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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  21/05/2014
Data da última atualização:  02/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DENNY, C.; LAZARINI, J. G.; FRANCHIN, M.; MELO, P. S.; PEREIRA, G. E.; MASSARIOLI, A. P.; MORENO, I. A. M.; PASCHOAL, J. A. R.; ALENCAR, S. M.; ROSALEN, P. L.
Afiliação:  Piracicaba Dental School, Department of Physiological Sciences, University of Campinas; Piracicaba Dental School, Department of Physiological Sciences, University of Campinas; Piracicaba Dental School, Department of Physiological Sciences, University of Campinas; Department of Agri-food Industry, Food and Nutrition, ‘Luiz de Queiroz’ College of Agriculture, University of São Paulo; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; Department of Agri-food Industry, Food and Nutrition, ‘Luiz de Queiroz’ College of Agriculture, University of São Paulo; Department of Agri-food Industry, Food and Nutrition, ‘Luiz de Queiroz’ College of Agriculture, University of São Paulo; Department of Physics and Chemistry, School of Pharmaceutical Sciences of Ribeirão Preto, University of São Paulo; Department of Agri-food Industry, Food and Nutrition, ‘Luiz de Queiroz’ College of Agriculture, University of São Paulo; Piracicaba Dental School, Department of Physiological Sciences, University of Campinas.
Título:  Bioprospection of Petit Verdot grape pomace as a source of anti-inflammatory compounds
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Functional Foods, v. 8, p. 292-300, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the anti-inflammatory activity of Petit Verdot Extract and hexane, chloroform and ethyl acetate fractions obtained from grape pomace, in addition to identifying active compounds. The PVE and EAF reduced significantly paw edema and neutrophil migration when compared with control groups. The PVE reduced levels of TNF-α and IL1-β in the peritoneal fluid, whereas the EAF did not reduce cytokines significantly. Two hydroxybenzoic acids, two proanthocyanidins, three flavan-3-ol monomers and three anthocyanins were identified in the PVE and EAF by LC-MS/MS. The stilbene transresveratrol was identified only in the EAF. The phenolic compounds were quantified using HPLC-DAD analysis, except for the stilbenes, which were not sensible for the detection by the method. Since PVE and EAF showed significantly anti-inflammatory effects and high concentration of phenolic compounds, we concluded that Petit Verdot pomace could be an interesting source of anti-inflammatory bioactives.
Palavras-Chave:  Bagaço de uva; Citocinas; Petit Verdot; Subprodutos.
Thesagro:  Antiinflamatorio; Bagaço; Composto fenolico; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Anti-inflammatory activity; Grape pomace; Grapes; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102411/1/Bioprospection.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105261/1/Giuliano-2014.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV14976 - 1UPCAP - DD
CPATSA52931 - 1UPCAP - PP0085500855
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61.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, J. M. C. S.; TAKATSU, A. A.; HONDA, C. S. Avaliacao das velocidades de crescimento e da potencia larvicida de tres novos isolados de Bacillus sphaericus. Revista de Microbiologia, Sao Paulo, v.22, n.3, p.187, 1991. Suplemento. Resumo
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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62.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, O. M.; TAKATSU, A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; PESSOA, H. B. S. da V. Avaliacao de resistencia em tomateiro (Lycopersicon esculentun Mill.) cv. Caraiba aos biovares I e III de Pseudomonas solanacearum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.11, n.2, p.291, jun. 1986. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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63.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, O. M.; REIFSCHNEIDER, F. J. B; TAKATSU, A.; PESSOA, H. B. S. da V. Fontes de resistencia em tomateiro a Pseudomonas solanacearum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.12, n.2, p.142, jul. 1987. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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64.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, O. M.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A.; PESSOA, H. B. S. V. Fontes de resistencia em tomateiro a Pseudomonas solanacearum. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.6, n.2, p.17-19, nov. 1988.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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65.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. F.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A.; FONSECA, M. E. N. Caracterizacao de isolados de Phytophthora de mandioca. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.18, n.3, p.416-424, set. 1993.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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66.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, S. C. M. de; LOPES, C. A.; TAKATSU, A.; GIORDANO, L. B. Resistencia de genotipos de tomateiro a mancha-bacteriana, em campo e em casa-de-vegetacao. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.22, n.4, p.496-501, 1997.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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67.Imagem marcado/desmarcadoMORGADO, H. S.; LOPES, C. A.; TAKATSU, A.; MALNATI, E. D. Identificacao de fontes de resistencia a Pseudomonas solanacearum em berinjela. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.16, n.2, p.51, jun. 1991. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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68.Imagem marcado/desmarcadoHENZ, G. P.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A.; GIORDANO, L. B. Identificacao de fontes de resistencia a Xanthomonas campestris pv campestris em Brassicas. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.11, n.2, p.292, jun. 1986. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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69.Imagem marcado/desmarcadoHENZ, G. P.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A.; GIORDANO, L. B. Identificacao de fontes de resistencia a Xanthomonas campestris pv. campestris em brassicas. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.5, n.2, p.18-20, nov. 1987.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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70.Imagem marcado/desmarcadoTAKATSU, A.; FUKUDA, S.; GALVÃO, E. U. P.; DUARTE, M. de L. R. Ocorrência de superalongamento da mandioca na região amazônica brasileira. Fitopatologia Brasileira, v. 3, n. 1, p. 131-132, fev. 1978. Resumos do 11º Congresso da Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 1978, Viçosa.
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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71.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, O. M. da; TAKATSU, A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; PESSOA, H. B. S. da V. Virulencia de isolados dos biovares I e III de Pseudomonas solanacearum ao tomateiro (Lycopersicon esculentum mill.). Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.11, n.2, p.291, jun. 1986. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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