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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Cerrados; Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Pantanal; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Territorial; Embrapa Trigo; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agricultura Digital; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Cerrados; Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação... Mostrar Todas |
Data corrente: |
25/05/2009 |
Data da última atualização: |
01/08/2011 |
Autoria: |
ZAMBOLIM, L.; NASSER, L. C. B.; ANDRIGUETO, J. R.; TEIXEIRA, J. M. A.; KOSOSKI, A. R.; FACHINELLO, J. C. (org.). |
Título: |
Produção integrada no Brasil: agropecuária sustentável alimentos seguros. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF, 2009. |
Páginas: |
1008 p. |
Descrição Física: |
il. color. + 1 CD-ROM. |
ISBN: |
978-85-99851-50-0 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Alimentos seguros: uma política de governo; Produção integrada de frutas e sistema agropecuário de produção integrada no Brasil; Condomínio rural e consórcio: agronegócio para exportação; Propaganda e divulgação da produção integrada; Produção integrada de abacaxi; Produção integrada de amendoim; Produção integrada de apicultura em Santa Catarina; Produção integrada de apicultura no Piauí; Produção integrada de arroz; Produção integrada de banana; Produção integrada de banana; Produção integrada de batata; Aspectos legais da produção de batatas-sementes; Produção integrada de café; Produção integrada de caju; Produção integrada de citros na Bahia; Produção integrada de flores; Produção integrada de leite bovino; Produção integrada de maçã; Produção integrada de mamão na Bahia; Produção integrada de mamão no Espírito Santo; Produção integrada de manga; Produção integrada de mangaba; Produção integrada de maracujá; Produção integrada de melão; Produção integrada de ovinos para corte no Ceará; Produção integrada de pêssego; Produção integrada de soja; Produção integrada de tomate de mesa no Espírito Santo; Produção integrada de tomate indústria; Produção integrada de tomate na Região do Alto Vale do Rio do Peixe, em Santa Catarina; Produção integrada de uva no Vale do São Francisco; Produção integrada de uva para vinho; Comportamento de herbicidas no solo; Manejo e logística na colheita e pós-colheita na produção integrada de frutas no Brasil. |
Palavras-Chave: |
Agricultura - Produção integrada; Agronegócio para exportação; Agropecuária; Alimento seguro; Alimentos seguros; Aspectos legais da produção de batatas-sementes; Brasil; Comportamento de herbicidas no solo; em Santa Catarina; Integrated production systems; Manejo e logística na colheita e pós-colheita na produção integrada de frutas no Brasil; Produção agrícola brasileira; Produção de frutas; Produção integrada de abacaxi; Produção integrada de amendoim; Produção integrada de apicultura em Santa Catarina; Produção integrada de Apicultura no Piauí; Produção integrada de arroz; Produção integrada de banana; Produção integrada de batata; Produção integrada de café; Produção integrada de caju; Produção integrada de citros na Bahia; Produção integrada de flores; Produção integrada de leite bovino; Produção integrada de maçã; Produção integrada de mamão na Bahia; Produção integrada de mamão no Espírito Santo; Produção integrada de manga; Produção integrada de mangaba; Produção integrada de maracujá; Produção integrada de melão; Produção integrada de ovinos para corte no Ceará; Produção integrada de pêssego; Produção integrada de soja; Produção integrada de tomate de mesa no Espírito Santo; Produção integrada de tomate indústria; Produção integrada de tomate na Região do Alto Vale do Rio do Peixe; Produção integrada de uva no Vale do São Francisco; Produção integrada de uva para vinho; Segurança dos alimentos; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Agricultura; Agricultura Sustentável; Desenvolvimento Sustentável; Produção Integrada; Segurança Alimentar. |
Thesaurus Nal: |
Food safety. |
Categoria do assunto: |
-- E Economia e Indústria Agrícola F Plantas e Produtos de Origem Vegetal L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Territorial (CNPM) |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
29/02/2016 |
Data da última atualização: |
25/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CRUZ, L. P.; SÁ, L. F. R. de; SANTOS, L. A.; GRAVINA, G. A.; CARVALHO, A. O.; FERNANDES, K. V. S.; FREIRE FILHO, F. R.; GOMES, V. M.; OLIVEIRA, A. E. A. |
Afiliação: |
Luana P. Cruz, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; Leonardo F. R. de Sá, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; Layrana A. Santos, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; Geraldo A. Gravina, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; André O. Carvalho, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; Kátia Valevski S. Fernandes, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; FRANCISCO RODRIGUES FREIRE FILHO, CPATU; Valdirene M. Gomes, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro; Antonia Elenir A. Oliveira, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. |
Título: |
Evaluation of resistance in different cowpea cultivars to Callosobruchus maculatus infestation. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Pest Science, v. 89, n. 1, p. 117-128, Mar. 2016. |
DOI: |
