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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
06/11/2020 |
Data da última atualização: |
19/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VILELA, G. F.; CASTRO, G. S. A.; ARAUJO, M. de. |
Afiliação: |
GISELE FREITAS VILELA, CNPM; GUSTAVO SPADOTTI AMARAL CASTRO, CNPM; MARLENE DE ARAUJO, SDI. |
Título: |
O SITE-MLOG e suas contribuições para políticas públicas em logística agropecuária. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO SOCIOAMBIENTAL EM INFRAESTRUTURA DE TRANSPORTES, 4., 2020, Brasília. Anais: financiamento verde, infraestrutura resiliente e de baixo carbono. Brasília, DF: GIZ; Ministério da Infraestrutura, 2020. |
Páginas: |
p. 116-128. |
ISBN: |
2675-2662 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Em 2018 foi lançada a plataforma on-line Sistema de Inteligência Territorial Estratégica da Macrologística Agropecuária Brasileira - Site-MLog pela Embrapa Territorial a pedido do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento - MAPA. O presente estudo apresenta uma avaliação tecnológica desta plataforma junto a gestores públicos e privados e analisa pressupostos em relação a possíveis impactos econômicos e ambientais pela substituição de modais na indicação de obras prioritárias. Os usuários obtiveram uma economia de tempo de trabalho de mais de R$ 3,1 milhões. Quanto à substituição do trabalho de um especialista o uso do Site-MLog gerou uma economia superior a R$ 1,3 milhão. A maior eficiência do ganho energético com a substituição de modais rodoviários para ferroviários e hidroviários gerou uma projeção de R$ 4,7 bilhões de economia para o setor produtivo agropecuário até 2031. A previsão de redução de emissões de gases de efeito estufa com a implantação de três obras logísticas alcançou 8,5 milhões de toneladas de CO2 retirados da atmosfera até 2031. A tecnologia Site-MLog tem oferecido suporte direto ao planejamento governamental e às entidades ligadas ao agronegócio e na tomada de decisão para modelos de transporte de baixa emissão de carbono e para o financiamento verde. |
Palavras-Chave: |
Infraestrutura; Macrologística; Política Pública; Sistemas de Inteligência. |
Thesagro: |
Agronegócio; Logística. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217536/1/5349.pdf
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Marc: |
LEADER 02198nam a2200229 a 4500 001 2126341 005 2024-04-19 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2675-2662 100 1 $aVILELA, G. F. 245 $aO SITE-MLOG e suas contribuições para políticas públicas em logística agropecuária.$h[electronic resource] 260 $aIn: SEMINÁRIO SOCIOAMBIENTAL EM INFRAESTRUTURA DE TRANSPORTES, 4., 2020, Brasília. Anais: financiamento verde, infraestrutura resiliente e de baixo carbono. Brasília, DF: GIZ; Ministério da Infraestrutura$c2020 300 $ap. 116-128. 520 $aEm 2018 foi lançada a plataforma on-line Sistema de Inteligência Territorial Estratégica da Macrologística Agropecuária Brasileira - Site-MLog pela Embrapa Territorial a pedido do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento - MAPA. O presente estudo apresenta uma avaliação tecnológica desta plataforma junto a gestores públicos e privados e analisa pressupostos em relação a possíveis impactos econômicos e ambientais pela substituição de modais na indicação de obras prioritárias. Os usuários obtiveram uma economia de tempo de trabalho de mais de R$ 3,1 milhões. Quanto à substituição do trabalho de um especialista o uso do Site-MLog gerou uma economia superior a R$ 1,3 milhão. A maior eficiência do ganho energético com a substituição de modais rodoviários para ferroviários e hidroviários gerou uma projeção de R$ 4,7 bilhões de economia para o setor produtivo agropecuário até 2031. A previsão de redução de emissões de gases de efeito estufa com a implantação de três obras logísticas alcançou 8,5 milhões de toneladas de CO2 retirados da atmosfera até 2031. A tecnologia Site-MLog tem oferecido suporte direto ao planejamento governamental e às entidades ligadas ao agronegócio e na tomada de decisão para modelos de transporte de baixa emissão de carbono e para o financiamento verde. 650 $aAgronegócio 650 $aLogística 653 $aInfraestrutura 653 $aMacrologística 653 $aPolítica Pública 653 $aSistemas de Inteligência 700 1 $aCASTRO, G. S. A. 700 1 $aARAUJO, M. de
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Registro original: |
Embrapa Territorial (CNPM) |
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Biblioteca |
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URL |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/05/2024 |
Data da última atualização: |
16/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
ALMEIDA, M. J. de O.; WANDERLEY, B. R. da S. M.; FRANCISCO, A. de; AMANTE, E. R.; FREIRE, C. B. F.; HELM, C. V.; AMBONI, R. D. de M. C. |
Afiliação: |
MARIA JOSIKELVIA DE OLIVEIRA ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; BRUNA RAFAELA DA SILVA MONTEIRO WANDERLEY, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; ALICIA DE FRANCISCO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; EDNA REGINA AMANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; CARLISE BEDDIN FRITZEN FREIRE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; RENATA DIAS DE MELLO CASTANHO AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA. |
Título: |
Effects of particle size on the physical, chemical, and technological properties of pre-gelatinized whole pinhão (Araucaria angustifolia) flour. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Measurement and Characterization, 2024 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11694-024-02599-3 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
First online. |
Conteúdo: |
