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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Hortaliças; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Soja; Embrapa Solos; Embrapa Trigo. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Hortaliças; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Soja; Embrapa Solos... Mostrar Todas |
Data corrente: |
15/10/1997 |
Data da última atualização: |
27/09/2013 |
Autoria: |
PEREZ, D. V.; MENEGUELLI, N. do A. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CNPS, Rio de Janeiro, RJ. |
Título: |
Programa de analise de qualidade dos laboratorios de fertilidade (PAQLF) que usam o metodo da EMBRAPA-CNPS: Bienio 1994/95. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: EMBRAPA-CNPS, 1997. |
Páginas: |
16p. |
Série: |
(EMBRAPA-CNPS. Pesquisa em andamento, 3). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resultados de análise de solo, como os de qualquer outra medida, estão sujeitos a erros de várias natureza e a diferença entre resultados, quando as mesmas amostras são enviadas a vários laboratórios, tem causado um certo grau de descrédito ao uso da técnica (Raij, 1991). A Sociedade Brasileira de Ciência do Solo tem estimulado o fortalecimento de programas de intercâmbio de amostras e de controle de qualidade (Boletim Informativo, 1986), a ponto de promover, durante os Congressos bienais de Ciência do Solo e das Reuniões bienais de Ciência do Solo e das Reuniões bienais de Fertilidade do Solo, a Reunião dos Programas de Controle de Qualidade dos Laboratórios de Análise de Solo e Planta. Ate 1991, só existiam 4 Programas de Controle de Qualidade, a saber: o do Rio Grande do Sul e Santa Catarina, o de Minas Gerais, o de São Paulo e o do Paraná. Neste contexto, em 1992, surgiu o Programa de Análise de Qualidade dos Laboratórios de Fertilidade (PAQLF) que usam o método da Embrapa-CNPS, com vistas a estimular laboratórios de outras regiões não assistidas a participarem de um sistema que pudesse ajudá-los a avaliar e corrigir, se necessário, sua qualidade analítica. |
Palavras-Chave: |
Análise de Qualidade; Análise de solo; Analysis; Analysis program; Biênio; Controle; EMBRAPA-CNPS; Fertility; Laboratorio de solo; Laboratorios; Laboratory; PAQLF; Programa; Programa de analise; Programs; Quality; Soil testing. |
Thesagro: |
Análise; Análise de Laboratório; Análise do Solo; Análise Qualitativa; Controle de Qualidade; Fertilidade; Fertilidade do Solo; Laboratório; Método; Método de Análise; Qualidade; Solo. |
Thesaurus Nal: |
laboratories; soil; soil fertility. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/88370/1/pesquisand-03.pdf
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Marc: |
LEADER 02625nam a2200529 a 4500 001 1331680 005 2013-09-27 008 1997 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aPEREZ, D. V. 245 $aPrograma de analise de qualidade dos laboratorios de fertilidade (PAQLF) que usam o metodo da EMBRAPA-CNPS$bBienio 1994/95. 260 $aRio de Janeiro: EMBRAPA-CNPS$c1997 300 $a16p. 490 $a(EMBRAPA-CNPS. Pesquisa em andamento, 3). 520 $aResultados de análise de solo, como os de qualquer outra medida, estão sujeitos a erros de várias natureza e a diferença entre resultados, quando as mesmas amostras são enviadas a vários laboratórios, tem causado um certo grau de descrédito ao uso da técnica (Raij, 1991). A Sociedade Brasileira de Ciência do Solo tem estimulado o fortalecimento de programas de intercâmbio de amostras e de controle de qualidade (Boletim Informativo, 1986), a ponto de promover, durante os Congressos bienais de Ciência do Solo e das Reuniões bienais de Ciência do Solo e das Reuniões bienais de Fertilidade do Solo, a Reunião dos Programas de Controle de Qualidade dos Laboratórios de Análise de Solo e Planta. Ate 1991, só existiam 4 Programas de Controle de Qualidade, a saber: o do Rio Grande do Sul e Santa Catarina, o de Minas Gerais, o de São Paulo e o do Paraná. Neste contexto, em 1992, surgiu o Programa de Análise de Qualidade dos Laboratórios de Fertilidade (PAQLF) que usam o método da Embrapa-CNPS, com vistas a estimular laboratórios de outras regiões não assistidas a participarem de um sistema que pudesse ajudá-los a avaliar e corrigir, se necessário, sua qualidade analítica. 