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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  30/08/1993
Data da última atualização:  30/08/1993
Autoria:  TAKATSU, A.; FUKUDA, C.
Título:  Current status of cassava diseases in Brazil.
Ano de publicação:  1990
Fonte/Imprenta:  Ibadan, Nigeria: International Institute of Tropical Agriculture, 1990
Páginas:  p.127-131
ISBN:  978-131-051-0
Idioma:  Inglês
Notas:  Proceedings of the workshop on the Global Status of and Prospects for Integrated Pest Management of Root and Tuber Crops in the Tropics, Ibadan, Nigeria, 1987.
Conteúdo:  Cassava is affected by more than 20 pathogens in Brazil, including fungi, bacteria, virus, nematodes and protozoa. Bacteriosis, caused by Xanthomonas campestris pv manihotis, used to be considered the most important disease. It has been shown that disease does not cause significant damage in regions where the mean temperature is above 25 degree C, even on highly susceptible cultivars. Anthracnose, caused by Colletotrichum gloeosporioides, can be highly destructive when it is associated with the presence of highly virulent strains of this fungus and long periods of rain. Superelongation, caused by Sphaceloma manihoticola, has been reported in the Amazon and recently in the northern parts of the State of Mato Grosso. Only a few cultivars were susceptible to thisdisease, Brown leaf spot, caused by Cercosporidium manihotis, and brown large, spot caused by Cercospora vicosae, occur in all regions where cassava is grown. These diseases can reduce crop production in susceptible cultivars by more than 30 percent. Root rots are caused by several fungi, but Phytophthora drechsleri is considered the most important causal agent. Phytophthora root rot was found only on cassava grown on very humid lowlands or on heavy clay soils during the rainy season. Without standardized methods of inoculation and evaluation of resistance to each pathogen, it will not be possible to obtain reliable information on the nature of this complex disease.
Palavras-Chave:  Amazonas; Bahia; Cruz das Almas; EMBRAPA; Xanthomonas campestris pv manihotis.
Thesagro:  Antracnose; Bacteriose; Doença; Mandioca; Sphaceloma Manihoticola; Vírus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF13256 - 1ADDPL - --635.10601H148i1992000012
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1.Imagem marcado/desmarcadoJABUONSKY, R. E.; TAKATSU, A. Identificacao e caracterizacao de Erwinias do grupo carotovora isoladas de batata, tomateiro e de outras plantas hospedeiras. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.9, n.2, p.385, jun. 1984. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; TAKATSU, A. Controle da murcha bacteriana. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.22, p.224-225, ago. 1997. Palestra. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, O. M.; TAKATSU, A. Doenças de hortaliças no Amapá. Fitopatologia Brasileira, v. 15, n. 4, p. 357-359, dez. 1990. 3 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTAKATSU, A.; LOPES, C. A. Murcha bacteriana em hortalicas: avancos cientificos e perspectivas de controle. Horticultura Brasileira, Brasilia v.15, p.170-177, 1997. Palestra. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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5.Imagem marcado/desmarcadoTAKATSU, A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B. Ocorrencia de crestamento bacteriano de cenoura (Daucus carota L.) no Distrito Federal. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.5, n.3, p.461, out. 1980. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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6.Imagem marcado/desmarcadoREIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A. Pseudomonas solanacearum no Brasil: aspectos macroepidemiologicos. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.10, n.2, p.213, jun. 1985. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMORGADO, H. S.; LOPES, C. A.; TAKATSU, A. Avaliacao de genotipos de berinjela para resistencia a murcha bacteriana. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.10, n.2, p.77-79, nov. 1992.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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8.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. F.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A. Avaliacao de germoplasma de mandioca a Phytophthora drechsleri. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.10, n.1, p.58, maio 1992. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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9.Imagem marcado/desmarcadoPARENTE, P. M. G.; TAKATSU, A.; LOPES, C. A. Avaliacao de fontes de resistencia de pepino (Cucumis sativus) a Pseudomonas solanacearum. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.13, n.2, p.97, jul. 1988. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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10.Imagem marcado/desmarcadoHENZ, G. P.; TAKATSU, A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B. Avaliacao de metodos de inoculacao de Xanthomonas campestris pv campestris para a deteccao de fontes de resistencia de brassicas. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.12, n.2, p.141, jul. 1987.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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11.Imagem marcado/desmarcadoHENZ, G. P.; TAKATSU, A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B. Avaliacao de metodos de inoculacoes de Xanthomonas campestris patovar campestris para deteccao de fontes de resistencia em brassicas. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.13, n.3, p.207-210, out. 1988.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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12.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, S. C. M. de; LOPES, C. A.; TAKATSU, A. Comparacao de resistencia de tomateiro em campo e casa de vegetacao a infeccao por Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.20, p.283, ago. 1995. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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13.Imagem marcado/desmarcadoJABUONSKI, R. E.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A. Avaliacao da virulencia de especies de Erwinia em tuberculos de batata sob diferentes temperaturas. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.11, n.2, p.294, jun. 1986. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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14.Imagem marcado/desmarcadoJABUONSKI, R. E.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A. Avaliacao da virulencia de especies de Erwinia em tuberculos de batateira sob diferentes temperaturas de incubacao. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.13, n.4, p.320-324, out. 1988.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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15.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, A. C. M.; LOPES, C. A.; TAKATSU, A. Avaliacao da virulencia de isolados de Xanthomonas campestris pv vesicatoria em tomateiro. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.21, p.39-43, 1996. Suplemento. Apresentado no 29º Congresso Brasileiro de Fitopatologia.
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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16.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, S. C. M. de; LOPES, C. A.; TAKATSU, A. Avaliação da virulencia de isolados de Xanthomonas campestris pv. vesicatoria ao tomateiro. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.21, n.1, p.39-43, mar. 1996.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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17.Imagem marcado/desmarcadoHENZ, G. P.; TAKATSU, A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B. Avaliacao da virulencia e variabilidade em isolados de Xanthomonas campestris pv. campestris. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.12, n.4, p.350-353, dez. 1987.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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18.Imagem marcado/desmarcadoHENZ, G. P.; TAKATSU, A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B. Avaliacao da virulencia de Xanthomonas campestris pv campestris. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.11, n.2, p.292, jun. 1986. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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19.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, S. C. M. de; LOPES, C. A.; TAKATSU, A. Criterios de avaliacao da resistencia em tomateiro a mancha-bacteriana. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.22, n.4, p.502-506, 1997.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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20.Imagem marcado/desmarcadoREIFSCHNEIDER, F. J. B.; TAKATSU, A.; LOPES, C. A. Crestamento bacteriano da cenoura causado por Xanthomonas campestris pv carotae no Distrito Federal. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.9, n.2, p.189-192, jun. 1984.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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