BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  15/05/2012
Data da última atualização:  01/03/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, J. R.; GARRUTI, D. dos S.; BRUNO, L. M.
Afiliação:  JANICE RIBEIRO LIMA, CNPAT; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; LAURA MARIA BRUNO, CNPAT.
Título:  Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie / Food Science + Technology, v. 45, n. 2, p. 180-185, 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed at evaluating the influence of cashew nut kernel grades and qualities in the characteristics of butter obtained by grinding kernels (89.9 g/100 g) with sugar (8.0 g/100 g), salt (0.1 g/100 g) and soy lecithin (2.0 g/100 g). Kernels and butter were analyzed for physical chemical characteristics (water activity, acid value, pH, moisture, ash, protein and fat contents) and microbiological quality (total and fecal coliforms, Escherichia coli, Salmonella sp., Staphylococcus, mesophilic count, yeast and mold).Minor differences were observed among the different grades and qualities. Nut kernels and corresponding butter showed high nutritive food value containing 18.3e26.9 g/100 g of protein and 35.7e52.6 g/100 g of oil. Fecal coliforms, E. coli, Salmonella sp. or coagulase positive Staphylococcus, were not detected. Sensory acceptability and sensory profile of the butter were also performed. Fourteen sensory descriptors were developed: appearance (caramel color, shiny, visual graininess and visual thickness), aroma (nutty, roasted and rancidity), flavor (nutty, sweet, salty, roasted and rancidity) and texture (consistency and graininess). Although all scores of sensory acceptability were among the acceptance range of the scale, the descriptive analysis found the butter made from B (butts), S (splits) and P (pieces) kernel grades to be of better quality.
Palavras-Chave:  Composition; Nut paste; Nut spread; Quality.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT13324 - 1UPCAP - PPSP 053942012.05394
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1.Imagem marcado/desmarcadoMATTOS, L. M. de; TONUCCI, R. G.; AMARO, G. C.; ARCO-VERDE, M. F.; TURETTA, A. P. D.; COUTINHO, H. L. da C.; KATO, O. R.; ROCHA, F. E. de C.; SILVA, O. D. D. da. Desafios do projeto Transição Produtiva e Serviços Ambientais na qualificação de políticas publicas voltadas ao setor rural. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SISTEMAS AGROFLORESTAIS, 9., 2013, Ilhéus, BA. Políticas públicas, educação e formação em sistemas agroflorestais na construção de paisagens sustentáveis: anais... Ilhéus: CBSAF, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Roraima; Embrapa Solos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoTURETTA, A. P. D.; ARAGAO, D. V.; VASCONCELOS, S. S.; AMARAL, A. J. do; PRADO, R. B.; SILVA NETO, L. de F. da; OLIVEIRA, A. P. de; MATTOS, L. M. de; REIS JUNIOR, F. B. dos; EVANGELISTA, B. A.; FERREIRA, E. A. B.; SILVA, O. D. D. da; FELIZZOLA, J. F.; TONUCCI, R. G.; AMARO, G. C.; ARCO-VERDE, M. F. Seleção de indicadores de serviços ambientais no Projeto Transição Produtiva e Serviços Ambientais da Embrapa. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2015. 5 p. (Embrapa Solos. Comunicado técnico, 72).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Roraima; Embrapa Solos.
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