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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  28/01/2014
Data da última atualização:  28/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TIZIOTO, P. C.; GROMBONI, C. F.; NOGUEIRA, A. R. de A.; SOUZA, M. M. de; MUDADU, M. de A.; THOLON, P.; ROSA, A. do N.; TULLIO, R. R.; MEDEIROS, S. R. de; NASSU, R. T.; REGITANO, L. C. de A.
Afiliação:  POLYANA CRISTINE TIZIOTO, Federal University of Sao Carlos; CAIO FERNANDO GROMBONI, Federal University of Sao Carlos; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; MARCELA MARIA DE SOUZA, Federal University of Sao Carlos; MAURICIO DE ALVARENGA MUDADU, CPPSE; PATRICIA THOLON, CPPSE; ANTONIO DO NASCIMENTO ROSA, CNPGC; RYMER RAMIZ TULLIO, CPPSE; SERGIO RAPOSO DE MEDEIROS, CNPGC; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE.
Título:  Calcium and potassium content in beef: influences on tenderness and associations with molecular markers in Nellore cattle.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Meat Science, v. 96, n. 1, p. 436-440, jan. 2014.
DOI:  10.1016/j.meatsci.2013.08.001
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Calcium (Ca) and potassium (K) are essential nutrients in animal nutrition. Furthermore, the Ca content can influence meat tenderness because it is needed by the proteolytic system of calpains and calpastatins, major factors in postmortem tenderization of skeletal muscles. K content, which is needed for muscle contraction, can also affect meat tenderness. This study showed that K positively affects the Warner-Bratzler shear force (WBSF), measured at 14days of meat aging, which means that higher levels of K are related to lower meat tenderness. Additionally, a significant effect (P?0.015) of a SNP in the calcium-activated neutral protease 1 (CAPN1) gene on Ca content was observed. Metal content in beef can affect not only nutritional values but also meat quality traits. Part of this effect may be related to variation in specific genes.
Palavras-Chave:  Ionone; KCNJ11; Shear force.
Thesagro:  Carne; Metal; Nutrição animal.
Thesaurus Nal:  Calpain; Calpastatin; Norisoprenoids; Shear stress.
Categoria do assunto:  --
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123200/1/1-s2.0-S0309174013003665-main.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172846/1/Calcium-and-potassium-content-in-beef.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC15657 - 1UPCAP - DD
CPPSE22453 - 1UPCAP - DDPROCI-2014.00010TIZ2014.00010
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1.Imagem marcado/desmarcadoLONGUE JÚNIOR. D.; COLODETTE. L. J. Importância e versatilidade da madeira de eucalipto para a indústria de base florestal. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 33, n. 76, p. 429-438, out./dez. 2013.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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