|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
11/04/2014 |
Data da última atualização: |
10/07/2017 |
Autoria: |
ROSSATO JUNIOR, J. A. de S.; CAZETTA, D. A.; BARBOSA, J. C.; FORNASIERI FILHO, D. |
Afiliação: |
José Antonio de Souza Rossato Junior, Faculdade Dr. Francisco Maeda; Disnei Amélio Cazetta, Universidade Estadual Paulista; José Carlos Barbosa, Universidade Estadual Paulista; Domingos Fornasieri Filho, Universidade Estadual Paulista. |
Título: |
Popping expansion and yield responses of popcorn cultivars under different row spacings and plant populations. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 12, p. 1538-1545, dez. 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Capacidade de expansão e produtividade de cultivares de milho?pipoca sob diferentes espaçamentos entre as linhas e população de plantas. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the agronomic traits and the popping expansion index of three Brazilian popcorn cultivars under different row spacings and plant populations. The trials were performed during two crop seasons, under field conditions. The experimental design used was a randomized complete block, in a split‑split plot, with 27 treatments and four replicates. Treatments were represented in a triple factorial arrangement: three row spacings (0.40, 0.60, and 0.80 m), three plant populations (40,000, 60,000, and 80,000 plants per hectare), and three popcorn cultivars (IAC‑TC 01, IAC 12, and Zelia). The increase in plant population causes a reduction in the number of grains per ear, lower prolificacy, and grain weight loss. Cultivar grain yield is affected by row spacing and popcorn plant population. Cultivar IAC 12 shows highest grain yield under row spacings of 0.40 and 0.60 m and plant population between 60,000 and 80,000 plants per hectare. The popping expansion index is not affected by row spacing or plant population. |
Palavras-Chave: |
Arranjo espacial; Densidade de planta; Índice de capacidade de expansão. |
Thesagro: |
Milho; Zea Mays. |
Thesaurus Nal: |
Plant density. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/101034/1/Popping-expansion.pdf
|
Marc: |
LEADER 01981naa a2200241 a 4500 001 1984480 005 2017-07-10 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aROSSATO JUNIOR, J. A. de S. 245 $aPopping expansion and yield responses of popcorn cultivars under different row spacings and plant populations. 260 $c2013 500 $aTítulo em português: Capacidade de expansão e produtividade de cultivares de milho?pipoca sob diferentes espaçamentos entre as linhas e população de plantas. 520 $aThe objective of this work was to evaluate the agronomic traits and the popping expansion index of three Brazilian popcorn cultivars under different row spacings and plant populations. The trials were performed during two crop seasons, under field conditions. The experimental design used was a randomized complete block, in a split‑split plot, with 27 treatments and four replicates. Treatments were represented in a triple factorial arrangement: three row spacings (0.40, 0.60, and 0.80 m), three plant populations (40,000, 60,000, and 80,000 plants per hectare), and three popcorn cultivars (IAC‑TC 01, IAC 12, and Zelia). The increase in plant population causes a reduction in the number of grains per ear, lower prolificacy, and grain weight loss. Cultivar grain yield is affected by row spacing and popcorn plant population. Cultivar IAC 12 shows highest grain yield under row spacings of 0.40 and 0.60 m and plant population between 60,000 and 80,000 plants per hectare. The popping expansion index is not affected by row spacing or plant population. 650 $aPlant density 650 $aMilho 650 $aZea Mays 653 $aArranjo espacial 653 $aDensidade de planta 653 $aÍndice de capacidade de expansão 700 1 $aCAZETTA, D. A. 700 1 $aBARBOSA, J. C. 700 1 $aFORNASIERI FILHO, D. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 48, n. 12, p. 1538-1545, dez. 2013.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
20/01/2006 |
Data da última atualização: |
07/06/2017 |
Autoria: |
COSTA, R. V. da; CASELA, C. R.; ZAMBOLIM, L.; FERREIRA, A. S. |
Afiliação: |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Título: |
A antracnose do sorgo. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v. 28 n. 4, p. 345-354, 2003. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The Sorghum anthracnose Anthracnose, caused by Colletotrichum graminicola, has been the most destructive disease affecting sorghum (Sorghum bicolor) crops in Brazil. Three phases of the disease are recognized: foliar anthracnose, anthracnose stalk rot, and panicle and grain anthracnose. Foliar anthracnose, the most destructive phase of the disease, usually appears 30-40 days after emergence, during growth stage 4.0 or later. Colletotrichum graminicola may survive as mycelium, conidia and microsclerotia, up to 18 months in crop debris, on or above the soil surface, in alternate hosts, and as mycelium in infected seeds. Microsclerotia are produced in sorghum stalks of susceptible cultivars and survive better in crop debris on the soil surface. This pathogen is a highly variable organism, as demonstrated through virulence on differential host genotypes and molecular markers. Implications of this variability on the development of management strategies through genetic resistance are discussed in this paper A antracnose, causada pelo fungo Colletotrichum graminicola, é a mais importante doença