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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
18/10/2013 |
Data da última atualização: |
18/10/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA, E. J. de; SOARES, T. L.; BARBOSA, C. de J.; SANTOS FILHO, H. P.; JESUS, O. N. de. |
Afiliação: |
EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF; TALIANE LEILA SOARES, Capes; CRISTIANE DE JESUS BARBOSA, CNPMF; HERMES PEIXOTO SANTOS FILHO, CNPMF; ONILDO NUNES DE JESUS, CNPMF. |
Título: |
Severidade de doenças em maracujazeiro para identificação de fontes de resistência em condições de campo. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP, v. 35, n. 2, p. 485-492, Junho 2013. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi utilizar uma escala de severidade para algumas doenças do maracujazeiro, visando à identificação de fontes de resistência. Foram avaliados 75 acessos de Passiflora spp. em condições de campo, sob alta infecção natural dos patógenos, para a severidade da virose, nas folhas (VIFO), frutos (VIFR) e distribuição na planta (VIPL), bem como para verrugose nos frutos e ramos (VEFR e VERA, respectivamente) e antracnose nos frutos (ANFR). Houve alta variabilidade para resistência às doenças, embora poucos acessos tenham sido classificados como resistentes à VIFO, VIFR e VIPL, sendo que apenas um acesso de P. setacea (BGM237) foi considerado resistente aos três tipos de avaliações para virose. A maioria dos acessos de maracujazeiro- amarelo e roxo possui algum grau de suscetibilidade a um ou outro sintoma da virose. Quanto à VERA, acessos de P. alata e P. cincinnata foram mais resistentes, embora P. alata demonstre maior resistência a VEFR. Alguns acessos de P. edulis comportam-se como moderadamente resistente à VERA e VEFR. A maioria dos acessos de P. alata, P. cincinnata e P. setacea não apresentou sintomas de antracnose nos frutos. A escala de severidade adotada mostrou-se eficiente para a separação dos acessos de maracujazeiro em diferentes classes de resistência a doenças. |
Palavras-Chave: |
Breending; Variabilidade genética. |
Thesagro: |
Maracujá; Melhoramento vegetal; Produção vegetal; Resistência Genética. |
Thesaurus Nal: |
Genetic resistance; Genetic variation. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/91163/1/SEVERIDADE-DE-DOENCAS-MARACUJAZEIRO.pdf
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Marc: |
LEADER 02179naa a2200265 a 4500 001 1968873 005 2013-10-18 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, E. J. de 245 $aSeveridade de doenças em maracujazeiro para identificação de fontes de resistência em condições de campo. 260 $c2013 520 $aO objetivo deste trabalho foi utilizar uma escala de severidade para algumas doenças do maracujazeiro, visando à identificação de fontes de resistência. Foram avaliados 75 acessos de Passiflora spp. em condições de campo, sob alta infecção natural dos patógenos, para a severidade da virose, nas folhas (VIFO), frutos (VIFR) e distribuição na planta (VIPL), bem como para verrugose nos frutos e ramos (VEFR e VERA, respectivamente) e antracnose nos frutos (ANFR). Houve alta variabilidade para resistência às doenças, embora poucos acessos tenham sido classificados como resistentes à VIFO, VIFR e VIPL, sendo que apenas um acesso de P. setacea (BGM237) foi considerado resistente aos três tipos de avaliações para virose. A maioria dos acessos de maracujazeiro- amarelo e roxo possui algum grau de suscetibilidade a um ou outro sintoma da virose. Quanto à VERA, acessos de P. alata e P. cincinnata foram mais resistentes, embora P. alata demonstre maior resistência a VEFR. Alguns acessos de P. edulis comportam-se como moderadamente resistente à VERA e VEFR. A maioria dos acessos de P. alata, P. cincinnata e P. setacea não apresentou sintomas de antracnose nos frutos. A escala de severidade adotada mostrou-se eficiente para a separação dos acessos de maracujazeiro em diferentes classes de resistência a doenças. 650 $aGenetic resistance 650 $aGenetic variation 650 $aMaracujá 650 $aMelhoramento vegetal 650 $aProdução vegetal 650 $aResistência Genética 653 $aBreending 653 $aVariabilidade genética 700 1 $aSOARES, T. L. 700 1 $aBARBOSA, C. de J. 700 1 $aSANTOS FILHO, H. P. 700 1 $aJESUS, O. N. de 773 $tRevista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal - SP$gv. 35, n. 2, p. 485-492, Junho 2013.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/02/2024 |
Data da última atualização: |
16/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
JESUS, G. L. de; LAVORANTI, O. J.; SCHAFER, G.; OLIVEIRA, G. D. de; SILVA, R. S. de A.; CUQUEL, F. L. |
Afiliação: |
GABRIEL LUCAS DE JESUS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; OSMIR JOSE LAVORANTI, CNPF; GILMAR SCHAFER, FEDERAL UNIVERSITY OF RIO GRANDE DO SUL; GABRIEL DIAS DE OLIVEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; RICARDO SCHEFFER DE ANDRADE SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; FRANCINE LORENA CUQUEL, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ. |
Título: |
