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1.Imagem marcado/desmarcadoKUMODE, M. M. N. Potencial do uso da torta de mamona (Ricinus communis L.) como matriz para produção de compósitos e nanocompósitos. 2013. 95 f. Tese (Doutorado em Engenharia Florestal, Área de Concentração em Tecnologia e Utilização de Produtos Florestais) - Setor de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Paraná, Curitiba. Orientador: Graciela Ines Bolzon de Muniz....

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2.Imagem marcado/desmarcadoKUMODE, M. M. N.; BOLZON DE MUNIZ, G. I.; MAGALHAES, W. L. E.; KESTUR, S. G. Microfibrillated nanocellulose from balsa tree as potential reinforcement in the preparation of 'green' composites with castor seed cake. Journal of Cleaner Production, v. 149, p. 1157-1163, Apr. 2017.

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3.Imagem marcado/desmarcadoKUMODE, M. M. N.; MISSIO, A. L.; MAGALHAES, W. L. E. Preparação e caracterização de compósitos reforçados com resíduos lignocelulósicos. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 10., 2011, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2011. (Embrapa Florestas. Documentos, 225). Resumo.

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4.Imagem marcado/desmarcadoKUMODE, M. M. N.; MAGALHAES, W. L. E.; SATYANARAYANA, K. G.; LENGOWSKI, E. C. Avaliação das propriedades físico-mecânicas de nanocompósitos de torta de mamona e glicerol reforçados com nanocelulose. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. CD-ROM. p. 241-243.

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5.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, M. de; KUMODE, M. M. N.; MAGALHAES, W. L. E. Avaliação das propriedades de nano compositos de torta de mamona e glicerol reforçados com nanocelulose. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 12., 2013, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2013. (Embrapa Florestas. Documentos, 253). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, I. C. dos; MAGALHAES, W. L. E.; KUMODE, M. M. N. Caracterização de compósitos de torta de mamona (Ricinnus comunis) em matriz polimérica. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 11., 2012, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2012. (Embrapa Florestas. Documentos, 240). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMATTOS, B. D.; QUEIROZ, L. M. R. de S. B.; KUMODE, M. M. N.; MAGALHAES, W. L. E. Thermosetting composites prepared using husk of pine nuts from Araucaria angustifolia. Polymer Composites, v. 39, n. 2, p. 476-483, Feb. 2018.

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8.Imagem marcado/desmarcadoKUMODE, M. M. N.; MORESCHI, J. C.; BOLZON de MUÑIZ, G. I.; NISGOSKI, S.; FERRACIN, R. J.; TANOBE, V. O. de A. Análise das causas da deterioração dos postes de madeira da Ilha do Mel, Paraná, Brasil. Ciência Florestal, Santa Maria, RS, v. 23, n. 1, p. 213-221, jan./mar. 2013.

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9.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHAES, W. L. E.; CADEMARTORI, P. H. G. de; BOLZON DE MUNIZ, G. I.; CARNEIRO, M. E.; LENGOWSKI, E. C.; MATTOS, B. D.; LOURENÇON, T. V.; VIANA, L. C.; KUMODE, M. M. N. Nanotechnology applied to forest sector: some researches at Embrapa Forestry. In: CANADA - BRAZIL WORKSHOP ON SUSTAINABLE NANOMATERIALS, 3., 2014, Belo Horizonte. General program. [S.l.]: Ministério da Ciência e Tecnologia, 2014. p. 14. Abstract.

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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  31/03/2017
Data da última atualização:  24/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  KUMODE, M. M. N.; BOLZON DE MUNIZ, G. I.; MAGALHAES, W. L. E.; KESTUR, S. G.
Afiliação:  MARINA MIEKO NISHIDATE KUMODE, Pontifícia, Universidade Católica; GRACIELA I. MUNIZ BOLZON, Departamento de Engenharia e Tecnologia Florestal, UFPR; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; SATYANARAYANA G. KESTUR, Poornaprajna Institute of Scientific Research (PPISR).
Título:  Microfibrillated nanocellulose from balsa tree as potential reinforcement in the preparation of 'green' composites with castor seed cake.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Cleaner Production, v. 149, p. 1157-1163, Apr. 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.02.083
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The search for and development of eco-friendly materials such as 'green' composites results from twin issues of sustainability and ?environmental impact?. Towards achieving this goal, the use of industrial residues such as plant fibers as reinforcement along with natural polymers has been yielding good results. However, due to limitations of industrial uptake of these materials in structural applications, reducing the size of fibers below the normal micro level offers advantages because of the improved behavior and functionality exhibited by the nano-sized cellulosic fibrous materials. Considering successful previous efforts to develop biodegradable composites using castor seed cake, this paper focuses on the possibility of developing ?green? composites using this material as matrix and nanocellulose prepared from balsa tree as reinforcement. The preparation of nanofibrillar cellulose through mechanical fibrillation and its characterization as well as preparation of nanocomposites by thermo-molding with a matrix plasticized by glycerin are presented. The incorporation of nanocellulose resulted in increased flexural modulus, swelling thickness, and water absorption with increasing addition of nanocellulose, while both apparent density and flexural strength remained unchanged. The observed properties are discussed based on fractographic studies.
Palavras-Chave:  Flexural strength; Nanocompósito; Tecnologia sustentável; Thermo-molding.
Thesaurus NAL:  castor bean cake; Nanocomposites; Sustainable technology.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF55717 - 1UPCAP - DD
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