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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
18/04/2023 |
Data da última atualização: |
20/04/2023 |
Autoria: |
PENA JUNIOR, M. A. G.; FRANCOZO, M. A. S. (ed.). |
Afiliação: |
MARCOS ANTONIO GOMES PENA JUNIOR, SUEST; MARCOS AURELIO SANTIAGO FRANCOZO, SUEST. |
Título: |
O futuro da agricultura brasileira: 10 visões. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa, 2023. |
Páginas: |
114 p. |
Descrição Física: |
il. color. |
ISBN: |
978-65-89957-67-6 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Autores dos capítulos: Aline Maldonado Locks; Amanda Poldi; Ana Mendes; Carlos Melles; Daniel Carrara; Eliseu Alves; Francisco Turra; José Eustáquio R. Vieira Filho; José Luiz Tejon Megido; Leila Harfuch; Márcio Lopes de Freitas; Marcos Fava Neves; Mariana Vasconcelos; Rodrigo C. A. Lima. |
Conteúdo: |
Em "O Futuro da Agricultura Brasileira: 10 Visões" obra comemorativa aos 50 anos da Embrapa e aos 10 anos do Agropensa, apresentam-se 10 diferentes visões do futuro da agricultura nacional mais uma. Essa visão adicional, na verdade, é a introdução da obra assinada por Eliseu Alves e José Eustáquio R. Vieira Filho. Com prefácio dos editores, Marcos Pena Jr e Marcos Françozo, o livro contém 10 capítulos de autoria de 12 grandes nomes do agro nacional, que refletem sobre as direções e os desafios do agro brasileiro até 2050, são eles: Aline Maldonado Locks, Marcos Fava Neves, Carlos Melles, Daniel Carrara, Márcio Lopes de Freitas, José Luiz Tejon Megido, Mariana Vasconcelos, Ana Mendes, Amanda Poldi, Francisco Turra, Rodrigo C. A. Lima e Leila Harfuch. Os textos tratam da perspectiva do agro no horizonte temporal 2050, ou seja, o que será, como estará, o que terá criado o agro brasileiro, são textos reflexivos sobre as práticas de realizações do setor até esse horizonte temporal. O grande fio condutor entre os capítulos é o conjunto de desafios que, em olhar prospectivo, o agro brasileiro deverá superar para seguir produzindo de forma sustentada e sustentável. |
Palavras-Chave: |
Agricultura de baixo carbono. |
Thesagro: |
Agronegócio; Biocombustível; Desenvolvimento Sustentável; Inovação; Segurança Alimentar. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153216/1/FUTURO-AGRICULTURA-BRASILEIRA.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/02/2024 |
Data da última atualização: |
16/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
JESUS, G. L. de; LAVORANTI, O. J.; SCHAFER, G.; OLIVEIRA, G. D. de; SILVA, R. S. de A.; CUQUEL, F. L. |
Afiliação: |
GABRIEL LUCAS DE JESUS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; OSMIR JOSE LAVORANTI, CNPF; GILMAR SCHAFER, FEDERAL UNIVERSITY OF RIO GRANDE DO SUL; GABRIEL DIAS DE OLIVEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; RICARDO SCHEFFER DE ANDRADE SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; FRANCINE LORENA CUQUEL, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ. |
Título: |
Nutrient uptake in supplemented substrate by oyster mushroom. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 39, n. 7, p. 1-9, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11274-023-03622-3 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Spent mushroom substrate (SMS) is a promising alternative for supplementing oyster mushroom substrate, replacing conventional cereal bran. Therefore, the objective was to evaluate the production of Pleurotus ostreatus supplemented with Lentinula edodes’ SMS, through the nutritional analysis of the substrate. Wheat straw was used as substrate and supplemented with rice bran (RB) or SMS in 0%, 7%,15% and 30%. Ca, K, Mg, Mn, Zn, Cu and Fe contents of the cultivation substrates (before and after harvest) were determined through atomic absorption spectrophotometry. Mycelial growth (cm²/day), mycelial time colonization (days), number of clusters, number of pileus, average clusters weight (g), pileus lenght (cm) and width (cm), productivity (1st, 2nd and 3rd flush) (%), biological efficiency (%) of mushrooms were evaluated. Results indicated mycelial growth was higher (0.87 cm²/day compared to the Control) when the substrate was supplemented regardless of the source. The proportions of 15% of SMS achieved the highest biological efficiency (107% − 15% SMS versus 66% - Control). The only nutrients that showed differences in absorption were Ca, K and Mn, in which substrates supplemented with SMS had greater absorption of Ca (5.37 g.kg− 1 versus 1.94 g.kg− 1 in Control) while substrates supplemented with RB absorbed more K (6.56 g.kg− 1 versus 3.74 g.kg− 1 in Control). The mineral composi- tion of the substrate has a direct impact on the growth and yield of P. ostreatus, highlighting the potential of SMS as a alternative to traditional bran supplementation. MenosSpent mushroom substrate (SMS) is a promising alternative for supplementing oyster mushroom substrate, replacing conventional cereal bran. Therefore, the objective was to evaluate the production of Pleurotus ostreatus supplemented with Lentinula edodes’ SMS, through the nutritional analysis of the substrate. Wheat straw was used as substrate and supplemented with rice bran (RB) or SMS in 0%, 7%,15% and 30%. Ca, K, Mg, Mn, Zn, Cu and Fe contents of the cultivation substrates (before and after harvest) were determined through atomic absorption spectrophotometry. Mycelial growth (cm²/day), mycelial time colonization (days), number of clusters, number of pileus, average clusters weight (g), pileus lenght (cm) and width (cm), productivity (1st, 2nd and 3rd flush) (%), biological efficiency (%) of mushrooms were evaluated. Results indicated mycelial growth was higher (0.87 cm²/day compared to the Control) when the substrate was supplemented regardless of the source. The proportions of 15% of SMS achieved the highest biological efficiency (107% − 15% SMS versus 66% - Control). The only nutrients that showed differences in absorption were Ca, K and Mn, in which substrates supplemented with SMS had greater absorption of Ca (5.37 g.kg− 1 versus 1.94 g.kg− 1 in Control) while substrates supplemented with RB absorbed more K (6.56 g.kg− 1 versus 3.74 g.kg− 1 in Control). The mineral composi- tion of the substrate has a direct impact on the growth and yield of P. ostreatus, highlighting t... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Macronutrients; Micronutrients; Nutrient absorption; Shimeji mushroom; Spent mushroom substrate; Substrato. |
Thesagro: |
Cogumelo; Lentinula Edodes. |
Thesaurus NAL: |
Pleurotus ostreatus. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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