da cultura do sorgo (Sorghum bicolor) no Brasil. São reconhecidas três fases da doença: a antracnose foliar, a fase de podridão do colmo e a antracnose da panícula e dos grãos, sendo a fase foliar, a mais destrutiva, normalmente observada a partir de 30 a 40 dias após a emergência no estádio de desenvolvimento 4,0. O fungo Colletotrichum graminicola pode sobreviver por até 18 meses na ausência do hospedeiro, como micélio e conídios em restos culturais na superfície do solo, em hospedeiros alternativos e ainda como micélio, conídios e microesclerócios em sementes infetadas. Microesclerócios são produzidos em colmos secos de cultivares suscetíveis, sendo a sua sobrevivência maior em restos culturais mantidos na superfície do solo. O patógeno é altamente variável, conforme demonstrado através da virulência em plantas diferenciadoras e de marcadores moleculares. As implicações desta variabilidade no desenvolvimento de estratégias de manejo desta doença, através da resistência genética são aspectos discutidos neste trabalho MenosThe Sorghum anthracnose Anthracnose, caused by Colletotrichum graminicola, has been the most destructive disease affecting sorghum (Sorghum bicolor) crops in Brazil. Three phases of the disease are recognized: foliar anthracnose, anthracnose stalk rot, and panicle and grain anthracnose. Foliar anthracnose, the most destructive phase of the disease, usually appears 30-40 days after emergence, during growth stage 4.0 or later. Colletotrichum graminicola may survive as mycelium, conidia and microsclerotia, up to 18 months in crop debris, on or above the soil surface, in alternate hosts, and as mycelium in infected seeds. Microsclerotia are produced in sorghum stalks of susceptible cultivars and survive better in crop debris on the soil surface. This pathogen is a highly variable organism, as demonstrated through virulence on differential host genotypes and molecular markers. Implications of this variability on the development of management strategies through genetic resistance are discussed in this paper A antracnose, causada pelo fungo Colletotrichum graminicola, é a mais importante doença da cultura do sorgo (Sorghum bicolor) no Brasil. São reconhecidas três fases da doença: a antracnose foliar, a fase de podridão do colmo e a antracnose da panícula e dos grãos, sendo a fase foliar, a mais destrutiva, normalmente observada a partir de 30 a 40 dias após a emergência no estádio de desenvolvimento 4,0. O fungo Colletotrichum graminicola pode sobreviver por até 18 meses na ausênc... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
evelopmental-stages; fungal-diseases; plant-diseases; plant-pathogenic-fungi; plant-pathogens; survival-; virulence-. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29534/1/Rodrigo-Veras.pdf
|
Marc: |
LEADER 02826naa a2200241 a 4500 001 1489116 005 2017-06-07 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTA, R. V. da 245 $aA antracnose do sorgo.$h[electronic resource] 260 $c2003 520 $aThe Sorghum anthracnose Anthracnose, caused by Colletotrichum graminicola, has been the most destructive disease affecting sorghum (Sorghum bicolor) crops in Brazil. Three phases of the disease are recognized: foliar anthracnose, anthracnose stalk rot, and panicle and grain anthracnose. Foliar anthracnose, the most destructive phase of the disease, usually appears 30-40 days after emergence, during growth stage 4.0 or later. Colletotrichum graminicola may survive as mycelium, conidia and microsclerotia, up to 18 months in crop debris, on or above the soil surface, in alternate hosts, and as mycelium in infected seeds. Microsclerotia are produced in sorghum stalks of susceptible cultivars and survive better in crop debris on the soil surface. This pathogen is a highly variable organism, as demonstrated through virulence on differential host genotypes and molecular markers. Implications of this variability on the development of management strategies through genetic resistance are discussed in this paper A antracnose, causada pelo fungo Colletotrichum graminicola, é a mais importante doença da cultura do sorgo (Sorghum bicolor) no Brasil. São reconhecidas três fases da doença: a antracnose foliar, a fase de podridão do colmo e a antracnose da panícula e dos grãos, sendo a fase foliar, a mais destrutiva, normalmente observada a partir de 30 a 40 dias após a emergência no estádio de desenvolvimento 4,0. O fungo Colletotrichum graminicola pode sobreviver por até 18 meses na ausência do hospedeiro, como micélio e conídios em restos culturais na superfície do solo, em hospedeiros alternativos e ainda como micélio, conídios e microesclerócios em sementes infetadas. Microesclerócios são produzidos em colmos secos de cultivares suscetíveis, sendo a sua sobrevivência maior em restos culturais mantidos na superfície do solo. O patógeno é altamente variável, conforme demonstrado através da virulência em plantas diferenciadoras e de marcadores moleculares. As implicações desta variabilidade no desenvolvimento de estratégias de manejo desta doença, através da resistência genética são aspectos discutidos neste trabalho 653 $aevelopmental-stages 653 $afungal-diseases 653 $aplant-diseases 653 $aplant-pathogenic-fungi 653 $aplant-pathogens 653 $asurvival- 653 $avirulence- 700 1 $aCASELA, C. R. 700 1 $aZAMBOLIM, L. 700 1 $aFERREIRA, A. S. 773 $tFitopatologia Brasileira, Brasilia$gv. 28 n. 4, p. 345-354, 2003.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|