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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBOTELHO, R. V.; PIRES, E. J. P.; TERRA, M. M.; MERCER, R. M.; KERNISKI, S. Efeitos do paclobutrazol na fertilidade de gemas e no crescimento dos ramos de videiras cv. Rubi. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.26, n.2, p.345-347, 2004.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMERCER, R. M.; RESENDE, J. T. V. de; FARIA, M. V.; RESENDE, F. V.; SOUZA, R. J. de; JADOSKI, S. O.; SBRISSIA, S. D.; LANESKO, P. R. Desempenho de cultivares de alho submetidas a diferentes períodos de vernalização e épocas de plantio. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, ago. 2005. Suplemento 2. CD-ROM. Trabalho apresentado no 45. Congresso Brasileiro de Olericultura, Fortaleza, 2005. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, p. 381, ago. 2005. Suplemento 1.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  30/11/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTOS, H. M.; NICIURA, S. C. M.; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  HERICK MACEDO SANTOS, Federal University of São Carlos; SIMONE CRISTINA MEO NICIURA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Analytical strategies and method validation to access the bioavailability of essential elements and arsenic from raw and cooked fish and shrimp.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Science & Technology, v. 3, n. 7, 2023.
Páginas:  p. 1229-1237.
DOI:  10.1021/acsfoodscitech.3c00132
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bioavailability of essential and toxic elements in raw/cooked tilapia and shrimp was estimated using in vitro gastrointestinal digestion followed by the Caco-2 cell model to simulate the human intestinal barrier. Analytical strategies such as aerosol dilution, collision cell, and matrix-matching calibration were successfully explored for multielement quantification using ICP OES and ICP-MS. From Caco-2 cell bioassays, the estimated bioavailability values ranged from 1.4% (Fe) to 15.2% (Cu) in tilapia and from 0.2% (Fe) to 10.7% (P) in shrimp. Air-frying and oven-baking methods decreased tilapia’s Mg, P, S, Cu, and Fe bioavailability. Contrarily, the bioavailability of essential elements (except Mn) in shrimp seemed to increase after air-frying. Arsenic bioavailability in cooked shrimp was significantly higher than in the raw sample (1.9 vs 5.7%) but fortunately below the limit allowed by legislation. In spite of the complexity of basal solutions from the cell-based bioassays, the applied analytical strategies allowed the accurate quantification of the bioavailable fractions by ICP-based methods.
Palavras-Chave:  Analytical strategies; Caco-2 cells; In vitro uptake; Thermal treatments.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE26250 - 1UPCAP - DDPROCI-2023.00108SAN2023.00281
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