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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
06/01/2017 |
Data da última atualização: |
04/09/2018 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
HOFFMANN, A.; SILVEIRA, S. V. da; GARRIDO, L. da R. (ed.). |
Afiliação: |
ALEXANDRE HOFFMANN, CNPUV; SAMAR VELHO DA SILVEIRA, CNPUV; LUCAS DA RESSURREICAO GARRIDO, CNPUV. |
Título: |
Produção integrada de uva para processamento: fertilidade e manejo do solo e da água. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa, 2015. v. 2, 39 p. Manual 2. |
ISBN: |
978-85-7035-475-4 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Publicação digitalizada (2016)
Esta coleção é composta por 5 volumes
Volume 1 - Produção integrada de uva para processamento: bases para a adoção da produção integrada. 72 p.
Volume 2 - Produção integrada de uva para processamento: fertilidade e manejo do solo e da água. 39 p.
Volume 3 - Produção integrada de uva para processamento: implantação do vinhedo, cultivares e manejo da planta. 72 p.
Volume 4 - Produção integrada de uva para processamento: manejo de pragas e doenças. 85 p.
Volume 5 - Produção integrada de uva para processamento: processos de elaboração de sucos e vinhos, BPA e PPHO. 55 p. |
Conteúdo: |
Este Manual integra a Série Manuais Técnicos da Produção Integrada de Uva para Processamento - Vinho e Suco (Manuais Técnicos da PIUP), que tem como finalidade dar subsídios à adoção voluntária do sistema da Produção Integrada (PI) na produção de uvas para processamento, possibilitando a obtenção de produtos seguros, com alto nível de qualidade, e a rastreabilidade de todo o sistema de produção, com o menor impacto ambiental possível. Dentro do planejamento estratégico atual do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) para a PI Brasil, a PIUP faz parte do Programa Brasil Certificado - Agricultura de Qualidade, o qual engloba todas as culturas agrícolas passíveis de certificação pela PI. |
Palavras-Chave: |
Manejo da água; PIUP. |
Thesagro: |
Fertilidade do solo; Producao; Qualidade; Seguranca alimentar; Suco; Uva; Vinho; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/152885/1/Manual-2.pdf
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Marc: |
LEADER 02126nam a2200277 a 4500 001 2060089 005 2018-09-04 008 2016 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-7035-475-4 100 1 $aHOFFMANN, A. 245 $aProdução integrada de uva para processamento$bfertilidade e manejo do solo e da água.$h[electronic resource] 260 $aBrasília, DF: Embrapa, 2015. v. 2, 39 p. Manual 2.$c2015 500 $aPublicação digitalizada (2016) Esta coleção é composta por 5 volumes Volume 1 - Produção integrada de uva para processamento: bases para a adoção da produção integrada. 72 p. Volume 2 - Produção integrada de uva para processamento: fertilidade e manejo do solo e da água. 39 p. Volume 3 - Produção integrada de uva para processamento: implantação do vinhedo, cultivares e manejo da planta. 72 p. Volume 4 - Produção integrada de uva para processamento: manejo de pragas e doenças. 85 p. Volume 5 - Produção integrada de uva para processamento: processos de elaboração de sucos e vinhos, BPA e PPHO. 55 p. 520 $aEste Manual integra a Série Manuais Técnicos da Produção Integrada de Uva para Processamento - Vinho e Suco (Manuais Técnicos da PIUP), que tem como finalidade dar subsídios à adoção voluntária do sistema da Produção Integrada (PI) na produção de uvas para processamento, possibilitando a obtenção de produtos seguros, com alto nível de qualidade, e a rastreabilidade de todo o sistema de produção, com o menor impacto ambiental possível. Dentro do planejamento estratégico atual do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) para a PI Brasil, a PIUP faz parte do Programa Brasil Certificado - Agricultura de Qualidade, o qual engloba todas as culturas agrícolas passíveis de certificação pela PI. 650 $aFertilidade do solo 650 $aProducao 650 $aQualidade 650 $aSeguranca alimentar 650 $aSuco 650 $aUva 650 $aVinho 650 $aViticultura 653 $aManejo da água 653 $aPIUP 700 1 $aSILVEIRA, S. V. da 700 1 $aGARRIDO, L. da R.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
26/01/2022 |
Data da última atualização: |
14/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
CRUZ, J. V.; MAGALHAES, W. L. E.; CADEMARTORI, P. H. G.; DORTA D. J.; OLIVEIRA, D. P. de; LEME, D. M. |
Afiliação: |
CRUZ, J. V., USP; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; CADEMARTORI, P. H. G., UFPR; DORTA D. J., USP; OLIVEIRA, D. P. DE, USP; LEME, D. M., UFPR. |
Título: |
Environmental concerns about the massive use of disinfectants during COVID-19 pandemic: an overview on aquatic toxicity. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Ecotoxicology and Environmental Contamination, v. 16, n. 1, p. 107-117, 2021. |
DOI: |