Nutrient uptake in supplemented substrate by oyster mushroom. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 39, n. 7, p. 1-9, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11274-023-03622-3 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Spent mushroom substrate (SMS) is a promising alternative for supplementing oyster mushroom substrate, replacing conventional cereal bran. Therefore, the objective was to evaluate the production of Pleurotus ostreatus supplemented with Lentinula edodes’ SMS, through the nutritional analysis of the substrate. Wheat straw was used as substrate and supplemented with rice bran (RB) or SMS in 0%, 7%,15% and 30%. Ca, K, Mg, Mn, Zn, Cu and Fe contents of the cultivation substrates (before and after harvest) were determined through atomic absorption spectrophotometry. Mycelial growth (cm²/day), mycelial time colonization (days), number of clusters, number of pileus, average clusters weight (g), pileus lenght (cm) and width (cm), productivity (1st, 2nd and 3rd flush) (%), biological efficiency (%) of mushrooms were evaluated. Results indicated mycelial growth was higher (0.87 cm²/day compared to the Control) when the substrate was supplemented regardless of the source. The proportions of 15% of SMS achieved the highest biological efficiency (107% − 15% SMS versus 66% - Control). The only nutrients that showed differences in absorption were Ca, K and Mn, in which substrates supplemented with SMS had greater absorption of Ca (5.37 g.kg− 1 versus 1.94 g.kg− 1 in Control) while substrates supplemented with RB absorbed more K (6.56 g.kg− 1 versus 3.74 g.kg− 1 in Control). The mineral composi- tion of the substrate has a direct impact on the growth and yield of P. ostreatus, highlighting the potential of SMS as a alternative to traditional bran supplementation. MenosSpent mushroom substrate (SMS) is a promising alternative for supplementing oyster mushroom substrate, replacing conventional cereal bran. Therefore, the objective was to evaluate the production of Pleurotus ostreatus supplemented with Lentinula edodes’ SMS, through the nutritional analysis of the substrate. Wheat straw was used as substrate and supplemented with rice bran (RB) or SMS in 0%, 7%,15% and 30%. Ca, K, Mg, Mn, Zn, Cu and Fe contents of the cultivation substrates (before and after harvest) were determined through atomic absorption spectrophotometry. Mycelial growth (cm²/day), mycelial time colonization (days), number of clusters, number of pileus, average clusters weight (g), pileus lenght (cm) and width (cm), productivity (1st, 2nd and 3rd flush) (%), biological efficiency (%) of mushrooms were evaluated. Results indicated mycelial growth was higher (0.87 cm²/day compared to the Control) when the substrate was supplemented regardless of the source. The proportions of 15% of SMS achieved the highest biological efficiency (107% − 15% SMS versus 66% - Control). The only nutrients that showed differences in absorption were Ca, K and Mn, in which substrates supplemented with SMS had greater absorption of Ca (5.37 g.kg− 1 versus 1.94 g.kg− 1 in Control) while substrates supplemented with RB absorbed more K (6.56 g.kg− 1 versus 3.74 g.kg− 1 in Control). The mineral composi- tion of the substrate has a direct impact on the growth and yield of P. ostreatus, highlighting t... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Macronutrients; Micronutrients; Nutrient absorption; Shimeji mushroom; Spent mushroom substrate; Substrato. |
Thesagro: |
Cogumelo; Lentinula Edodes. |
Thesaurus NAL: |
Pleurotus ostreatus. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02488naa a2200301 a 4500 001 2162061 005 2024-02-16 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11274-023-03622-3$2DOI 100 1 $aJESUS, G. L. de 245 $aNutrient uptake in supplemented substrate by oyster mushroom.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aSpent mushroom substrate (SMS) is a promising alternative for supplementing oyster mushroom substrate, replacing conventional cereal bran. Therefore, the objective was to evaluate the production of Pleurotus ostreatus supplemented with Lentinula edodes’ SMS, through the nutritional analysis of the substrate. Wheat straw was used as substrate and supplemented with rice bran (RB) or SMS in 0%, 7%,15% and 30%. Ca, K, Mg, Mn, Zn, Cu and Fe contents of the cultivation substrates (before and after harvest) were determined through atomic absorption spectrophotometry. Mycelial growth (cm²/day), mycelial time colonization (days), number of clusters, number of pileus, average clusters weight (g), pileus lenght (cm) and width (cm), productivity (1st, 2nd and 3rd flush) (%), biological efficiency (%) of mushrooms were evaluated. Results indicated mycelial growth was higher (0.87 cm²/day compared to the Control) when the substrate was supplemented regardless of the source. The proportions of 15% of SMS achieved the highest biological efficiency (107% − 15% SMS versus 66% - Control). The only nutrients that showed differences in absorption were Ca, K and Mn, in which substrates supplemented with SMS had greater absorption of Ca (5.37 g.kg− 1 versus 1.94 g.kg− 1 in Control) while substrates supplemented with RB absorbed more K (6.56 g.kg− 1 versus 3.74 g.kg− 1 in Control). The mineral composi- tion of the substrate has a direct impact on the growth and yield of P. ostreatus, highlighting the potential of SMS as a alternative to traditional bran supplementation. 650 $aPleurotus ostreatus 650 $aCogumelo 650 $aLentinula Edodes 653 $aMacronutrients 653 $aMicronutrients 653 $aNutrient absorption 653 $aShimeji mushroom 653 $aSpent mushroom substrate 653 $aSubstrato 700 1 $aLAVORANTI, O. J. 700 1 $aSCHAFER, G. 700 1 $aOLIVEIRA, G. D. de 700 1 $aSILVA, R. S. de A. 700 1 $aCUQUEL, F. L. 773 $tWorld Journal of Microbiology and Biotechnology$gv. 39, n. 7, p. 1-9, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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