BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  15/02/2019
Data da última atualização:  10/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NOVAES, F. J. M.; SILVA, A. I. da; KULSING, C.; NOLVACHAI, Y.; BIZZO, H. R.; AQUINO NETO, F. R. de; RESENDE, C. M.; MARRIOT, P. J.
Afiliação:  Fábio Junior Moreira Novaes, UFRJ; Ademário Iris da Silva, IFRJ; Chadin Kulsing, Chulalongkorn University; Monash University; Yada Nolvachai, Monash University; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; Francisco Radler de Aquino Neto, UFRJ; Claudia Moraes de Rezende, UFRJ; Philip John Marriott, Monash University.
Título:  New approaches to monitor semi-volatile organic compounds released during coffee roasting using flow-through/active sampling and comprehensive two-dimensional gas chromatography.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 119, p. 349-358, 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.02.009
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A novel dynamic approach is described to profile volatile organic compound (VOC) and semi-VOC (SVOC) emission during coffee roasting aimed at analysing components present in the roasting plume, and to monitor their evolution during the process. Two sorbents ? coconut shell charcoal (CSC) and styrene-divinylbenzene resin (XAD-2) ? were evaluated while collecting substances in four sequential time intervals (0?3, 3?6, 6?9 and 9?12?min). Extracted VOCs (<200?Da) and SVOCs were analysed by gas chromatography (GC), and comprehensive two-dimensional gas chromatography (GC?×?GC) with flame ionisation (FID) and time-of-flight mass spectrometry (TOFMS) detection. Results showed CSC extraction presented poor recovery of VOCs and SVOCs released during roasting. However, XAD-2 was able to collect both groups, including SVOCs of >400?Da. GC?×?GC resolved many co-eluting compounds observed in 1D GC and allowed chemical group type cluster analysis, revealing that many non-polar VOCs are observed within the 0?3?min interval, and that the release of polar and higher molar mass SVOCs were mostly found within the 3?6?min interval. These group-type cluster analyses offer a broad spectrum chemical profile of the released substances. It may also reveal detailed insights into the roast process evolution over time.
Palavras-Chave:  Esteróis; GC x GC; Semi-volatile organic compound; Styrene-divinylbenzene resin; SVOC; XAD-2.
Thesagro:  Ácido Graxo; Café; Cafeína; Composto Orgânico; Cromatografia; Cromatografia Gasosa; Extração; Grão; Lipídio; Produto de Origem Vegetal; Torrefação.
Thesaurus Nal:  Caffeine; Coffee beans; Comprehensive two-dimensional gas chromatography; Cracking; Fatty acids; Lipids; Organic compounds; Solid phase extraction; Sterols; Styrene; Vegetable products.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14438 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 6
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoGOMIDE, G. O Programa Nacional de Florestas e o Sistema Nacional de Informação Florestal. In: WORKSHOP SOBRE IMPLANTAÇÃO DA REDE DE PARCELAS PERMANENTES NOS BIOMAS MATA ATLÂNTICA E PAMPAS - FASE, 2006, Curitiba. Apresentações, resumos das palestras e resultados dos grupos de trabalho. Colombo: Embrapa Florestas; Curitiba: Universidade Federal do Paraná, 2006. 1 CD-ROM. Palestra.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, Y. M. M. de; ROSOT, M. A. D.; GARRASTAZU, M. C.; LUZ, N.; MATTOS, P. P. de; FRANCISCON, L.; FREITAS, J.; PIOTTO, D.; GOMIDE, G. Brazilian national forest inventory: remote sensing and landscape analysis approaches for nationwide forest monitoring and assessment. The International Forestry Review, v. 16, n. 5, p. 206, 2014. Edição dos abstracts do 24º IUFRO World Congress, 2014, Salt Lake City. Sustaining forests, sustaining people: the role of research.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, Y. M. M. de; ROSOT, M. A. D.; MATTOS, P. P. de; FREITAS, J. V. de; GOMIDE, G. L. A.; GARRASTAZU, M. C.; LACERDA, A. E. B. D.; VENCATO, M. de F. The importance of the National System of Permanent Plots (SisPP) for the vegetation monitoring in Brazil. In: CONGRESO FORESTAL MUNDIAL, 13., 2009, Buenos Aires. Desarrollo forestal: equilibrio vital. Argentina: FAO, 2009. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, Y. M. M. de; GARRASTAZU, M. C.; ROSOT, M. A. D.; LUZ, N. B. da; ABRANTES, M. A.; BOGNOLA, I. A.; FREITAS, J. V. de; MATTOS, P. P. de; VIBRANS, A. C.; FRANCISCON, L.; GOMIDE, G. Detection of Pinus sp. and Hovenia dulcis as invasive species in native forests of South Brazil using National Forest Inventory (NFI-BR) data. In: WORLD FORESTRY CONGRESS, 14., 2015, Durban. Forests and people: investing in a sustainable future. Roma: FAO, 2015. Poster.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, J. V. de; OLIVEIRA, Y. M. M. de; ROSA, C. M. M.; MATTOS, P. P. de; ROSOT, M. A. D.; BRENA, D. A.; GOMIDE, G. L. A.; PIOTTO, D.; GARRASTAZU, M. C.; SANQUETTA, C. R.; BARROS, P. L. C. de; PONZONI, F. J.; OLIVEIRA, L. M. T. de; QUEIROZ, W. T. de. Brazil. In: VIDAL, C.; ALBERDI, I.; HERNÁNDEZ, L.; REDMOND, J. (Ed.). National forest inventories: assessment of wood availability and use. Cham: Springer, 2016. p. 197-212.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
6.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, Y. M. M. de; ROSOT, M. A. D.; LUZ, N. B. da; MATTOS, P. P. de; GUIMARÃES, D. P.; OLIVEIRA, E. B. de; GOMIDE, G. L. A.; SÁ, I. B. de; FREITAS, J. V. de; SILVA, J. N. M.; GARRASTAZU, M. C.; HIGUCHI, N.; COSTA, T. C. e C. da. Sistema Nacional de Parcelas Permanentes: proposta de modelo metodológico. Colombo: Embrapa Florestas, 2005. 67 p. (Embrapa Florestas. Documentos, 106).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Florestas; Embrapa Semiárido.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 6
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional