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2. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RIBEIRO, L. S.; CORDOBA, L. P.; LACERDA, L. G.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Caracterização de amido de pinhão modificado com soluções de ácido clorídrico 0,1 e 0,2M em presença de etanol e metanol. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 9., 2014, Serra Negra. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2014. 6 p. Disponibilizado online. CBRATEC. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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3. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KUBASKI, A. L.; CORDOBA, L. do P.; RIBEIRO, L. S.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Análise térmica de diferentes amostras de amido de pinhão (Araucaria angustifolia) de diferentes regiões do sul do Brasil. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 164-167, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HORNUNG, P. S.; LAZZAROTTO, S, R. da S.; OLIVEIRA, C. S. de; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Simultaneous TG-DTA and DSC techniques on pinhão starch double modified. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 104-107, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEMES, B. M.; RISTOW, N.; BET, C. D.; OLIVEIRA, C. S.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Study of isolated starches of pinhão seeds marketed in the Brazilian Southern region. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 6, n. 4, p. 39-47, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HORNUNG, P. S.; OLIVEIRA, C. S. de; LAZZAROTTO, M.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHNITZLER, E. Investigation of the photo-oxidation of cassava starch granules: thermal, rheological and structural behaviour. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 123, n. 3, p. 2129-2137, Mar. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LAZZAROTTO, S. R. da S.; BET, C. D.; HORNUNG, P. S.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Induced effects by oxidation with potassium permanganate on the thermal, morphological, colorimetric and pasting properties of corn starch. Ukrainian Food Journal, v. 6, n. 2, p. 197-210, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LAZZAROTTO, M.; RIBEIRO, L. S.; CORDOBA, L. do P.; GODOY, R. C. B. de; SCHNITZLER, E. Thermal tool in the evaluation of the "pinhão'' (seed of Araucaria angustifolia) starch aimed agroindustrial process. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 144-147, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HORNUNG, P. S.; CORDOBA, L. do P.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H. Brazilian dioscoreaceas starches: thermal, structural and rheological properties compared to commercial starches. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 127, n. 3, p. 1869-1877, Mar. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SIQUEIRA, G. L. de A. de; BET, C. D.; CORDOBA, L. do P.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Caracterização térmica de amido e bagaço de Amaranthus cruentus. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 189-192, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEMES, B. M.; RISTOW, N.; BET, C. D.; OLIVEIRA, C. S. de; BENINCA, C.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Extração e caracterização de amido nativo de pinhão de diferentes procedências (PR, SC, RS). In: SIMPÓSIO DE ANÁLISE TÉRMICA, 8., 2017, Ponta Grossa. Livro de resumos. [Ponta Grossa: UEPG, 2017]. p. 47. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BET, C. D.; GODOY, R. C. B. de; CORDOBA, L. P.; DEMIATE, I. M.; LACERDA, L. G.; SCHNITZLER, E. Effects of "starch:water" ratio on gelatinization of pinhão starch from nine germplasm collections, measured by differential scanning calorimetry. International Journal of Food Studies, v. 8, p. 13-22, Oct. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HORNUNG, P. S.; ÁVILA, S.; MASISI, K.; MALUNGA, L. N.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E.; RIBANI, R. H.; BETA, T. Green development of biodegradable films based on native yam (Dioscoreaceae) starch mixtures. Starch, v. 70, n. 5/6, 1700234, May 2018. 12 p. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
11/06/2013 |
Data da última atualização: |
24/06/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COSTA, F. J. O. G. da; LEIVAS, C. L.; WASZCZYNSKYJ, N.; GODOY, R. C. B. de; HELM, C. V.; COLMAN, T. A. D.; SCHNITZLER, E. |
Afiliação: |
Fernanda Janaina Oliveira Gomes da Costa, UFPR; Carolina Lopes Leivas, UFPR; Nina Waszczynskyj, UFPR; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Tiago André Denck Colman, UEPG; Egon Schnitzler, UEPG. |
Título: |
Characterisation of native starches of seeds of Araucaria angustifolia from fourgermplasm collections. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Thermochimica Acta, v. 565, p. 172-177, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Germplasm is a source of genetic variability available for plant breeding. These techniques have becomeaccessible and necessary to protect biological diversity. The collections are groups of representative geno-types with the genetic variability of the species that is the object of conservation. Four samples of pinhão,obtained from Paraná pine seeds, were supplied by EMBRAPA Florestas (germplasm bank). Starch wascarefully extracted in aqueous solution, whose yield was around 32.5%. For each sample the gelatinisationtemperature (Tp) occurred below 63.6?C and gelatinisation enthalpy (Hgel) was different for each sam-ple. TG?DTA curves showed similarity, although with mass losses and peaks at different temperatures.The pasting temperature obtained by RVA was directly proportional to the onset and peak temperaturesobtained by DSC. The XRD technique allowed the degree of relative crystallinity to be calculated for eachsample. From the results it can be verified that each sample had specific characteristics. |
Palavras-Chave: |
Germplasma. |
Thesagro: |
Araucária Angustifólia; Germoplasma; Pinhão. |
Thesaurus NAL: |
atomic force microscopy; pasting properties; starch; thermal analysis. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01862naa a2200289 a 4500 001 1959728 005 2013-06-24 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTA, F. J. O. G. da 245 $aCharacterisation of native starches of seeds of Araucaria angustifolia from fourgermplasm collections.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aGermplasm is a source of genetic variability available for plant breeding. These techniques have becomeaccessible and necessary to protect biological diversity. The collections are groups of representative geno-types with the genetic variability of the species that is the object of conservation. Four samples of pinhão,obtained from Paraná pine seeds, were supplied by EMBRAPA Florestas (germplasm bank). Starch wascarefully extracted in aqueous solution, whose yield was around 32.5%. For each sample the gelatinisationtemperature (Tp) occurred below 63.6?C and gelatinisation enthalpy (Hgel) was different for each sam-ple. TG?DTA curves showed similarity, although with mass losses and peaks at different temperatures.The pasting temperature obtained by RVA was directly proportional to the onset and peak temperaturesobtained by DSC. The XRD technique allowed the degree of relative crystallinity to be calculated for eachsample. From the results it can be verified that each sample had specific characteristics. 650 $aatomic force microscopy 650 $apasting properties 650 $astarch 650 $athermal analysis 650 $aAraucária Angustifólia 650 $aGermoplasma 650 $aPinhão 653 $aGermplasma 700 1 $aLEIVAS, C. L. 700 1 $aWASZCZYNSKYJ, N. 700 1 $aGODOY, R. C. B. de 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aCOLMAN, T. A. D. 700 1 $aSCHNITZLER, E. 773 $tThermochimica Acta$gv. 565, p. 172-177, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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