650 $alaboratories 650 $asoil 650 $asoil fertility 650 $aAnálise 650 $aAnálise de Laboratório 650 $aAnálise do Solo 650 $aAnálise Qualitativa 650 $aControle de Qualidade 650 $aFertilidade 650 $aFertilidade do Solo 650 $aLaboratório 650 $aMétodo 650 $aMétodo de Análise 650 $aQualidade 650 $aSolo 653 $aAnálise de Qualidade 653 $aAnálise de solo 653 $aAnalysis 653 $aAnalysis program 653 $aBiênio 653 $aControle 653 $aEMBRAPA-CNPS 653 $aFertility 653 $aLaboratorio de solo 653 $aLaboratorios 653 $aLaboratory 653 $aPAQLF 653 $aPrograma 653 $aPrograma de analise 653 $aPrograms 653 $aQuality 653 $aSoil testing 700 1 $aMENEGUELLI, N. do A.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
05/12/2023 |
Data da última atualização: |
05/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FIEBIG, M.; ANDRADE, D. R. M.; HELM, C. V.; MÍNDELO, L. J. O.; PRUDÊNCIO, E. S. |
Afiliação: |
MATHEUS FIEBIG, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DAYANNE REGINA MENDES ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; LEANDRO JOSÉ OLIVEIRA MÍNDELO, Bolsista produtividade CNPq / EMBRAPA / CNPF; ELANE SCHWINDEN PRUDÊNCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA. |
Título: |
Potential use of almonds and shells pinhão for the development of açaí yogurts rich in bioactive compounds. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Caderno de resumos [...]. Campinas: Galoá Science, 2023. |
Páginas: |
p. 606-607. |
ISBN: |
978-65-89463-70-2 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
SLACAN 2023. |
Conteúdo: |
Pinhão, a regional product from the southern states of Brazil, is the seed of the Paraná pinhão(Araucaria angustifolia) currently consumed in cooked or roasted form. However, taking advantage ofthis natural resource by developing products with claims of functional properties would be innovative.This way, yogurts were prepared from whole milk (3% fat) using the starter cultures Streptococcusthermophilus and Lactobacillus bulgaricus with açaí pulp. They added pinhão fl our (almonds and shellsor only almonds) and nanosuspension from pinhão failures (obtained from the female strobilus (pinecones) of Araucaria angustifolia trees). Eight yogurt samples were prepared, varying the addition offl ours and their mixtures and nanosuspension between 5 and 10%. Determinations of bioactivecompounds were carried out, such as total phenolic compounds and antioxidant activity, using theABTS+ and DPPH methods. The phenolic content of the yogurt sample containing 2.5% of each of thetwo pinhão fl ours showed an increase of 132.6% compared to the control sample (açaí yogurt). Usingthe ABTS+ method, the antioxidant activity increased for pinhão fl our containing almonds and shells, with an increase compared to the control sample of 47.2%. The same behavior was observed for theDPPH method, increasing by 130.4%. From the results obtained, it was confi rmed that all samplesadded from pinhão fl ours, as well as nanosuspension, showed the potential of use aiming the obtentionof a product with higher bioactive compound content compared to açaí yogurt, with highligt for the açaíyogurt with Concerning the presence of bioactive compounds, highlighted açaí yogurt containing amixture of pinhão fl our (almonds and shells, or only almonds). MenosPinhão, a regional product from the southern states of Brazil, is the seed of the Paraná pinhão(Araucaria angustifolia) currently consumed in cooked or roasted form. However, taking advantage ofthis natural resource by developing products with claims of functional properties would be