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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
02/05/2013 |
Data da última atualização: |
27/06/2016 |
Autoria: |
RIBEIRO, T. M. D.; COSTA, C.; MONTEIRO, A. L. G.; SILVA, M. G. B. da; GILAVERTE, S.; PRADO, O. R. |
Título: |
Componentes não constituintes da carcaça e cortes cárneos de cordeiros em diferentes sistemas de alimentação. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 66, n. 1, p. 11-19, jan./mar. 2009. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O sistema de alimentação dos cordeiros durante a fase de cria tem grande influência no produto final carne de cordeiro, principalmente em função do abate à jovem idade, que é o objetivo atual no mercado mundial. Objetivou-se com o presente trabalho avaliar os componentes não-carcaça do peso corporal e os pesos e rendimentos dos cortes cárneos das carcaças de cordeiros em sistemas de produção: (1) cordeiros desmamados precocemente, aos 40 dias de idade, e mantidos em pastagem de azevém até o abate; (2) cordeiros desmamados aos 40 dias e confinados, alimentados com silagem de milho + ração concentrada até o abate; (3) cordeiros sem desmame, na mesma pastagem de azevém com as mães até o abate; (4) idem ao anterior, porém cordeiros suplementados em creep feeding a partir dos 40 dias de idade até o abate. Os cordeiros machos foram abatidos cada vez que atingissem o peso corporal individual de 32kg. Após o abate, foram coletados e pesados dos componentes do peso corporal. Foram realizados os seguintes cortes: paleta, perna, lombo, costelas verdadeiras, costelas falsas, baixos e pescoço. Os cordeiros desmamados e terminados em pasto apresentaram (P<0,05) maior rendimento de perna (35,55%) e menor rendimento de lombo (10,29%) e menores pesos para os cortes em geral. Quanto aos componentes não-carcaça, esses mesmos cordeiros apresentaram maiores pesos para abomaso (0,268kg), intestino delgado (0,865kg) e conteúdo digestivo (5,268kg) e menor deposição de gordura perirenal (0,033 kg) comparados aos demais. O sistema de terminação de cordeiros ao pé das mães em pasto produziu cortes nobres com características semelhantes aos dos cordeiros em creep feeding e em confinamento. Os cordeiros desmamados terminados em pasto apresentaram pesos dos cortes inferiores aos demais, com limitada deposição de gordura.
[Lambs live weight componentes and carcass cuts of lambs in different feeding systems].
Abstract: Lambs feeding have great influence on final product, lamb meat, especially due to slaughter at young age, which is the current objective on the world market. The objective of this study was to evaluate live weight components, weight and yield of cuts lamb carcasses in production systems: (1) lambs weaned around 40 days of age in ryegrass pasture (Lolium multiflorum Lam.) until slaughter; (2) lambs weaned and confined, fed with silage and concentrate "ad libitum", until slaughter; (3) lambs without weaned in the same pasture with their dams until slaughter and (4) same treatment (3), but supplemented with concentrate in creep feeding around 40 days age until slaughter. The lambs had been slaughtered at 32kg of live weight. After slaughter, the non-carcass components were collected and weighted. There were made the following cuts: shoulder, leg, loin, false and true ribs, breast and neck. Lambs weaned in pasture showed (P <0.05) higher leg yield (35.55%) and lower loin yield (10.29%) and lower weight to most of cuts. About the non-carcass components, the lambs weaned in pasture had showed higher weights of abomasum (0.268kg), small intestine (0.865kg) and digestive content (5268kg) and lower visceral fat (0.033kg) compared of the others systems. Lambs without weaning in pastures presented similar meat cuts as lambs finished in creep feeding and in feedlot. Weaned lambs in pasture presented lower cuts and limited fat deposition. MenosO sistema de alimentação dos cordeiros durante a fase de cria tem grande influência no produto final carne de cordeiro, principalmente em função do abate à jovem idade, que é o objetivo atual no mercado mundial. Objetivou-se com o presente trabalho avaliar