BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  01/08/1995
Data da última atualização:  01/08/1995
Autoria:  CEREDA, M. P.
Afiliação:  Universidade Estadual Paulista C.P. 237, CEP 18600 Botucatu, Sao Paulo Brasil.
Título:  Processing of cassava roots in Brazil: safety implications
Ano de publicação:  1994
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, n.375, p.225-231, 1994
ISBN:  90 6605 326 7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava is widely used in Brazil, in homes and industries, resultign in a variety of food products (Figure 1). Sweet and bitter cultivars are produced by small holders for culinary purposes. On plantations, which are mainly in the south of Brazil, only bitter ones are produced; this is for industrial use. Sweet and bitter cultivars are related with, ones are produced; This is for industrial use. Sweet and bitter cultivars are related with, respectively, low and high cyanogen levels. In the food industry, cyanogen level reduction is achieved by heating and drying, whilst traditional processing relies on fermentation processes. All processed cassava foods used in Brazil, like farinha d'agua, carima, puba, farofo, tupicupi and starch, are safe in relation with cyanide toxicity. Sun- or artificially dried chips can retain some residual cyanogens. The chips are used for animal feed or as a raw material for industrial uses. the traditional form of cooking cassava in Brazil is to cut the peeled roots in big pieces, and to put it in cold water and boiling it. In other types of food, cassava roots are ground, fermented or pressed and the toxic substance is eliminated. If the roots are fried without previous cooking, most of the toxic compounds may remain. The amount of casava wastes generated depends on the processing method adopted. Culinary uses do not produce significant amounts of wastes.
Palavras-Chave:  Carima.
Thesagro:  Alimento; Farinha; Mandioca; Tecnologia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF3279 - 1ADCAP - --635.05635.05
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1.Imagem marcado/desmarcadoCEREDA, M. P.; COSTA, M. de S. C. da. Manual de fabricação de tiquira (aguardente de mandioca), por processo tradicional e moderno: tecnologias e custos de produção. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2008. 44 p. (Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical. Documentos, 173).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVILPOUX, O. F.; SHARBEL, T. F.; POSSO-TERRANOVA, A.; HOOGERHEIDE, E. S. S.; CEREDA, M. P. Use of infrared analysis to identify genetic resources from isolated producers in Brazil as a tool to improve cassava competitiveness in the starch market. International Journal of Food Science and Technology, 2020. First online
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEREDO, P. E.; ZANETTI, G. T.; SILVA, O. O. da; HOOGERHEIDE, E. S. S.; CEREDA, M. P.; VILPOUX, O. Caracterização de variedades de mandioca cultivadas no estado do Mato Grosso. In: SIMPÓSIO DA AMAZÔNIA MERIDIONAL EM CIÊNCIAS AMBIENTAIS, 7., 2018, Sinop, MT. Amazônia de transição: Origem, desenvolvimento e perspectivas futuras: RESUMOS EXPANDIDOS. Sinop, MT: Scientific Electronic Archives, 2018. p. 764-769. Publicado também como número especial da revista Scientific Electronic Archives, v. 11, n. especial, 2018.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFRANCO, C. M. L.; DAIUTO, E. R.; DEMIATE, I. M.; CARVALHO, L. J. C. B.; LEONEL, M.; CEREDA, M. P.; VILPOUX, O. F.; SARMENTO, S. B. S. Propriedades gerais do amido. Sao Paulo: Fundacao Cargill, 2001. 221 p. (Culturas de Tuberosas Amilaceas Latino Americanas, v. 1). Coordenacao: Marney Pascoli Cereda.
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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