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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
15/07/2020 |
Data da última atualização: |
30/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MONTEIRO, P. L.; SANTOS, A. F. B. da S.; PIRES, C. R. F.; PEREIRA, A. S.; KATO, H. C. de A.; SOUSA, D. N. de; FOGAÇA, F. H. dos S. |
Afiliação: |
PATRICIA LOPES MONTEIRO, UFT; ADILEIA FERNANDES BARROS DA SILVA SANTOS, UFT; CAROLINE ROBERTA FREITAS PIRES, UFT; ANDRESSA SOUSA PEREIRA, UFT; HELLEN CHRISTINA DE ALMEIDA KATO, CNPASA; DIEGO NEVES DE SOUSA, CNPASA; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA. |
Título: |
Enriquecimento de massa fresca tipo talharim com farinha de marisco (Anomalocardia brasiliana). |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 9, n. 8, e336985662, 2020. |
ISSN: |
2525-3409 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i8.5662 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A massa caseira tipo talharim apresenta elevados teores de carboidratos e baixas quantidade e qualidade proteica. Todavia, é um dos alimentos mais consumidos pela população. Diante disso, este trabalho tem como objetivo avaliar massas frescas tipo talharim formuladas com diferentes concentrações de farinha de marisco. Foram desenvolvidas cinco tipos de massas, sendo uma amostra de macarrão tradicional, três amostras com diferentes concentrações de farinha de marisco (5%, 10% e 15%) e uma amostra com a associação entre farinhas de marisco e linhaça (5% + 5%). As amostras foram analisadas quanto aos teores de umidade, lipídios, proteínas, fibras, cinzas, carboidratos e valor calórico total do produto. Foi adotado um delineamento inteiramente casualizado com três repetições. As formulações com maior concentração de farinha de marisco apresentaram maiores teores de proteína e cinzas e menor teor de carboidratos. O acréscimo da farinha de linhaça dourada na massa do macarrão com marisco proporcionou um aumento nos teores de fibra bruta elipídeos. O enriquecimento da massa de talharim com diferentes concentrações de farinha de marisco aumentou o valor proteico do produto, representando uma alternativa para agregar valor nutricional ao alimento |
Palavras-Chave: |
Alimento enriquecido; Eriched food; Massa alimentícia. |
Thesagro: |
Alimentação; Farinha; Macarrão; Marisco; Proteína. |
Thesaurus Nal: |
Enriched foods; Food technology; Pasta; Proteins; Seafoods. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214667/1/CNPASA-2020-RSD.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214619/1/Macarrao-com-farinha-de-marisco-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02354naa a2200373 a 4500 001 2123904 005 2020-10-30 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2525-3409 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i8.5662$2DOI 100 1 $aMONTEIRO, P. L. 245 $aEnriquecimento de massa fresca tipo talharim com farinha de marisco (Anomalocardia brasiliana).$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aA massa caseira tipo talharim apresenta elevados teores de carboidratos e baixas quantidade e qualidade proteica. Todavia, é um dos alimentos mais consumidos pela população. Diante disso, este trabalho tem como objetivo avaliar massas frescas tipo talharim formuladas com diferentes concentrações de farinha de marisco. Foram desenvolvidas cinco tipos de massas, sendo uma amostra de macarrão tradicional, três amostras com diferentes concentrações de farinha de marisco (5%, 10% e 15%) e uma amostra com a associação entre farinhas de marisco e linhaça (5% + 5%). As amostras foram analisadas quanto aos teores de umidade, lipídios, proteínas, fibras, cinzas, carboidratos e valor calórico total do produto. Foi adotado um delineamento inteiramente casualizado com três repetições. As formulações com maior concentração de farinha de marisco apresentaram maiores teores de proteína e cinzas e menor teor de carboidratos. O acréscimo da farinha de linhaça dourada na massa do macarrão com marisco proporcionou um aumento nos teores de fibra bruta elipídeos. O enriquecimento da massa de talharim com diferentes concentrações de farinha de marisco aumentou o valor proteico do produto, representando uma alternativa para agregar valor nutricional ao alimento 650 $aEnriched foods 650 $aFood technology 650 $aPasta 650 $aProteins 650 $aSeafoods 650 $aAlimentação 650 $aFarinha 650 $aMacarrão 650 $aMarisco 650 $aProteína 653 $aAlimento enriquecido 653 $aEriched food 653 $aMassa alimentícia 700 1 $aSANTOS, A. F. B. da S. 700 1 $aPIRES, C. R. F. 700 1 $aPEREIRA, A. S. 700 1 $aKATO, H. C. de A. 700 1 $aSOUSA, D. N. de 700 1 $aFOGAÇA, F. H. dos S. 773 $tResearch, Society and Development$gv. 9, n. 8, e336985662, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
11/06/2015 |
Data da última atualização: |
01/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SOARES, I. D.; NOGUEIRA, A. C.; KALIL FILHO, A. N.; MIRANDA, R. O. V.; EBLING, A. A. |
Afiliação: |
Izabele Domingues Soares, UFPR; Antonio Carlos Nogueira, UFPR; ANTONIO NASCIM KALIL FILHO, CNPF; Rodrigo O. V. Miranda, UFPR; Ângelo Augusto Ebling, UFPR. |
Título: |
Germination behavior of Psidium rufum Dc. seeds at different temperatures, substrates and conditions of light. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Basic and Applied Sciences, v. 9, n. 7, p. 564-570, Apr. 