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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  05/09/2022
Data da última atualização:  05/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOARES, M. P.; CARDOSO, I. L.; ARAÚJO, F. E.; DE ANGELIS, C. F. de; MENDES, R.; MENDES, L. W.; FERNANDES, M. N.; JONSSON, C. M.; QUEIROZ, S. C. do N. de; DUARTE, M. C. T.; RANTIN, F. T.; SAMPAIO, F. G.
Afiliação:  MICHELLY PEREIRA SOARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; ISRAEL LUZ CARDOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; FABRÍCIO EUGÊNIO ARAÚJO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; CAROLINA FERNANDES DE ANGELIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; RODRIGO MENDES, CNPMA; LUCAS WILLIAM MENDES, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; MARISA NARCISO FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; MARTA CRISTINA TEIXEIRA DUARTE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; FRANCISCO TADEU RANTIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; FERNANDA GARCIA SAMPAIO, CNPMA.
Título:  Influences of the alcoholic extract of Artemisia annua on gastrointestinal microbiota and performance of Nile tilapia.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Aquaculture, v. 560, article 738521, 2022.
ISSN:  0044-8486
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.738521
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: There is growing interest in strategies for manipulating the gut microbiota of fish for beneficial communities to increase growth, improve lipid metabolism, stimulate the immune response, and improve the physiological state of the gut. We investigated the effects of diets supplemented with an alcoholic extract of Artemisia annua (ae-Aa) on gastrointestinal (GI) microbiota and intestinal morphology along with its effects on the growth performance of the Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Juveniles were fed with ae-Aa supplementation (0.00, 0.10, 0.25, and 0.50% in the diets) for 30 days. The different ae-Aa supply levels affected bacterial interactions, resulting in a more complex network and increasing the proportion of positive correlations between bacterial groups. The different amounts of ae-Aa caused variations in specific bacterial abundance. The phyla Fusobacteriota and Bacteroidota were dominant in the intestinal microbiota in all experimental groups. The abundance of bacteria belonging to Fusobacteriaceae, Stenotrophomonas, and Clostridium correlated positively with protein efficiency, specific growth rate, weight gain, and final weight, while the opposite was observed for Acinetobacter. Diets supplemented with 0.25 and 0.5% of ae-Aa increased (p < 0.05) perimeter, height, and thickness of villi, crypt depth, villus:crypt ratio, and number of goblet cells in the intestine of Nile tilapia compared to control group. Nile tilapia supplemented with ae-Aa at ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Gastrointestinal microbiota; Growth promoter; Herbal immunostimulants; Intestinal morphology.
Thesagro:  Artemisia Annua; Estimulante de Crescimento Animal; Fauna Intestinal; Flora Intestinal; Tilápia Nilótica.
Thesaurus Nal:  Growth promotion; Natural additives; Tilapia (common name).
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17221 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  30/08/2022
Data da última atualização:  30/08/2022
Autoria:  SILVA, C. E. S. da; BATALHA, L. A. R.; CARVALHO, A. M. de; OLIVEIRA, V. B. L. G. de; CARVALHO, A. M. M. L.; CARNEIRO, A. de C. O.; GOMES, F. J. B.
Afiliação:  CARLOS EDUARDO SILVEIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; LARISSE APARECIDA RIBAS BATALHA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; ALEXANDRE MONTEIRO DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; VINICIUS BOHRER LOBOSCO GONZAGA DE OLIVEIRA, EKOVE; ANA MÁRCIA MACEDO LADEIRA CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ANGÉLICA DE CÁSSIA OLIVEIRA CARNEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; FERNANDO JOSÉ BORGES GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Evaluation of kraft lignin and residues of sawmill for producing briquettes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Florestal Brasileira, v. 42, e202102186, p. 1-12, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.4336/2022.pfb.42e202102186
Idioma:  Português
Conteúdo:  ABSTRACT. The aim of becoming a society based on the rational utilization of the natural resources, has led to the consideration of many alternatives by academic and industrial sectors. The forest sector may be particularly prominent in trying to achieve these goals when using residues of their processes, for timber and pulp production. One of the most important requirements in society is the energy production. Co-products of wood processing and cellulose mills can be used for bioenergy generation. The densification of biomass involves handling, transportation and storage issues, and furthermore, when industrial forest residues such as lignin are added to this biomass, the final energetic product may have some improved properties, adding value to the chain. The purpose of this study was to evaluate the usage of the woody industrial waste, the sawdust from Joannesia princeps Vellozo enriched with Kraft lignin as an additive, aiming to produce briquettes. One of the main findings from this work was the possibility to obtain a briquette with better properties (higher bulk density and higher resistance) when using 6% of Kraft lignin as an additive and a pressure of 1500 PSI. RESUMO. O objetivo de se tornar uma sociedade baseada na utilização racional dos recursos naturais, tem levado à consideração de muitas alternativas pela academia e setor industrial. O setor florestal pode ter um destaque especial na tentativa de atingir esses objetivos ao utilizar resíduos de seus processos... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Potential uses; Recursos naturais; Usos potenciais.
Thesagro:  Biomassa.
Thesaurus NAL:  Biomass; Natural resources.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145895/1/EmbrapaFlorestas-PFB-2022-EvaluationKraftLigninResiduesSawmilBriquettesF.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58348 - 1UPEAP - DD
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