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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  13/04/2010
Data da última atualização:  20/04/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  CARVALHO, S. I. C. de; BIANCHETTI, L. de B.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; RIBEIRO, C. S. da C.; AMARO, G. B.; LIMA, R. dos S.
Afiliação:  Sabrina Isabel Costa de Carvalho, Embrapa Hortaliças; Francisco José Becker Reifschneider, Embrapa Hortaliças; Cláudia Silva da Costa Ribeiro, Embrapa Hortaliças; Giovani Bernardo Amaro, Embrapa Hortaliças; Luciano de Bem Bianchetti, Embrapa Recursos Gen.
Título:  Programa de melhoramento de Capsicum na Embrapa: experiência na proteção e no registro de cultivares de pimenta.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultivar BRS Garça; Cultivar BRS Sakura; Descritor morfológico; Proteção de cultivar.
Thesagro:  Melhoramento; Pimenta; Produção; Registro.
Thesaurus Nal:  Capsicum.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH36398 - 1UPCPL - --CD 280CD 280
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia; Embrapa Florestas.
Data corrente:  23/11/2022
Data da última atualização:  13/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  GOMES, T. G.; HADI, S. I. I. A.; RIBEIRO, J. A. de A.; SEGATTO, R.; MENDES, T. D.; HELM, C. V.; CHAGAS JÚNIOR, A. F.; MILLER, R. N. G.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de.
Afiliação:  TAÍSA GODOY GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; SÁMED IBRAHIM ISA ABDEL HADI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; ROSANA SEGATTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ALOISIO FREITAS CHAGAS JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; ROBERT NEIL GERARD MILLER, UNIVERSIDADE DE BRASILIA; SIMONE MENDONCA, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE.
Título:  Phorbol ester biodegradation in Jatropha curcas cake and potential as a substrate for enzyme and Pleurotus pulmonarius edible mushroom production.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 45, 102498, Oct., 2022.
Páginas:  13 p.
ISSN:  1878-8181
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bcab.2022.102498
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Jatropha curcas is a model for biorefinery applications. Although J. curcas cake (JCC), a product of oil extraction, shows potential in animal feed, inactivation of toxic phorbol esters (PE) in residues is necessary. Biological detoxification offers promise for animal feed, as well as for edible mushroom and enzyme production. Here, strains of Aurantioporus pulcherrimus, Ganoderma lucidum, Agaricus sp., Agaricus fuscofibrillosus, Agaricus mediofuscus, Ascopolyporus sp., Panaeolus antillarum, Lentinus strigellus, Amylosporus sp. and Pleurotus pulmonarius were screened for degradation of PE in JCC. These selected macrofungi degraded PE in solid culture over a 30-day period at 28 °C. Among the evaluated basidiomycetes, P. pulmonarius displayed the highest rate of PE degradation, reaching 97% efficiency. To induce the formation of fruiting bodies, P. pulmonarius was further cultivated over 60 days in JCC and five different JCC formulations, each supplemented with an additional lignocellulosic source, with up to a 99.5% degradation of the toxic compound achieved. Fungal fruiting was observed in four of the formulations tested. Biological efficiency (BE) reached 25% in a formulation of JCC plus sawdust. Ligninases, cellulases, hemicellulases, proteases, phytases, esterases and lipase activities were quantified from crude extracts of Spent Mushroom Substrate (SMS) from this formulation. Bromatological analyses here also revealed increases in protein content, Neutral Detergent Fiber... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioeconomy; Biorefinery; Macrofungi.
Thesaurus NAL:  Detoxification (processing); Esters; Jatropha.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE4116 - 1UPCAP - DD
CNPF58458 - 1UPCAP - DD
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