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Biblioteca(s):  Área de Informação da Sede; Embrapa Café.
Data corrente:  18/02/2011
Data da última atualização:  07/07/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORRÊA, P. C.; GONELI, A. L. D.; AFONSO JUNIOR, P. C.; OLIVEIRA, G. H. H. de; VALENTE, D. S. M.
Afiliação:  PAULO C. CORRÊA, Universidade de Viçosa; ANDRÉ L. D. GONELI, Universidade de Viçosa; PAULO CESAR AFONSO JUNIOR, SAPC; GABRIEL H. H. DE OLIVEIRA, Universidade de Viçosa; DOMINGOS S. M. VALENTE, Universidade de Viçosa.
Título:  Moisture sorption isotherms and isosteric heat of sorption of coffee in different processing levels.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, v. 45, p.2016-2022. 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The desorption isotherms and thermodynamic properties of coffee from different processing stages were obtained during the drying process of this product. The isotherms were determined by a static gravimetric method for various temperature and humidity conditions. Equilibrium moisture content (Me) data were correlated by several mathematical models and an artificial neural network (ANN) model. The Me for coffee fruits, pulped coffee and green coffee increased with an increase in the water activity (aw) at any particular temperature. At a constant aw, coffee fruits samples had higher Me than the remaining coffee samples. Based on statistical parameters, the ANN model, modified Henderson and GAB models were adequate to describe the sorption characteristics of the samples. Isosteric heat of sorption was evaluated by means of the Clausius?Clapeyron equation. It decreased with increasing moisture content. The coffee fruits had high isosteric heat of sorption than that pulped coffee and green coffee.
Palavras-Chave:  Artificial neural network model; Coffea arabica L; Equilibrium moisture content; Isoteric heat; Mathematical modelling.
Categoria do assunto:  --
URL:  http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/29338/1/Moisture-sorption.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE48975 - 1EMBAP - DD
CNPCa - SAPC110 - 1UPCAP - DD

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1.Imagem marcado/desmarcadoCORRÊA, P. C.; GONELI, A. L. D.; AFONSO JUNIOR, P. C.; OLIVEIRA, G. H. H. de; VALENTE, D. S. M. Moisture sorption isotherms and isosteric heat of sorption of coffee in different processing levels. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, v. 45, p.2016-2022. 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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