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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  30/08/2024
Data da última atualização:  12/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORDEIRO, A. A. dos S.; ANTUNES, L. F. de S.; SANTOS, G. da C. dos; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L.; ARAUJO, E. da S.; ESPINDOLA, J. A. A.
Afiliação:  ANA AMÉLIA DOS SANTOS CORDEIRO, FEDERAL RURAL UNIVERSITY OF RIO DE JANEIR; LUIZ FERNANDO DE SOUSA ANTUNES, FEDERAL RURAL UNIVERSITY OF RIO DE JANEIRO; GIULIA DA COSTA RODRIGUES DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIZ LOURO BERBARA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; JOSE ANTONIO AZEVEDO ESPINDOLA, CNPAB.
Título:  Agronomic potential of different fermented organic composts based on agro-industrial plant waste.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Environmental Monitoring and Assessment, v. 196, article number 863, 2024.
ISSN:  1573-2959
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10661-024-12983-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Organic composts such as "bokashi", obtained from the fermentation of bran mixtures and inoculated with microorganisms, improve soil characteristics. In Brazil, the most widely used formulation for the production of this compost is obtained from a mixture of wheat and castor bean bran, but both have a high monetary cost. Replacing these components with regionally available sources represents the possibility of reducing costs and making more sustainable use of this waste. The aim of this study was to analyze the chemical characteristics and determine the availability of nitrogen for the plants. The study was divided into two stages, consisting of an incubation test in the laboratory and a bioassay in the greenhouse using forage sorghum as an indicator species. In the laboratory trial, the treatments consisted of two raw material sources with a low C/N ratio (castor bean bran—CAB and cottonseed bran—COB), corresponding to 40% of the mixture; three sources with a high C/N ratio (wheat bran—WHB or rice bran—RIB), gradually replaced by passion fruit peel bran—PFPB), corresponding to 60% of the mixture. The materials were mixed, moistened, inoculated with microorganisms (Embiotic®) and kept in sealed containers with a capacity of 620 cm3 for 21 days. In the greenhouse, in addition to the aforementioned treatments, seven controls were included: no addition of organic and synthetic N sources; ammonium nitrate; CAB; COB; WHB; RIB and PFPB. In the second stage, dry mass production and... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ammonium nitrate treatmen; Dry mass production; Fermented composts; Forage sorghum.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB42287 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCOIRINI, R. O.; COCTAS, I. H.; SEIA, E. O. Avaliacao economica de um sistema de producao silvipastoril no Chaco Seco, Provincia de Cordoba, Argentina In: ENCONTRO BRASILEIRO DE ECONOMIA E PLANEJAMENTO FLORESTAL, 2., 1991, Curitiba. Anais. Colombo: EMBRAPA-CNPF, 1992. v.1. p.385-394.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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