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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
19/07/2005 |
Data da última atualização: |
14/02/2023 |
Autoria: |
MATSUI, K. N; LAROTONDA, F. D. S.; PIRES, A. T. N.; LAURINDO, J. B. |
Afiliação: |
UFSC. |
Título: |
Moisture isotherms of cassava bagasse composites impregnated with cassava starch acetate solutions. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 14, n. 2 , p.137-140, 2003. |
ISSN: |
0103-4235 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The industrial processing of cassava to obtain starch generates a great variety of residues, with bagasse being the main solid residue produced. The improper disposal of this material represents an environmental problem and could be avoided by using this residue as a raw material to obtain biodegradable products. The bagasse produced during the process to obtain starch from cassava was used to prepare composites for disposable trays. Samples of the composites were impregnated with cassava starch acetate at atmospheric pressure and under vacum condition. Moisture isotherms were determined and adjusted by GAB model. It was observed that the impregnation promoted an important decrease in sample higroscopicity, mainly at high relative humidities. These results suggest that starch acetate impregnation can be an alternative to water proofing biological materials like the composites obtained in this work. |
Palavras-Chave: |
impregnation; isotherms; starch acetate. |
Thesaurus Nal: |
bagasse; cassava. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
29/04/2022 |
Data da última atualização: |
29/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
SANTINONI, I. A.; SANTOS, I. M. O.; NIEKAWA, E. T. G.; DEALIS, M. L.; LIUTI, G.; SILVA, C. S. da; ANDREATA, M. F. de L.; NAVARRO, M. O. P.; CELY, M. V. T.; GARCIA, G. V.; NOGUEIRA, M. A.; ANDRADE, G. |
Afiliação: |
UEL; UEL; UEL; UEL; UEL; UEL; UEL; UEL; UEL; UEL; MARCO ANTONIO NOGUEIRA, CNPSO; UEL. |
Título: |
Effect of transgenic soybean on functional groups of microorganisms in the rhizosphere in soil microcosm. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy Science and Biotechnology, v. 5, n. 1, p. 11-23, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Thesagro: |
Análise de Risco; Melhoramento Genético Vegetal; Micorriza Vesicular Arbuscular; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Glomus; Risk analysis; Soybeans; Transgenic plants; Vesicular arbuscular mycorrhizae. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01059naa a2200349 a 4500 001 2142490 005 2022-04-29 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTINONI, I. A. 245 $aEffect of transgenic soybean on functional groups of microorganisms in the rhizosphere in soil microcosm.$h[electronic resource] 260 $c2019 650 $aGlomus 650 $aRisk analysis 650 $aSoybeans 650 $aTransgenic plants 650 $aVesicular arbuscular mycorrhizae 650 $aAnálise de Risco 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aMicorriza Vesicular Arbuscular 650 $aSoja 700 1 $aSANTOS, I. M. O. 700 1 $aNIEKAWA, E. T. G. 700 1 $aDEALIS, M. L. 700 1 $aLIUTI, G. 700 1 $aSILVA, C. S. da 700 1 $aANDREATA, M. F. de L. 700 1 $aNAVARRO, M. O. P. 700 1 $aCELY, M. V. T. 700 1 $aGARCIA, G. V. 700 1 $aNOGUEIRA, M. A. 700 1 $aANDRADE, G. 773 $tAgronomy Science and Biotechnology$gv. 5, n. 1, p. 11-23, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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