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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  28/11/2019
Data da última atualização:  29/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HISANO, H.; PARISI, J.; CARDOSO, I. L.; FERRI, G. H.; FERREIRA, P. de M. F.
Afiliação:  HAMILTON HISANO, CNPMA; JESSICA PARISI, FAJ; ISRAEL LUZ CARDOSO, UEMS; GIOVANNI HENRIQUE FERRI, PUCCAMP; POLLYANNA DE MORAES FRANÇA FERREIRA, CNPq.
Título:  Dietary protein reduction for Nile tilapia fingerlings reared in biofloc technology.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of the World Aquaculture Society, v. 51, n. 2, p. 452-462, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jwas.12670
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to evaluate the growth performance of Nile tilapia fed diets with 28, 32, and 36% crude protein (CP) in biofloc technology (BFT) and to verify its influence on water quality and hematological parameters. The experimental design was completely randomized with three treatments (28, 32, and 36% CP) and six replicates. Nile tilapia (n = 270, 6.31± 0.40g) were randomly distributed in 18 aquaria-200L (15 fish/aquarium), over a period of 60 days. No differences (p >.05) were observed among the treatments for the growth performance and hematological parameters. The volumes of nitrite and sedimentable solids showed higher values with 36% CP, which differed (p <.05) in comparison to 28% CP. Different levels of dietary CP content (36, 32 and 28% CP) do not influence the growth performance and health of Nile tilapia (6-25g) reared in BFT. Thus, an 8% reduction in dietary protein (28% CP) can generate savings in terms of the costs of production and can decrease the environmental impact of excess dietary protein.
Palavras-Chave:  Tecnologia biofloco.
Thesagro:  Crescimento; Hematologia; Nutrição Animal; Oreochromis Niloticus; Piscicultura; Proteína Bruta; Qualidade da Água; Tilápia Nilótica.
Thesaurus Nal:  Animal growth; Biofloc technology; Crude protein; Fish culture; Freshwater fish; Hematologic tests; Sustainable fisheries; Water quality.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16534 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, J. R. C.; SIGNOR, D.; DEON, M. D. I.; GUIOTOKU, M.; MACEDO, A. de. Caracterização de biocarvões regionais e efeitos sobre a produção de biomassa do milho BRS Caatingueiro. Agrometeoros, v. 30, e026979, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMONTEIRO, J. E. B. de A.; COSTA, F. de S.; BEZERRA, M. A.; COMUNELLO, E.; ZOLIN, C. A.; PEREIRA, J. R.; MELEM JUNIOR, N. J.; ANTONIO, I. C.; SANTIAGO, A. V.; SILVA, S. C. da; SILVA, F. A. M. da; STEINMETZ, S.; KLEPKER, D.; COELHO FILHO, M. A.; CABRAL, O. M. R.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; GUIMARAES, D. P.; SORIANO, B. M. A.; PEZZOPANE, J. R. M.; EVANGELISTA, B. A.; ALVES, A. B.; MOURA, M. S. B. de; FARIAS, J. R. B.; BARROS, A. H. C.; TEIXEIRA, W. G.; SILVA, A. A. G. da; CUNHA, G. R. da; CONCEIÇÃO, M. A. F.; HIGA, R.; PELLEGRINO, G. Q. Agricultural climate risk zoning (ZARC). In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W . G. da (ed.). Adapting to climate change: strategies for Brazilian agricultural and livestock systems. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 102-103.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados... Mostrar Todas
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Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão... Mostrar Todas
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