os componentes não-carcaça do peso corporal e os pesos e rendimentos dos cortes cárneos das carcaças de cordeiros em sistemas de produção: (1) cordeiros desmamados precocemente, aos 40 dias de idade, e mantidos em pastagem de azevém até o abate; (2) cordeiros desmamados aos 40 dias e confinados, alimentados com silagem de milho + ração concentrada até o abate; (3) cordeiros sem desmame, na mesma pastagem de azevém com as mães até o abate; (4) idem ao anterior, porém cordeiros suplementados em creep feeding a partir dos 40 dias de idade até o abate. Os cordeiros machos foram abatidos cada vez que atingissem o peso corporal individual de 32kg. Após o abate, foram coletados e pesados dos componentes do peso corporal. Foram realizados os seguintes cortes: paleta, perna, lombo, costelas verdadeiras, costelas falsas, baixos e pescoço. Os cordeiros desmamados e terminados em pasto apresentaram (P<0,05) maior rendimento de perna (35,55%) e menor rendimento de lombo (10,29%) e menores pesos para os cortes em geral. Quanto aos componentes não-carcaça, esses mesmos cordeiros apresentaram maiores pesos para abomaso (0,268kg), intestino delgado (0,865kg) e conteúdo digestivo (5,268kg) e menor deposição de gordura perirenal (0,033 kg) c... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Desmame. |
Thesagro: |
Abomaso; Carcaça; Cordeiro; Ovino; Perna. |
Thesaurus Nal: |
creep feeding. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sul. Para informações adicionais entre em contato com cppsul.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
02/09/2021 |
Data da última atualização: |
02/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FERREIRA, C. E. R.; CAMPOS, G. S.; SCHMIDT, P. I.; SOLLERO, B. P.; GOULARTE, K. L.; CORCINI, C. D.; GASPERIN, B. G.; LUCIA JUNIOR, T.; BOLIGON, A. A.; CARDOSO, F. F. |
Afiliação: |
CARLOS E. R. FERREIRA, UFPEL; GABRIEL S. CAMPOS, UFPEL; PATRICIA I. SCHMIDT, UNESP; BRUNA PENA SOLLERO, CPPSUL; KARINA L. GOULARTE, UFPEL; CARINE D. CORCINI, UFPEL; BERNARDO G. GASPERIN, UFPEL; THOMAZ LUCIA JUNIOR, UFPEL; ARIONE A. BOLIGON, UFPEL; FERNANDO FLORES CARDOSO, CPPSUL. |
Título: |
Genome-wide association and genomic prediction for scrotal circumference in Hereford and Braford bulls. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Theriogenology, v. 172, p. 268-280, Sept. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.theriogenology.2021.07.007 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Scrotal circumference (SC) is widely used as a selection criterion for bulls in breeding programs, since it is easily assessed and correlated with several desirable reproductive traits. The objectives of this study were: to perform a genome-wide association study (GWAS) to identify genomic regions associated with SC adjusted for age (SCa) and for both age and weight (SCaw); to select Tag SNPs from GWAS to construct low-density panel for genomic prediction; and to compare the prediction accuracy of the SC through different methods for Braford and Hereford bulls from the same genetic breeding program. Data of SC from 18,172 bulls (30.4 ± 3.7 cm) and of genotypes from 131 sires and 3,545 animals were used. From GWAS, the top 1% of 1-Mb windows were observed on chromosome (BTA) 2, 20, 7, 8, 15, 3, 16, 27, 6 and 8 for SCa and on BTA 8, 15, 16, 21, 19, 2, 6, 5 and 10 for SCaw, representing 17.4% and 18.8% of the additive genetic variance of SCa and SCaw, respectively. The MeSH analysis was able to translate genomic information providing biological meanings of more specific gene functions related to the SCa and SCaw. The genomic enhancement methods, especially single step GBLUP, that combined phenotype and pedigree data with direct genomic values generated gains in accuracy in relation to pedigree BLUP, suggesting that genomic predictions should be applied to improve genetic gain and to narrow the generation interval compared to traditional methods. The proposed Tag-SNP panels may be useful for lower-cost commercial genomic prediction applications in the future, when the number of bulls in the reference population increases for SC in Hereford and Braford breeds. MenosScrotal