BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  03/02/2014
Data da última atualização:  07/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, G. N.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; VILAS-BÔAS, G. T.; MATSUO, T.; MIGLIORANZA, L. H. S.
Afiliação:  GISELLE NOBRE COSTA, UEL; FRANCISMAR CORREA MARCELINO GUIMARÃES, CNPSO; GISLAYNE TRINDADE VILAS-BÔAS, UEL; TIEMI MATSUO, UEL; LUCIA HELENA S. MIGLIORANZA, UEL.
Título:  Potential fate of ingested Lactobacillus plantarum and its occurrence in human feces.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Applied and Environmental Microbiology, Washington, DC, v. 80, n. 3, p. 1013-1019, Feb. 2014.
DOI:  10.1128/AEM.02588-13
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lactobacillus plantarum has been used in human clinical trials to promote beneficial effects in the immune system, to alleviate intestinal disorders, and to reduce the risk of cardiovascular disease. It is also involved in many fermentation processes in the food industry. However, information on the fate of ingested L. plantarum is limited. In this study, 61 subjects received daily doses of fermented milk containing 21011 cells of L. plantarum Lp115 for different periods of time. The target microorganism was monitored in the fecal microbiota via quantitative PCR (qPCR). L. plantarum was detected and quantified in all of the subjects during the ingestion periods. The differences between the L. plantarum levels at time zero and during all the different ingestion periods were statistically significant (P0.001). However, at 15 and 45 days after discontinuing supplementation, the number of lactobacilli was reduced to the baseline level (those at time zero). A longer period with L. plantarum in the diet did not result in increased levels of this bacterium in the stool, based on postconsumption evaluations (P0.001). The qPCR method was specific and sensitive for L. plantarum quantification in such a complex microbial environment as the gastrointestinal tract.
Palavras-Chave:  Quantitative PCR.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO35044 - 1UPCAP - DD
Voltar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional