BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  26/11/1998
Data da última atualização:  26/11/1998
Autoria:  SILVA, A. C. P. da; POMMER, C. V.; MAEDA, J. A.
Afiliação:  IAC; CNPq.
Título:  Promocao da germinacao de sementes de videira
Ano de publicação:  1993
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Fruticultura, v.15, n,2, p.79-90, Cruz das Almas,1993.
ISSN:  0100-2945
Idioma:  Português
Conteúdo:  Sao relatados os resultados de experimentos visando a quebra da dormencia com consequente germinacao de sementes de uva das cultivares Italia e Niagara Rosada. Compararam-se mrtodos usuais para esta especie, como estratificacao, acido giberelico, escarificacao mecanica, escarificacao quimica, agua oxigenada e cianamida hidrogenada. Na cultivar Italia houve resposta satisfatoria ao acido giberelico isolado ou em combinacao com outros tratamentos, resultando em boas porcentagens de germinacao. O uso de cianamida hidrogenada fez anular os efeitos promotores de germinacao causados pelo acido giberelico. As sementes de `NiagaraRosada; nao responderam bem aos mesmos tratamentos aplicados as da `Italia', porem a escarificacao quimica com acido sulfurico concentrado deu bons resultados.
Palavras-Chave:  Grape breeding; Vitis sp.
Thesagro:  Fisiologia; Melhoramento.
Thesaurus Nal:  physiology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF4622 - 1ADDAP - --634.605634.605
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  24/10/2024
Data da última atualização:  04/11/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CORRÊA-FILHO, L. C.; SANTOS JUNIOR, J. R. dos; RAMOS, A. V.; MARTINAZZO, A. P.; HABERT, A. C.; CARVALHO, C. W. P. de; SOARES, A. G.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  LUIZ CARLOS CORRÊA-FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; JAILTON RIBEIRO DOS SANTOS JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; ANDRESA VIANA RAMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ANA PAULA MARTINAZZO, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE; ALBERTO CLAUDIO HABERT, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Chitosan-based nanocomposite films with carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 188, n. 114475, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114475
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed to develop edible emulsion-based barriers in the form of chitosan composite films, with a focus on assessing the impacts of carnauba wax, rosin resin, and zinc oxide nanoparticles on their properties. Six films were produced by casting using chitosan as polymer base and glycerol as plasticizer. Acetic acid and polysorbate 80 were also used to facilitate the dissolution and mixing of the components. The six filmogenic solutions contained chitosan at 1.2% w/v, wax or resin content with 0 or 0.6% m/v and ZnO with 0 or 0.05% m/v. The dried films were characterized according to their chemical, barrier, mechanical, thermal and optical properties. All treatments resulted in flexible films. Chitosan films appeared smoother and more uniform under SEM im- aging, while carnauba wax films displayed roughness due to their hydrophobic nature. Wax and resin films were less transparent and water soluble than the chitosan-only films. On the other hand, the addition of ZnO in the formulations increased the solubility of the films. The sorption degree was in line with the solubility results, i.e., films with ZnO presented higher sorption degree and solubility values. All treatments showed low or non-light UV transmission, indicating that the films provide good barrier to UV light. In the visible light region, films of resin with ZnO showed the lowest transmittance values, hence offering a good barrier to visible light. Among the evaluated films, chitosan, and resin films with Z... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Active packaging; Barrier properties; Biodegradable films; Polímeros; Propriedades mecânicas.
Thesagro:  Biofilme; Embalagem; Material Biodegradável; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Biodegradable products; Food packaging; Mechanical properties; Packaging films; Polymers.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1168442/1/Food-Research-International-2024.pdf
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15825 - 1UPCAP - DD
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