circumference (SC) is widely used as a selection criterion for bulls in breeding programs, since it is easily assessed and correlated with several desirable reproductive traits. The objectives of this study were: to perform a genome-wide association study (GWAS) to identify genomic regions associated with SC adjusted for age (SCa) and for both age and weight (SCaw); to select Tag SNPs from GWAS to construct low-density panel for genomic prediction; and to compare the prediction accuracy of the SC through different methods for Braford and Hereford bulls from the same genetic breeding program. Data of SC from 18,172 bulls (30.4 ± 3.7 cm) and of genotypes from 131 sires and 3,545 animals were used. From GWAS, the top 1% of 1-Mb windows were observed on chromosome (BTA) 2, 20, 7, 8, 15, 3, 16, 27, 6 and 8 for SCa and on BTA 8, 15, 16, 21, 19, 2, 6, 5 and 10 for SCaw, representing 17.4% and 18.8% of the additive genetic variance of SCa and SCaw, respectively. The MeSH analysis was able to translate genomic information providing biological meanings of more specific gene functions related to the SCa and SCaw. The genomic enhancement methods, especially single step GBLUP, that combined phenotype and pedigree data with direct genomic values generated gains in accuracy in relation to pedigree BLUP, suggesting that genomic predictions should be applied to improve genetic gain and to narrow the generation interval compared to traditional methods. The proposed Tag-SNP panels may ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Desempenho reprodutivo; Predição genômica. |
Thesagro: |
Bovino; Gado de Corte; Performance. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02599naa a2200301 a 4500 001 2134027 005 2021-09-02 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.theriogenology.2021.07.007$2DOI 100 1 $aFERREIRA, C. E. R. 245 $aGenome-wide association and genomic prediction for scrotal circumference in Hereford and Braford bulls.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aScrotal circumference (SC) is widely used as a selection criterion for bulls in breeding programs, since it is easily assessed and correlated with several desirable reproductive traits. The objectives of this study were: to perform a genome-wide association study (GWAS) to identify genomic regions associated with SC adjusted for age (SCa) and for both age and weight (SCaw); to select Tag SNPs from GWAS to construct low-density panel for genomic prediction; and to compare the prediction accuracy of the SC through different methods for Braford and Hereford bulls from the same genetic breeding program. Data of SC from 18,172 bulls (30.4 ± 3.7 cm) and of genotypes from 131 sires and 3,545 animals were used. From GWAS, the top 1% of 1-Mb windows were observed on chromosome (BTA) 2, 20, 7, 8, 15, 3, 16, 27, 6 and 8 for SCa and on BTA 8, 15, 16, 21, 19, 2, 6, 5 and 10 for SCaw, representing 17.4% and 18.8% of the additive genetic variance of SCa and SCaw, respectively. The MeSH analysis was able to translate genomic information providing biological meanings of more specific gene functions related to the SCa and SCaw. The genomic enhancement methods, especially single step GBLUP, that combined phenotype and pedigree data with direct genomic values generated gains in accuracy in relation to pedigree BLUP, suggesting that genomic predictions should be applied to improve genetic gain and to narrow the generation interval compared to traditional methods. The proposed Tag-SNP panels may be useful for lower-cost commercial genomic prediction applications in the future, when the number of bulls in the reference population increases for SC in Hereford and Braford breeds. 650 $aBovino 650 $aGado de Corte 650 $aPerformance 653 $aDesempenho reprodutivo 653 $aPredição genômica 700 1 $aCAMPOS, G. S. 700 1 $aSCHMIDT, P. I. 700 1 $aSOLLERO, B. P. 700 1 $aGOULARTE, K. L. 700 1 $aCORCINI, C. D. 700 1 $aGASPERIN, B. G. 700 1 $aLUCIA JUNIOR, T. 700 1 $aBOLIGON, A. A. 700 1 $aCARDOSO, F. F. 773 $tTheriogenology$gv. 172, p. 268-280, Sept. 2021.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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