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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  07/05/2025
Data da última atualização:  07/05/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LUCHESI, B. R.; MOREIRA, F. K. V.; MARCONCINI, J. M.
Afiliação:  FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  Colorimetric sensors based on hibiscus anthocyanins produced by continuous solution casting.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Engineering, v. 392, 112476, 2025.
Páginas:  11 p.
ISSN:  0260-8774
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2025.112476
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Anthocyanins from dried hibiscus petals were efficiently extracted by an ultrasound-assisted technique and incorporated to cornstarch/beeswax films to be used as colorimetric sensors for meat spoilage. The sensors were produced by a pilot-scale continuous solution casting technique. The incorporation of beeswax and the extract reduced by 84% and 85% the tensile strength and elastic modulus, respectively, increased the elongation at break by 319% and the water vapor barrier by 32%. The colorimetric properties of the films were due to the extract, main and specifically their sensory capacities. When exposed to ammonia concentrations lower than 105 mg m− 2 , the films rapidly and perceptively changed their color, stabilizing that change after at least 10 min. Moreover, the films slightly changed their color when exposed to meat spoilage volatiles for 6 h or less. Therefore, the properties achieved in this study, for the films produced by the continuous solution casting technique, allow them to be used as colorimetric sensors for intelligent packaging.
Palavras-Chave:  Colorimetric sensor; Continuous solution casting; Cornstarch.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18677 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/222025/22
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Registros recuperados : 2
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1.Imagem marcado/desmarcadoPEDRI, Z. C.; TAVARES, L. B. B.; LOZANO, L. M. dos S.; HERMANN, K. L.; VALLE, R. de C. S. C.; HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E. Efeito de fatores de processo na atividade holocelulolítica e no crescimento micelial de Lentinula edodes. In: MOSTRA INTEGRADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO, 7., 2013, Blumenau. Anais. Blumenau: FURB, 2013. Resumo. Disponível online. MIPE.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRAINER, K. T.; COLOMBI, B. L.; GONÇALVES, M. J.; HELM, C. V.; TAVARES, L. B. B.; VALLE, R. de C. S. C.; VALLE, J. A. B. Laccase production of white rot fungus grown on SBS paperboard coated with PET, aiming the bioadsortion strategy. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FIBER AND POLYMER BIOTECHNOLOGY, 10., 2018, Balneário Camboriú. Proceedings. Blumenau: FURB, 2018. p. 88.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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