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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  14/05/2021
Data da última atualização:  19/05/2021
Autoria:  BRITO, W. A. de; SIQUIEROLI, A. C. S.; ANDALÓ, V.; DUARTE, J. G.; SOUSA, R. M. F. de; FELISBINO, J. K. R. P.; SILVA, G. C. da.
Afiliação:  WELINGTON ADOLFO DE BRITO, Universidade Federal de Uberlândia, Instituto de Ciências Agrárias, Campo Demonstrativo e Experimental, Monte Carmelo; ANA CAROLINA SILVA SIQUIEROLI, Universidade Federal de Uberlândia, Instituto de Biotecnologia, Laboratório de Biotecnologia, Monte Carmelo; VANESSA ANDALÓ, Universidade Federal de Uberlândia, Instituto de Ciências Agrárias, Campo Demonstrativo e Experimental, Monte Carmelo; JÉSSYCA GONÇALVES DUARTE, Universidade Federal de Uberlândia, Instituto de Ciências Agrárias, Campo Demonstrativo e Experimental, Monte Carmelo; RAQUEL MARIA FERREIRA DE SOUSA, Universidade Federal de Uberlândia, Instituto de Química, Campus Santa Mônica; JOHN KENEDY RODRIGUES PEREIRA FELISBINO, Universidade Federal de Uberlândia, Instituto de Química, Campus Santa Mónica; GLEIDSON CAETANO DA SILVA, Universidade Federal de Uberlândia, Instituto de Geografia, Campus Santa Mónica.
Título:  Botanical insecticide formulation with neem oil and D-limonene for coffee borer control.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02000, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2021.v56.02000.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Formulação de inseticida botânico com óleo de nim e D-limoneno para controle da broca-do-café.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the insecticidal activity of a botanical formulation with neem (Azadirachta indica) oil and D-limonene for the control of Hypothenemus hampei, as well as to determine the fatty acid composition of neem oil. Ninety-five percent neem oil was extracted from cold-pressed A. indica seeds, and D-limonene, from citrus peel. Humic extract (organic carbon), potassium, calcium, magnesium, and sulfur were included as additives. The analysis of neem oil by gas chromatography coupled to mass spectrometry showed that linoleic acid (49.28%) is the main fatty acid in its composition. Field tests were carried out on 'Topázio MG 1190' coffee (Coffea arabica) trees, with four applications of the formulated compound every 20 days for a period of 64 days. For the evaluation of insecticidal activity, the botanical formulation was applied to filter paper or topically on the insect's dorsal side, showing a mortality of 63.34 and 100% after 48 hours, respectively. In the field, insecticidal activity caused a 62.4% reduction in the incidence of the H. hampei population, when compared with the control. The evaluated botanical formulation is efficient in controlling H. hampei in coffee plants. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a atividade inseticida de formulação botânica com óleo de nim (Azadirachta indica) e D-limoneno no controle de Hypothenemus hampei, bem como determinar a composição de ácidos graxos do óleo de nim. O óleo de nim 9... Mostrar Tudo
Thesagro:  Azadirachta Indica; Coffea Arábica; Espectrometria; Hypothenemus Hampei; Nim.
Thesaurus Nal:  Botanical insecticides; Mass spectrometry; Neem oil.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223250/1/Botanical-insecticide-formulation-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65328 - 1UPEAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  15/10/2019
Data da última atualização:  15/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  DINIZ, R. P.; OLIVEIRA, E. J. de.
Afiliação:  RAFAEL P. DINIZ, UFRB; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF.
Título:  Genetic parameters, path analysis and indirect selection of agronomic traits of cassava germplasm.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 91, n.3, e20180387, 2019.
ISSN:  1678-2690
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to estimate genetic parameters and correlations between morphological, agronomic and root quality traits of cassava plants, as well as to study cause and effect relationships through path analysis. A total of 814 genotypes were evaluated from 2011 to 2015. The joint analysis of the data was performed by the mixed models approach. The predicted genetic values of the genotypes were used to estimate the genetic correlations among as well the path analysis. The estimates of heritability of the genotype means ranged from 0.31 (commercial fresh root yield ? CRY) to 0.62 (plant height - PLH). The highest genetic correlation coefficient estimates were observed for starch yield (STY) × total fresh root yield (FRY) (0.97). The results of the path analysis showed that FRY had the highest direct effect on STY, but the indirect selection based on FRY was not efficient to improve the gain of STY.
Thesagro:  Mandioca.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF32753 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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