10.1007/s10340-015-0657-z |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp] seeds are an important source of nutrients for human and animal. However, part of the seed production is lost due to insect attacks, mainly by the weevil Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Chrysomelidae), a major pest of stored cowpeas. An efficient method for controlling seed infestation is the use of insect-resistant cultivars. In this work, we studied the resistance of different cowpea Brazilian cultivars (BRS) to infestation and damage by C. maculatus. Our results showed that some cultivars interfered in female oviposition. The time necessary for the larvae to perforate the seed coat of some cultivars increased up to 40 %. No relationship between seed coat thickness, textures, or pigmentation and the larval ability of crossing seed coats was observed. Larval survival was also affected by cowpea cultivars. In BRS Xiquexique, only 30 % of the larvae survived at 20 days after oviposition. The weight of larvae developed into BRS Pajeu, and BRS Xiquexique cultivars decreased about 50 %. Cysteine protease, α-glucosidase, and α-amylase activities decreased in larvae developed in some cultivars, mainly in Pajeu, Guariba, Tucumaque, and Xiquexique. Adult emergence also decreased in Xiquexique, Pajeu, Tucumaque, and Paraguaçu BRS cultivars. A direct relationship between higher infestation and lower seed germination and seedling growth potential was observed. From these data, we would recommend the use of Pajeu, Guariba, Tucumaque, and Xiquexique BRS cultivars as a way to reduce cowpea infestation, and suggest that their resistance mechanism is related to the diminishment of larval digestive abilities. MenosCowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp] seeds are an important source of nutrients for human and animal. However, part of the seed production is lost due to insect attacks, mainly by the weevil Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Chrysomelidae), a major pest of stored cowpeas. An efficient method for controlling seed infestation is the use of insect-resistant cultivars. In this work, we studied the resistance of different cowpea Brazilian cultivars (BRS) to infestation and damage by C. maculatus. Our results showed that some cultivars interfered in female oviposition. The time necessary for the larvae to perforate the seed coat of some cultivars increased up to 40 %. No relationship between seed coat thickness, textures, or pigmentation and the larval ability of crossing seed coats was observed. Larval survival was also affected by cowpea cultivars. In BRS Xiquexique, only 30 % of the larvae survived at 20 days after oviposition. The weight of larvae developed into BRS Pajeu, and BRS Xiquexique cultivars decreased about 50 %. Cysteine protease, α-glucosidase, and α-amylase activities decreased in larvae developed in some cultivars, mainly in Pajeu, Guariba, Tucumaque, and Xiquexique. Adult emergence also decreased in Xiquexique, Pajeu, Tucumaque, and Paraguaçu BRS cultivars. A direct relationship between higher infestation and lower seed germination and seedling growth potential was observed. From these data, we would recommend the use of Pajeu, Guariba, Tucuma... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Defesa. |
Thesagro: |
Feijão; Semente. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02458naa a2200265 a 4500 001 2038909 005 2022-05-25 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10340-015-0657-z$2DOI 100 1 $aCRUZ, L. P. 245 $aEvaluation of resistance in different cowpea cultivars to Callosobruchus maculatus infestation.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aCowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp] seeds are an important source of nutrients for human and animal. However, part of the seed production is lost due to insect attacks, mainly by the weevil Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Chrysomelidae), a major pest of stored cowpeas. An efficient method for controlling seed infestation is the use of insect-resistant cultivars. In this work, we studied the resistance of different cowpea Brazilian cultivars (BRS) to infestation and damage by C. maculatus. Our results showed that some cultivars interfered in female oviposition. The time necessary for the larvae to perforate the seed coat of some cultivars increased up to 40 %. No relationship between seed coat thickness, textures, or pigmentation and the larval ability of crossing seed coats was observed. Larval survival was also affected by cowpea cultivars. In BRS Xiquexique, only 30 % of the larvae survived at 20 days after oviposition. The weight of larvae developed into BRS Pajeu, and BRS Xiquexique cultivars decreased about 50 %. Cysteine protease, α-glucosidase, and α-amylase activities decreased in larvae developed in some cultivars, mainly in Pajeu, Guariba, Tucumaque, and Xiquexique. Adult emergence also decreased in Xiquexique, Pajeu, Tucumaque, and Paraguaçu BRS cultivars. A direct relationship between higher infestation and lower seed germination and seedling growth potential was observed. From these data, we would recommend the use of Pajeu, Guariba, Tucumaque, and Xiquexique BRS cultivars as a way to reduce cowpea infestation, and suggest that their resistance mechanism is related to the diminishment of larval digestive abilities. 650 $aFeijão 650 $aSemente 653 $aDefesa 700 1 $aSÁ, L. F. R. de 700 1 $aSANTOS, L. A. 700 1 $aGRAVINA, G. A. 700 1 $aCARVALHO, A. O. 700 1 $aFERNANDES, K. V. S. 700 1 $aFREIRE FILHO, F. R. 700 1 $aGOMES, V. M. 700 1 $aOLIVEIRA, A. E. A. 773 $tJournal of Pest Science$gv. 89, n. 1, p. 117-128, Mar. 2016.
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Registro original: |
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