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The performance of the germination of each species varies at different temperatures, substrates and sometimes light conditions. Therefore, in the conduct of germination tests in laboratories, the knowledge the influence of these components on the germination of each species is of fundamental importance. Psidium rufum DC. is a species native to Brazil, belonging to the family Myrtaceae, characteristic of Biomes Cerrado and Atlantic Forest. It is a initial secondary species, including used for the restoration of degraded areas, with high survival rates. Knowledge of P. rufum are incipient and literature are rare information about the species and the performance of your germination process. Objective: Therefore, this study aimed to verify the germination behavior of P. rufum seeds at different temperatures, substrates and conditions of presence and absence of light. Results: Analysis of variance revealed a significant interaction (P <0.05) between the substrate and temperature variables, indicating that the seed germination of P. rufum laboratory depends on the temperature and the type of substrate, except for germination percentage in which the effects of the factors studied proved to be independent. When placed in the substrate blotter paper 25 °C, the seeds had higher germination percentage, higher speed of germination, smaller average time and higher average speed of germination. The maximum synchronization of germination (U = 0) in P. rufum was observed of temperature 30 °C, the roll paper substrate, however, was the treatment had the lowest percentage of germination. Considering the distributions of the frequency in the germination of P. rufum, such isothermal patterns used (20, 25 and 30 °C) differ in the number, location and frequency of fashions, where all distributions showed character multimodal. The germination of P. rufum was lower in the dark, revealing preferred positive photoblastic. Conclusion: The best results for the germination test were obtained with blotter paper substrate at 25 °C. The light influence the germination of P. rufum, with the species considered as the preferred positive photoblastic. MenosThe performance of the germination of each species varies at different temperatures, substrates and sometimes light conditions. Therefore, in the conduct of germination tests in laboratories, the knowledge the influence of these components on the germination of each species is of fundamental importance. Psidium rufum DC. is a species native to Brazil, belonging to the family Myrtaceae, characteristic of Biomes Cerrado and Atlantic Forest. It is a initial secondary species, including used for the restoration of degraded areas, with high survival rates. Knowledge of P. rufum are incipient and literature are rare information about the species and the performance of your germination process. Objective: Therefore, this study aimed to verify the germination behavior of P. rufum seeds at different temperatures, substrates and conditions of presence and absence of light. Results: Analysis of variance revealed a significant interaction (P <0.05) between the substrate and temperature variables, indicating that the seed germination of P. rufum laboratory depends on the temperature and the type of substrate, except for germination percentage in which the effects of the factors studied proved to be independent. When placed in the substrate blotter paper 25 °C, the seeds had higher germination percentage, higher speed of germination, smaller average time and higher average speed of germination. The maximum synchronization of germination (U = 0) in P. rufum was observed of temperature 30 °... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Conditions of light; Forest seeds; Luz; Psidium rufum; Substrate; Substrato. |
Thesagro: |
Germinação; Semente; Temperatura. |
Thesaurus NAL: |
germination; temperature. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03035naa a2200301 a 4500 001 2017473 005 2016-02-01 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOARES, I. D. 245 $aGermination behavior of Psidium rufum Dc. seeds at different temperatures, substrates and conditions of light.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe performance of the germination of each species varies at different temperatures, substrates and sometimes light conditions. Therefore, in the conduct of germination tests in laboratories, the knowledge the influence of these components on the germination of each species is of fundamental importance. Psidium rufum DC. is a species native to Brazil, belonging to the family Myrtaceae, characteristic of Biomes Cerrado and Atlantic Forest. It is a initial secondary species, including used for the restoration of degraded areas, with high survival rates. Knowledge of P. rufum are incipient and literature are rare information about the species and the performance of your germination process. Objective: Therefore, this study aimed to verify the germination behavior of P. rufum seeds at different temperatures, substrates and conditions of presence and absence of light. Results: Analysis of variance revealed a significant interaction (P <0.05) between the substrate and temperature variables, indicating that the seed germination of P. rufum laboratory depends on the temperature and the type of substrate, except for germination percentage in which the effects of the factors studied proved to be independent. When placed in the substrate blotter paper 25 °C, the seeds had higher germination percentage, higher speed of germination, smaller average time and higher average speed of germination. The maximum synchronization of germination (U = 0) in P. rufum was observed of temperature 30 °C, the roll paper substrate, however, was the treatment had the lowest percentage of germination. Considering the distributions of the frequency in the germination of P. rufum, such isothermal patterns used (20, 25 and 30 °C) differ in the number, location and frequency of fashions, where all distributions showed character multimodal. The germination of P. rufum was lower in the dark, revealing preferred positive photoblastic. Conclusion: The best results for the germination test were obtained with blotter paper substrate at 25 °C. The light influence the germination of P. rufum, with the species considered as the preferred positive photoblastic. 650 $agermination 650 $atemperature 650 $aGerminação 650 $aSemente 650 $aTemperatura 653 $aConditions of light 653 $aForest seeds 653 $aLuz 653 $aPsidium rufum 653 $aSubstrate 653 $aSubstrato 700 1 $aNOGUEIRA, A. C. 700 1 $aKALIL FILHO, A. N. 700 1 $aMIRANDA, R. O. V. 700 1 $aEBLING, A. A. 773 $tAustralian Journal of Basic and Applied Sciences$gv. 9, n. 7, p. 564-570, Apr. 2015.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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