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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
09/10/2014 |
Data da última atualização: |
23/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARDOSO, L. de M.; MONTINI, T. A.; PINHEIRO, S. S.; QUEIROZ, V. A. V.; PINHEIRO SANT'ANA, H. M.; MARTINO, H. S. D.; MOREIRA, A. V. B. |
Afiliação: |
VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS. |
Título: |
Effects of processing with dry heat and wet heat on the antioxidant profile of sorghum. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, London, v. 152, p. 210-217, 2014. |
DOI: |
10.1016/j.foodchem.2013.11.106 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effects of domestic processing with dry heat (F2-oven/milling; F3-milling/oven; F4-microwave oven/milling; F5-milling/microwave oven; F6-popped grains/milling) and wet heat (F7-cooking in water/drying/milling) on the antioxidant profile of sorghum flours (F1-raw flour) were evaluated. 3-Deoxyanthocyanidins and total phenolic compounds were stable to dry heat (retention between 96.1% and 106.3%) and reduced with wet heat. All processing with dry heat increased the vitamin E content (2,201.9–3,112.1 ?g/100 g) and its retention, and reduced the carotenoids (4.78–17.27 ?g/100 g). The antioxidant activity in processed flours with dry heat remained constant (F3 and F6) or increased (F2, F4 and F5) and decreased after processing with wet heat. Overall, the grains milled before processing in oven and in microwave oven retained more vitamin E and less carotenoids than those milled after these processing. In conclusion, dry heat did not affect the phenolic compounds and 3-deoxyanthocyanidins of sorghum, but increased the vitamin E and antioxidant activity, and reduced the carotenoids. The wet heat processing reduced all antioxidant compounds except carotenoids, which increased. |
Thesagro: |
Antioxidante; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registros recuperados : 33 | |
1. |  | KIST, H.; MANICA, I. Densidades de plantio, crescimento e produção do mamoeiro formosa (Carica papaya L.) em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 5, p. 657-666, maio 1995. Título em inglês: Planting density, growth and production of the papaya 'formosa' (Caricica papaya L.) at Porto Lucena, RS.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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6. |  | KIST, H.; FELDENS, A. M.; MANICA, I.; FIORAVANÇO, J. C. Análise econômica de densidades de plantio do maracujá-amarelo no município de Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 31, n. 7, p. 497-502, jul. 1996. Título em inglês: Economic analysis of yellow passion fruit planting densities in Porto Lucena count, Brazil.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. |  | PAIVA, M. C.; MANICA, I.; FIORAVANCO, J. C. Competição entre quatro cultivares e três seleções de goiabeira em Eldorado do Sul, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 6, p. 917-922, jun. 1994. Título em inglês: Competition among four guava cultivars and three selection in Eldorado do Sul, RS.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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10. |  | COLAUTO, N. M.; MANICA, I.; RIBOLDI, J. MIELNICZUK, J. Efeito do nitrogenio, fosforo e potassio, sobre a producao, qualidade e estado nutricional do maracujazeiro amarelo. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.21, n.7, p.691-695, jul. 1986.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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13. |  | FALCONER, P.; TITTOTO, K.; PARENTE, T. V.; JUNQUEIRA, N. T. V.; MANICA, I. Caracterizacao fisico-quimica de frutos de seis cultivares de maracuja-azedo (Passiflora spp.) produzidos no Distrito Federal. In: SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A CULTURA DO MARACUJAZEIRO, 5., 1998, Jaboticabal, SP. Anais. Jaboticabal: Funep, 1998. p.365-367.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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14. |  | GERHARDT, L. B. de A.; MANICA, I.; KIST, H.; SIELER, R. L. Características físico-químicas dos frutos de quatro cultivares e três clones de goiabeira em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 32, n. 2, p. 185-192, fev. 1997. Título em inglês: Physico-chemical characteristics of fruits on four cultivars and three clones of guava trees in Porto Lucena, RS.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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15. |  | QUEIROZ, M. A.; TITTOTO, K.; PARENTE, T. V.; JUNQUEIRA, N. T. V.; MANICA, I. Comportamento de seis cultivares de maracuja (Passiflora spp.) no Distrito Federal. In: SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A CULTURA DO MARACUJAZEIRO, 5., 1998, Jaboticabal, SP. Anais. Jaboticabal: Funep, 1998. p.383-386.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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16. |  | MÂNICA, I.; PASSOS, L. P.; LUCHI, V. L.; DEFELIPO, B. V.; CONDE, A. R. efeito de três doses de cloreto e sulfato de potássio na concentração de macro-nutrientes nas folhas do abacaxizeiro (ananas comosus (L.) Merril.) cultivar Smooth Cayenne em Visconde do Rio Branco, Minas Gerais, Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 7., 1984, Florianópolis. Anais.... Florianópolis: Sociedade Brasileira de Fruticultura; EMPASC, 1984.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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17. |  | MANICA, I.; FIORAVACO, J. C.; BARRADAS, C. I. N.; KIST, H. G. K.; KIST, H. Efeito de seis espaçamentos de plantio em 4 anos de produção do maracujazeiro-amarelo em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 11, p. 1715-1722, nov. 1994. Título em inglês: Effect of six plant spacings four-year production of the yellow passion fruit in Porto Lucena, RS, Brazil.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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19. |  | GERHARDT, L. B. de A.; MANICA, I.; BARRADAS, C. I. N. Produção de frutos de quatro cultivares e três clones de goiabeira (Psidium guajava L.) em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 3, p. 375-382, mar. 1995. Título em inglês: Production of fruit on four cultivars and three of clones trees (Psidium guajava L.) in Porto Lucena, RS.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 33 | |
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