This study investigates the influence of particle size on the chemical, technological, rheological, thermal, and structural properties of whole pinhão flour, employing pre-gelatinized seeds, in response to the growing demand for diverse and healthier food choices. The fractionation conducted using RO-TAP® at different particle sizes (210 μm - P1, 149 μm - P2, 105 μm - P3, and < 105 μm - P4) led to significant changes in chemical composition, mineral content, viscosity, and thermal characteristics. The P3 fraction emerged as particularly promising, with elevated levels of total carbohydrates (60.27 g/100 g), total starch (46.14 g/100 g), and viscosity (1,545.50 cP), making it ideal for baking. Remarkably, P1 and P4 fractions exhibited elevated levels of fiber (46.96 and 38.57 g/100 g), phenolic compounds (13.35 and 13.51 mg EAG/g), and in vitro antioxidant activity. Lipid content increased inversely with particle size, accompanied by a decrease in resistant starch. All the pinhão fractions exhibited substantial mineral content, ranging from 2 to 2.24 g/100 g. Infrared spectroscopy analyses highlighted compositional similarities in samples, which uniformly exhibited type C crystallinity and high crystallinity indices (38.89%, 44.28%, 47.11%, and 46.46%, respectively). Fibers negatively affected viscosity, thermal properties, and starch gelatinization. Notably, the fraction with the smallest particle size demonstrated improved suitability for developing gluten-free bread products. This study highlights the importance of processing and fractionat- ing pinhão flour to enhance resource utilization efficiency. Furthermore, the findings provide tangible insights to enhance pinhão production and processing chains, fortifying the food industry and addressing consumer preferences for healthier and more diverse products. MenosThis study investigates the influence of particle size on the chemical, technological, rheological, thermal, and structural properties of whole pinhão flour, employing pre-gelatinized seeds, in response to the growing demand for diverse and healthier food choices. The fractionation conducted using RO-TAP® at different particle sizes (210 μm - P1, 149 μm - P2, 105 μm - P3, and < 105 μm - P4) led to significant changes in chemical composition, mineral content, viscosity, and thermal characteristics. The P3 fraction emerged as particularly promising, with elevated levels of total carbohydrates (60.27 g/100 g), total starch (46.14 g/100 g), and viscosity (1,545.50 cP), making it ideal for baking. Remarkably, P1 and P4 fractions exhibited elevated levels of fiber (46.96 and 38.57 g/100 g), phenolic compounds (13.35 and 13.51 mg EAG/g), and in vitro antioxidant activity. Lipid content increased inversely with particle size, accompanied by a decrease in resistant starch. All the pinhão fractions exhibited substantial mineral content, ranging from 2 to 2.24 g/100 g. Infrared spectroscopy analyses highlighted compositional similarities in samples, which uniformly exhibited type C crystallinity and high crystallinity indices (38.89%, 44.28%, 47.11%, and 46.46%, respectively). Fibers negatively affected viscosity, thermal properties, and starch gelatinization. Notably, the fraction with the smallest particle size demonstrated improved suitability for developing gluten-free bread produc... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Farinha integral; Produto alimentício. |
Thesagro: |
Araucária Angustifólia; Pinhão. |
Thesaurus NAL: |
Gelatinization; Particle size; Sieving; Starch. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02846naa a2200313 a 4500 001 2164294 005 2024-05-16 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11694-024-02599-3$2DOI 100 1 $aALMEIDA, M. J. de O. 245 $aEffects of particle size on the physical, chemical, and technological properties of pre-gelatinized whole pinhão (Araucaria angustifolia) flour.$h[electronic resource] 260 $c2024 500 $aFirst online. 520 $aThis study investigates the influence of particle size on the chemical, technological, rheological, thermal, and structural properties of whole pinhão flour, employing pre-gelatinized seeds, in response to the growing demand for diverse and healthier food choices. The fractionation conducted using RO-TAP® at different particle sizes (210 μm - P1, 149 μm - P2, 105 μm - P3, and < 105 μm - P4) led to significant changes in chemical composition, mineral content, viscosity, and thermal characteristics. The P3 fraction emerged as particularly promising, with elevated levels of total carbohydrates (60.27 g/100 g), total starch (46.14 g/100 g), and viscosity (1,545.50 cP), making it ideal for baking. Remarkably, P1 and P4 fractions exhibited elevated levels of fiber (46.96 and 38.57 g/100 g), phenolic compounds (13.35 and 13.51 mg EAG/g), and in vitro antioxidant activity. Lipid content increased inversely with particle size, accompanied by a decrease in resistant starch. All the pinhão fractions exhibited substantial mineral content, ranging from 2 to 2.24 g/100 g. Infrared spectroscopy analyses highlighted compositional similarities in samples, which uniformly exhibited type C crystallinity and high crystallinity indices (38.89%, 44.28%, 47.11%, and 46.46%, respectively). Fibers negatively affected viscosity, thermal properties, and starch gelatinization. Notably, the fraction with the smallest particle size demonstrated improved suitability for developing gluten-free bread products. This study highlights the importance of processing and fractionat- ing pinhão flour to enhance resource utilization efficiency. Furthermore, the findings provide tangible insights to enhance pinhão production and processing chains, fortifying the food industry and addressing consumer preferences for healthier and more diverse products. 650 $aGelatinization 650 $aParticle size 650 $aSieving 650 $aStarch 650 $aAraucária Angustifólia 650 $aPinhão 653 $aFarinha integral 653 $aProduto alimentício 700 1 $aWANDERLEY, B. R. da S. M. 700 1 $aFRANCISCO, A. de 700 1 $aAMANTE, E. R. 700 1 $aFREIRE, C. B. F. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aAMBONI, R. D. de M. C. 773 $tJournal of Food Measurement and Characterization, 2024
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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