BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  08/02/2012
Data da última atualização:  18/09/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DELABONA, P. da S.; PIROTA, R. D. P. B.; CODIMA, C. A.; TREMACOLDI, C. R.; RODRIGUES, A.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Using amazon forest fungi and agricultural residues as a strategy to produce cellulolytic enzymes.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Biomass and Bioenergy,Oxford, v. 37, p. 243-250, 2012.
DOI:  10.1016/j.biombioe.2011.12.006
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The successful strategy to produce cellulolytic enzymes includes both microorganism selection and improved fermentation process conditions. This work describes the isolation, screening and selection of biomass-degrading fungi species from the Amazon forest and analyzes the enzymatic complex produced by a selected strain of Aspergillus fumigatus cultivated using different agro-industrial residues (wheat bran, sugarcane bagasse, soybean bran, and orange peel) as substrate in solid state fermentation (SSF). The profile of endoglucanase (CMCase), FPase, b-glucosidase and xylanase enzymatic activities obtained during 120 h of cultivation is presented. Enzyme activities up 160.1 IU g1 for CMCase, 5.0 FPU g1 for FPAse, 105.82 IU g1 for b-glucosidase and 1055.62 IU g1 for xylanase were achieved. The enzymatic extract with higher CMCase activity was used to run a zymogram analysis that showed 3 bands of endoglucanase activity. Characterization studies of this extract showed that the CMCase was most active at either 65 C or pH 3e3.5, indicating that this microorganism produces a thermophilic and acid endoglucanase. These data demonstrate that the fungal isolates from the Amazon forest are a potential source of cellulases and xylanases, providing support to further studies related to the use of these microorganisms to obtain the enzymes needed for biomass conversion.
Palavras-Chave:  Agro-industrial residues; Amazon forest; Floresta amazônica; Resíduo agroindustrial.
Thesagro:  Enzima; Fungo.
Thesaurus Nal:  Bioethanol; Cellulases; Enzymes; Solid state fermentation.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA14130 - 1UPCAP - DDPROCI-12.001722012.00172
CPATU45505 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoVIDAL, A. H.; SANCHES, M. M.; ALVES-FREITAS, D. M. T.; ABREU, E. F. M.; LACORTE, C. C.; PINHEIRO-LIMA, B.; ROSA, R. C. C.; JESUS, O. N. de; CAMPOS, M. A.; VARSANI, A.; RIBEIRO, S. da G. First world report of Cucurbit Aphid-Borne yellows virus infecting passionfruit. Plant Disease v. 102, n. 12, p. 2665, 2018. Na publicação: C. Lacorte, O. N. Jesus, S. G. Ribeiro.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVIDAL, A. H.; LACORTE, C. C.; SANCHES, M. M.; ALVES-FREITAS , D. M. T.; ABREU, E. F. M.; PINHEIRO-LIMA, B.; ROSA, R. C. C.; JESUS, O. N. de; CAMPOS, M. A.; FELIX, G. P.; ABREU, A. C. R.; SANTOS, Y. S.; LACERDA, A. L. M.; VARSANI, A.; MELO, F. L.; RIBEIRO, S. da G. Characterization of Cucurbit aphid-borne yellows virus (CABYV) from passion fruit in brazil: evidence of a complex of species within cabyv isolates. Viruses , v. 15, n. 2, 410, 2023. Na publicação: Cristiano Lacorte; Onildo N. Jesus; Simone G. Ribeiro.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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