innovative.This way, yogurts were prepared from whole milk (3% fat) using the starter cultures Streptococcusthermophilus and Lactobacillus bulgaricus with açaí pulp. They added pinhão fl our (almonds and shellsor only almonds) and nanosuspension from pinhão failures (obtained from the female strobilus (pinecones) of Araucaria angustifolia trees). Eight yogurt samples were prepared, varying the addition offl ours and their mixtures and nanosuspension between 5 and 10%. Determinations of bioactivecompounds were carried out, such as total phenolic compounds and antioxidant activity, using theABTS+ and DPPH methods. The phenolic content of the yogurt sample containing 2.5% of each of thetwo pinhão fl ours showed an increase of 132.6% compared to the control sample (açaí yogurt). Usingthe ABTS+ method, the antioxidant activity increased for pinhão fl our containing almonds and shells, with an increase compared to the control sample of 47.2%. The same behavior was observed for theDPPH method, increasing by 130.4%. From the results obtained, it was confi rmed that all samplesadded from pinhão fl ours, as well as nanosuspension, showed the potential of use aiming the obtentionof a product with higher bi... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioativos. |
Thesagro: |
Alimento; Araucária Angustifólia; Iogurte; Pinhão; Produto Florestal. |
Thesaurus NAL: |
Bioactive compounds; Yogurt. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02688nam a2200289 a 4500 001 2159157 005 2023-12-05 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-65-89463-70-2 100 1 $aFIEBIG, M. 245 $aPotential use of almonds and shells pinhão for the development of açaí yogurts rich in bioactive compounds.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Caderno de resumos [...]. Campinas: Galoá Science$c2023 300 $ap. 606-607. 500 $aSLACAN 2023. 520 $aPinhão, a regional product from the southern states of Brazil, is the seed of the Paraná pinhão(Araucaria angustifolia) currently consumed in cooked or roasted form. However, taking advantage ofthis natural resource by developing products with claims of functional properties would be innovative.This way, yogurts were prepared from whole milk (3% fat) using the starter cultures Streptococcusthermophilus and Lactobacillus bulgaricus with açaí pulp. They added pinhão fl our (almonds and shellsor only almonds) and nanosuspension from pinhão failures (obtained from the female strobilus (pinecones) of Araucaria angustifolia trees). Eight yogurt samples were prepared, varying the addition offl ours and their mixtures and nanosuspension between 5 and 10%. Determinations of bioactivecompounds were carried out, such as total phenolic compounds and antioxidant activity, using theABTS+ and DPPH methods. The phenolic content of the yogurt sample containing 2.5% of each of thetwo pinhão fl ours showed an increase of 132.6% compared to the control sample (açaí yogurt). Usingthe ABTS+ method, the antioxidant activity increased for pinhão fl our containing almonds and shells, with an increase compared to the control sample of 47.2%. The same behavior was observed for theDPPH method, increasing by 130.4%. From the results obtained, it was confi rmed that all samplesadded from pinhão fl ours, as well as nanosuspension, showed the potential of use aiming the obtentionof a product with higher bioactive compound content compared to açaí yogurt, with highligt for the açaíyogurt with Concerning the presence of bioactive compounds, highlighted açaí yogurt containing amixture of pinhão fl our (almonds and shells, or only almonds). 650 $aBioactive compounds 650 $aYogurt 650 $aAlimento 650 $aAraucária Angustifólia 650 $aIogurte 650 $aPinhão 650 $aProduto Florestal 653 $aBioativos 700 1 $aANDRADE, D. R. M. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aMÍNDELO, L. J. O. 700 1 $aPRUDÊNCIO, E. S.
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