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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
17/11/1997 |
Data da última atualização: |
13/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LEDO, A. da S.; COSTA, J. G. da. |
Afiliação: |
ANA DA SILVA LEDO, CPAF-AC; JOAO GOMES DA COSTA, CPAF-AC. |
Título: |
Situação atual e perspectivas da cultura do cupuaçuzeiro no estado do Acre, Amazônia Ocidental brasileira. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE PIMENTA-DO-REINO E CUPUAÇU, 1., 1996, Belém, PA. Anais... Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 1997. |
Páginas: |
p. 119-124. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 89). |
ISSN: |
0101-2835 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O cupuaçuzeiro (Theobroma Grandiflorum) desponta como uma das mais promissoras fruteiras para o Estado do Acre, devido à sua ampla utilização agroindustrial e potencial como componente de sistemas agroflorestais. A cultura apresenta dois picos de produção por ano (outubro/novembro e fevereiro/março), entretanto não existe oferta constante do produto no mercado. O processo de industrialização de subprodutos ocorre, na maioria dos casos, em nível caseiro, com a produção de polpa congelada, bombons, "salames", doces, cremes, licores e sorvetes. No momento, o Projeto de Reflorestamento Económico Consorciado e Adensado - RECA, possui 400 ha de cupuaçu cultivado em consórcio com a pupunha (Bactris gasipaes) e a castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa) e vem processando a polpa congelada de cupuaçu. A meta é alcançar a produção de 490 toneladas de polpa/ano, em 7999. A Embrapa Acre iniciou pesquisas com a cultura a partir de 1992 e hoje conta com nove atividades distribuídas em diversas linhas de pesquisa. As perspectivas para o cultivo no Estado são boas, desde que sejam resolvidos alguns pontos de estrangulamento como: produção mais constante, abertura de novos mercados e criação de pequenas agroindústrias. The cupuaçu (Theobroma grandiflorum) is fast becoming one of the most promissing fruir crops for the State of Acre, due ta its wide industrial utílization and potential as a component in agroforestry systems. This crop presenrs two periods por year where production is concentrated (October-November and February-March). However, there is not a constant supply of the produci in the market. The industriailzation process of the products from cupuaçu is predominantly made at family level, resultihg in praducts such as frozen puip, candy, deserts, creams, licors and ice-creams. There are no reliable statistic data on cultivated area and production in the State of Acrc. The Pro/ect of Economic and Adensed Consociated Reforestation - RECA has 400 ha of cupuaçu plantations consorciated wíth pejibaye paim (Bactris gaslpaes) and Brazil-nut (Bertholletia excelsa) and is processíng palm heart and frozen cupuaçu pulp. The goal is to achieve a total producrion of 490 t/year in 1999. Embrapa Acre initiated research with this crop in 1992 and actuaily has nine ongoing activities in several research areas. This crop presenrs good market perspectives for cultivation in Acre, as long as some limiting factors are mso/ved, such as: a constant and well disfributed productíon throughout the year, opening of new markets and establíshment of smalf industries (processing units). MenosO cupuaçuzeiro (Theobroma Grandiflorum) desponta como uma das mais promissoras fruteiras para o Estado do Acre, devido à sua ampla utilização agroindustrial e potencial como componente de sistemas agroflorestais. A cultura apresenta dois picos de produção por ano (outubro/novembro e fevereiro/março), entretanto não existe oferta constante do produto no mercado. O processo de industrialização de subprodutos ocorre, na maioria dos casos, em nível caseiro, com a produção de polpa congelada, bombons, "salames", doces, cremes, licores e sorvetes. No momento, o Projeto de Reflorestamento Económico Consorciado e Adensado - RECA, possui 400 ha de cupuaçu cultivado em consórcio com a pupunha (Bactris gasipaes) e a castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa) e vem processando a polpa congelada de cupuaçu. A meta é alcançar a produção de 490 toneladas de polpa/ano, em 7999. A Embrapa Acre iniciou pesquisas com a cultura a partir de 1992 e hoje conta com nove atividades distribuídas em diversas linhas de pesquisa. As perspectivas para o cultivo no Estado são boas, desde que sejam resolvidos alguns pontos de estrangulamento como: produção mais constante, abertura de novos mercados e criação de pequenas agroindústrias. The cupuaçu (Theobroma grandiflorum) is fast becoming one of the most promissing fruir crops for the State of Acre, due ta its wide industrial utílization and potential as a component in agroforestry systems. This crop presenrs two periods por year where production is concent... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Economía de la producción; Plantación; Western Amazon. |
Thesagro: |
Cupuaçu; Plantio; Produção; Theobroma Grandiflorum. |
Thesaurus Nal: |
Planting; Production economics. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/492595/1/1320.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
23/12/2014 |
Data da última atualização: |
23/12/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTIN, D.; BENEDETTI, E. L.; BARROS, N. F. de; ALMEIDA, I. C. de; LEAL, G. P.; FONTES, L.; NEVES, J. C. L.; WENDLING, I.; REISSMANN, C. B. |
Afiliação: |
Delmar Santin, Pós doutorando UFSC; Eliziane Luiza Benedetti, IFSC; Nairam Félix de Barros, UFV; Igor Carvalho de Almeida, UFV; Greice Pereira Leal, ESALQ/USP; Lucas Fontes, UFV; Júlio César Lima Neves, UFV; IVAR WENDLING, CNPF; Carlos Bruno Reissmann, UFPR. |
Título: |
Effect of potassium fertilization on yield and nutrition of yerba mate (Ilex paraguariensis). |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 38, p. 1469-1477, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Yerba mate (Ilex paraguariensis) is a tree species native to the subtropical regions of South America, and is found in Brazil predominantly in the southern region. Despite the historical importance in this region, so far, studies on crop nutrition to improve yields are scarce. Thus, this study evaluated the effect of potassium rates on K soil availability, and the yield and nutritional status of yerba mate. The experiment was conducted in São Mateus do Sul, State of Paraná, on a Humox soil, where K2O rates of 0, 20, 40, 80, 160, and 320 kg ha-1 were tested on 7-year-old plantations. The experiment was harvested 24 months after installation by removing approximately 95 % of the canopy that had sprouted from the previous harvest. The soil was evaluated for K availability in the layers 0-10, 0-20, 10-20, and 20-40 cm. The plant parts leaf fresh matter (LM), twigs (TW), thick branches (BR) and commercial yerba mate (COYM), i.e., LM+TW, were analyzed. In addition, the relationship between fresh matter/dry matter (FM/DM) and K concentration in LM, AG and BR were evaluated. The fertilization increased K availability in all evaluated soil layers, indicating good mobility of the nutrient even at low rates. Yerba mate responded positively to increasing K2O rates with higher yields of all harvested components. The crop proved K-demanding, with a maximum COYM yield of 28.5 t ha-1, when 72 mg dm-3 K was available in the 0-20 cm layer. Yerba mate in the plant production stage requires soil K availability at medium to high level; in clayey soil with low K availability, a rate of 300 kg ha-1 K2O should be applied at 24 month intervals to obtain high yields. A leaf K concentration of 16.0 g ha-1 is suitable for yerba mate in the growth stage. MenosYerba mate (Ilex paraguariensis) is a tree species native to the subtropical regions of South America, and is found in Brazil predominantly in the southern region. Despite the historical importance in this region, so far, studies on crop nutrition to improve yields are scarce. Thus, this study evaluated the effect of potassium rates on K soil availability, and the yield and nutritional status of yerba mate. The experiment was conducted in São Mateus do Sul, State of Paraná, on a Humox soil, where K2O rates of 0, 20, 40, 80, 160, and 320 kg ha-1 were tested on 7-year-old plantations. The experiment was harvested 24 months after installation by removing approximately 95 % of the canopy that had sprouted from the previous harvest. The soil was evaluated for K availability in the layers 0-10, 0-20, 10-20, and 20-40 cm. The plant parts leaf fresh matter (LM), twigs (TW), thick branches (BR) and commercial yerba mate (COYM), i.e., LM+TW, were analyzed. In addition, the relationship between fresh matter/dry matter (FM/DM) and K concentration in LM, AG and BR were evaluated. The fertilization increased K availability in all evaluated soil layers, indicating good mobility of the nutrient even at low rates. Yerba mate responded positively to increasing K2O rates with higher yields of all harvested components. The crop proved K-demanding, with a maximum COYM yield of 28.5 t ha-1, when 72 mg dm-3 K was available in the 0-20 cm layer. Yerba mate in the plant production stage requires soi... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Erva-mate; Espécie arbórea. |
Thesagro: |
Espécie Nativa; Fertilidade do Solo; Ilex Paraguariensis; Potássio. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114355/1/2014-API-Wendling-EffectPotassium.pdf
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Marc: |
LEADER 02599naa a2200289 a 4500 001 2003635 005 2014-12-23 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTIN, D. 245 $aEffect of potassium fertilization on yield and nutrition of yerba mate (Ilex paraguariensis).$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aYerba mate (Ilex paraguariensis) is a tree species native to the subtropical regions of South America, and is found in Brazil predominantly in the southern region. Despite the historical importance in this region, so far, studies on crop nutrition to improve yields are scarce. Thus, this study evaluated the effect of potassium rates on K soil availability, and the yield and nutritional status of yerba mate. The experiment was conducted in São Mateus do Sul, State of Paraná, on a Humox soil, where K2O rates of 0, 20, 40, 80, 160, and 320 kg ha-1 were tested on 7-year-old plantations. The experiment was harvested 24 months after installation by removing approximately 95 % of the canopy that had sprouted from the previous harvest. The soil was evaluated for K availability in the layers 0-10, 0-20, 10-20, and 20-40 cm. The plant parts leaf fresh matter (LM), twigs (TW), thick branches (BR) and commercial yerba mate (COYM), i.e., LM+TW, were analyzed. In addition, the relationship between fresh matter/dry matter (FM/DM) and K concentration in LM, AG and BR were evaluated. The fertilization increased K availability in all evaluated soil layers, indicating good mobility of the nutrient even at low rates. Yerba mate responded positively to increasing K2O rates with higher yields of all harvested components. The crop proved K-demanding, with a maximum COYM yield of 28.5 t ha-1, when 72 mg dm-3 K was available in the 0-20 cm layer. Yerba mate in the plant production stage requires soil K availability at medium to high level; in clayey soil with low K availability, a rate of 300 kg ha-1 K2O should be applied at 24 month intervals to obtain high yields. A leaf K concentration of 16.0 g ha-1 is suitable for yerba mate in the growth stage. 650 $aEspécie Nativa 650 $aFertilidade do Solo 650 $aIlex Paraguariensis 650 $aPotássio 653 $aErva-mate 653 $aEspécie arbórea 700 1 $aBENEDETTI, E. L. 700 1 $aBARROS, N. F. de 700 1 $aALMEIDA, I. C. de 700 1 $aLEAL, G. P. 700 1 $aFONTES, L. 700 1 $aNEVES, J. C. L. 700 1 $aWENDLING, I. 700 1 $aREISSMANN, C. B. 773 $tRevista Brasileira de Ciência do Solo$gv. 38, p. 1469-1477, 2014.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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