrole do nematóide cavernícola da bananeira Radopholus similis. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA TROPICAL, 3., 2009, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional