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Registros recuperados : 282 | |
3. | | LAVORATO, M.; NAPOLI, B.; HELM, C. V. Atividade antioxidante em frutas nativas do Brasil. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 12., 2013, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2013. (Embrapa Florestas. Documentos, 253). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. | | PEREIRA, E. M.; HELM, C. V. Atividade enzimática de celulases de Pleorotus pulmonarius cultivado em pupunha. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 12., 2013, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2013. (Embrapa Florestas. Documentos, 253). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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8. | | NAPOLI, B.; LAVORATO, M.; HELM, C. V. Determinação da composição físico-química de guabiroba, pitanga e araçá. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 12., 2013, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2013. (Embrapa Florestas. Documentos, 253). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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13. | | DAROLT, L. M.; HELM, C. V. Caracterização da composição química e compostos fenólicos do pinhão. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 11., 2012, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2012. (Embrapa Florestas. Documentos, 240). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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17. | | DIAS, A. B.; HELM, C. V.; SPRICIGO, C. B. Análise do comportamento da farinha do fruto da pupunheira em produtos alimentícios. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 11., 2012, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2012. (Embrapa Florestas. Documentos, 240). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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18. | | SILVA, D. da; HELM, C. V.; GAIAD, S. Alterações fisiológicas e bioquímicas em sementes florestais durante o armazenamento e sua influência na produção de mudas. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 11., 2012, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2012. (Embrapa Florestas. Documentos, 240). Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 282 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
12/12/2023 |
Data da última atualização: |
12/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BENEDITO, D. C. D.; STUEPP, C. A.; HELM, C. V.; LIZ, M. V. de; MIRANDA, A. C. de; IMOSKI, R.; LAVORANTI, O. J.; WENDLING, I. |
Afiliação: |
DÉBORA CAROLINE DEFENSOR BENEDITO, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANA; CARLOS ANDRÉ STUEPP, STATE UNIVERSITY OF PONTA GROSSA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; MARCUS VINICIUS DE LIZ, FEDERAL TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF PARANA; AMANDA COELHO DE MIRANDA, FEDERAL TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF PARANA; RAFAELA IMOSKI, FEDERAL TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF PARANA; OSMIR JOSE LAVORANTI, CNPF; IVAR WENDLING, CNPF. |
Título: |
Bioactive compounds concentrations and stability in leaves of Ilex paraguariensis genotypes. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Forests, v. 14, n. 12, p. 1-18, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/f14122411 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Yerba mate consumption has been stimulated by scientific discoveries that have identified high concentrations of bioactive compounds and their health benefits. We were interested in quantifying caffeine, theobromine, total phenolic compounds and protein concentrations in yerba mate genotypes and their stability over four years on the same plants. Mature leaves from adult yerba mate genotypes selected on a provenance and progenies trial were collected in August of 2015, 2016, 2017 and 2018. Methylxanthines (caffeine and theobromine) were quantified by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC), total phenolic compounds by Folin–Ciocalteau spectrophotometric method and total protein analysis by the micro-Kjeldahl method. Genotype stability was analyzed through the AMMI (Additive Main effects and Multiplicative Interaction) procedure. Our results indicate large variations between genotypes regarding caffeine (0.035 to 2.385 g 100 g−1), theobromine (0.0004 to 1.772 g 100 g−1), total phenolic compounds (7.028 to 9.424 g 100 g−1), proteins (10.39 to 16.58 g 100 g−1) contents and the high stability of those compounds over the four evaluated years, on the same plants. This information, combined with the stability of bioactive compounds, establishes a significant potential for innovation within the Ilex paraguariensis species. |
Palavras-Chave: |
Compostos fenólicos; Methylxanthines; Metilxantinas. |
Thesagro: |
Ilex Paraguariensis; Mate; Reprodução Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Breeding; forestry; Phenolic compounds; Yerba mate. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159548/1/Forests-2023-Helm.pdf
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Marc: |
LEADER 02304naa a2200337 a 4500 001 2159548 005 2023-12-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/f14122411$2DOI 100 1 $aBENEDITO, D. C. D. 245 $aBioactive compounds concentrations and stability in leaves of Ilex paraguariensis genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aYerba mate consumption has been stimulated by scientific discoveries that have identified high concentrations of bioactive compounds and their health benefits. We were interested in quantifying caffeine, theobromine, total phenolic compounds and protein concentrations in yerba mate genotypes and their stability over four years on the same plants. Mature leaves from adult yerba mate genotypes selected on a provenance and progenies trial were collected in August of 2015, 2016, 2017 and 2018. Methylxanthines (caffeine and theobromine) were quantified by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC), total phenolic compounds by Folin–Ciocalteau spectrophotometric method and total protein analysis by the micro-Kjeldahl method. Genotype stability was analyzed through the AMMI (Additive Main effects and Multiplicative Interaction) procedure. Our results indicate large variations between genotypes regarding caffeine (0.035 to 2.385 g 100 g−1), theobromine (0.0004 to 1.772 g 100 g−1), total phenolic compounds (7.028 to 9.424 g 100 g−1), proteins (10.39 to 16.58 g 100 g−1) contents and the high stability of those compounds over the four evaluated years, on the same plants. This information, combined with the stability of bioactive compounds, establishes a significant potential for innovation within the Ilex paraguariensis species. 650 $aBreeding 650 $aforestry 650 $aPhenolic compounds 650 $aYerba mate 650 $aIlex Paraguariensis 650 $aMate 650 $aReprodução Vegetal 653 $aCompostos fenólicos 653 $aMethylxanthines 653 $aMetilxantinas 700 1 $aSTUEPP, C. A. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aLIZ, M. V. de 700 1 $aMIRANDA, A. C. de 700 1 $aIMOSKI, R. 700 1 $aLAVORANTI, O. J. 700 1 $aWENDLING, I. 773 $tForests$gv. 14, n. 12, p. 1-18, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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