10.5132/eec.2021.01.14 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Many public health measures to mitigate the spread of SARS-CoV-2 were adopted worldwide, and particularly to the environmental measure of regular cleaning and disinfection of surfaces, the increased use of disinfectant products raises environmental concerns. Quaternary ammonium compounds (QACs), povidone-iodine (PVP-I), chloroxylenol (PCMX) and chlorhexidine (CHX) are the active ingredients of most disinfectant products due to their effectiveness against various microbiological agents. Although presenting antimicrobial efficacy, these biocides have been associated with impacts on aquatic life. For instance, QACs can induce toxicity to Aliivibrio fischeri and fish (different species). Gill and liver damages are verified in Cyprinus carpio after exposure to PVP-I. CHX induces toxic effects on algae, crustaceans, and fish embryos. PCMX can induce genotoxicity to rainbow trout and malformations on zebrafish embryos, as well as it can reduce the reproduction rate of Caenorhabditis elegans. Thus, the potential to cause negative consequences on human and environmental health has resulted in activities from the U.S. and European agencies to favor the use of safer and greener disinfectant products during the COVID-19 pandemic. This review article summarizes the main findings on the impacts of disinfectants (the most used) on aquatic life. This information may help prioritize disinfectants with lower impacts on the aquatic environment for daily use, and especially for high-frequency use as verified in the COVID-19 pandemic. Furthermore, this review may help identify knowledge gaps on the aquatic hazard of disinfectants, which may drive future studies on this matter and, lastly, contribute to the development of sustainable products. MenosMany public health measures to mitigate the spread of SARS-CoV-2 were adopted worldwide, and particularly to the environmental measure of regular cleaning and disinfection of surfaces, the increased use of disinfectant products raises environmental concerns. Quaternary ammonium compounds (QACs), povidone-iodine (PVP-I), chloroxylenol (PCMX) and chlorhexidine (CHX) are the active ingredients of most disinfectant products due to their effectiveness against various microbiological agents. Although presenting antimicrobial efficacy, these biocides have been associated with impacts on aquatic life. For instance, QACs can induce toxicity to Aliivibrio fischeri and fish (different species). Gill and liver damages are verified in Cyprinus carpio after exposure to PVP-I. CHX induces toxic effects on algae, crustaceans, and fish embryos. PCMX can induce genotoxicity to rainbow trout and malformations on zebrafish embryos, as well as it can reduce the reproduction rate of Caenorhabditis elegans. Thus, the potential to cause negative consequences on human and environmental health has resulted in activities from the U.S. and European agencies to favor the use of safer and greener disinfectant products during the COVID-19 pandemic. This review article summarizes the main findings on the impacts of disinfectants (the most used) on aquatic life. This information may help prioritize disinfectants with lower impacts on the aquatic environment for daily use, and especially for high-frequency u... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Alternativa verde; Composto quaternário de amônio; Greener Alternatives; SARS-CoV-2. |
Thesagro: |
Organismo Aquático. |
Thesaurus NAL: |
Aquatic organisms; Quaternary ammonium compounds. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230537/1/Washington-EEC-Environmental-concerns.pdf
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Marc: |
LEADER 02665naa a2200277 a 4500 001 2139354 005 2022-02-14 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5132/eec.2021.01.14$2DOI 100 1 $aCRUZ, J. V. 245 $aEnvironmental concerns about the massive use of disinfectants during COVID-19 pandemic$ban overview on aquatic toxicity.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aMany public health measures to mitigate the spread of SARS-CoV-2 were adopted worldwide, and particularly to the environmental measure of regular cleaning and disinfection of surfaces, the increased use of disinfectant products raises environmental concerns. Quaternary ammonium compounds (QACs), povidone-iodine (PVP-I), chloroxylenol (PCMX) and chlorhexidine (CHX) are the active ingredients of most disinfectant products due to their effectiveness against various microbiological agents. Although presenting antimicrobial efficacy, these biocides have been associated with impacts on aquatic life. For instance, QACs can induce toxicity to Aliivibrio fischeri and fish (different species). Gill and liver damages are verified in Cyprinus carpio after exposure to PVP-I. CHX induces toxic effects on algae, crustaceans, and fish embryos. PCMX can induce genotoxicity to rainbow trout and malformations on zebrafish embryos, as well as it can reduce the reproduction rate of Caenorhabditis elegans. Thus, the potential to cause negative consequences on human and environmental health has resulted in activities from the U.S. and European agencies to favor the use of safer and greener disinfectant products during the COVID-19 pandemic. This review article summarizes the main findings on the impacts of disinfectants (the most used) on aquatic life. This information may help prioritize disinfectants with lower impacts on the aquatic environment for daily use, and especially for high-frequency use as verified in the COVID-19 pandemic. Furthermore, this review may help identify knowledge gaps on the aquatic hazard of disinfectants, which may drive future studies on this matter and, lastly, contribute to the development of sustainable products. 650 $aAquatic organisms 650 $aQuaternary ammonium compounds 650 $aOrganismo Aquático 653 $aAlternativa verde 653 $aComposto quaternário de amônio 653 $aGreener Alternatives 653 $aSARS-CoV-2 700 1 $aMAGALHAES, W. L. E. 700 1 $aCADEMARTORI, P. H. G. 700 1 $aDORTA D. J. 700 1 $aOLIVEIRA, D. P. de 700 1 $aLEME, D. M. 773 $tEcotoxicology and Environmental Contamination$gv. 16, n. 1, p. 107-117, 2021.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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