BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  04/08/2009
Data da última atualização:  11/06/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MANFROI, L.; SILVA, P. H. A.; RIZZON, L. A.; SABAINI, P. S.; GLÓRIA, M. B. A.
Afiliação:  LUCIANO MANFRÓI, Centro Federal de Educação Tecnológica de Petrolina; PAULO H. A. SILVA, UFV; LUIZ ANTENOR RIZZON, CNPUV; PRISCILA S. SABAINI, UFMG; M. BEATRIZ A. GLÓRIA, UFMG.
Título:  Influence of alcoholic and malolactic starter cultures on bioactive amines.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, London, v. 116, n. 1, p. 208-213, 2009.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The influence of alcoholic and malolactic fermentations on the levels of amines in Merlot wines was investigated. Saccharomyces bayanus, S. cerevisiae, Lactobacillus plantarum, Oenococcus oeni (DSM 7008 and 12923) and spontaneous fermentations were used. Four of the 10 amines investigated were detected: spermidine, serotonin, putrescine and cadaverine. When considering the factors independently, the malolactic bacteria significantly affected the levels of serotonin and total amines, whereas the fermentation yeasts significantly affected the levels of spermidine (two way Kruskal?Wallis, p 6 0.05). Spermidine levels were significantly higher in wines produced with S. cerevisiae. Significantly higher serotonin levels were found in wines made with L. plantarum. Putrescine and cadaverine were not detected in wines produced by spontaneous alcoholic fermentation or by L. plantarum. There were significant differences in alcohol content, total and volatile acidity, sulphite levels and taste quality among wines (Tukey test, p 6 0.05).
Palavras-Chave:  Amina bioativa; Fermentação maloláctica; Merlot.
Thesagro:  Enologia; Fermentação Alcoólica; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/544090/1/INFLUENCEOFALCOHOLICANDMALOLACTIC.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV11512 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  25/09/2023
Data da última atualização:  25/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  GRIZZO, A.; SANTOS, D. M. dos; COSTA, V. P. V. da; LOPES, R. G.; INADA, N. M.; CORREA, D. S.; CAMPANA-FILHO, S. P.
Afiliação:  Sao Carlos Institute of Chemistry/University of Sao Paulo; Nanotechnology National Laboratory for Agriculture (LNNA); Center for Exact Sciences and Technology, Federal University of Sao Carlos (UFSCar); Sao Carlos Institute of Physics/University of Sao Paulo; Sao Carlos Institute of Physics/University of Sao Paulo; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA; CAMPANA-FILHO, S. P., Sao Carlos Institute of Chemistry/University of Sao Paulo.
Título:  Multifunctional bilayer membranes composed of poly(lactic acid), beta-chitin whiskers and silver nanoparticles for wound dressing applications.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 251, 126314, 2023.
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.126314
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Nanomaterial-based wound dressings have been extensively studied for the treatment of both minor and lifethreatening tissue injuries. These wound dressings must possess several crucial characteristics, such as tissue compatibility, non-toxicity, appropriate biodegradability to facilitate wound healing, effective antibacterial activity to prevent infection, and adequate physical and mechanical strength to withstand repetitive dynamic forces that could potentially disrupt the healing process. Nevertheless, the development of nanostructured wound dressings that incorporate various functional micro- and nanomaterials in distinct architectures, each serving specific purposes, presents significant challenges. In this study, we successfully developed a novel multifunctional wound dressing based on poly(lactic acid) (PLA) fibrous membranes produced by solution-blow spinning (SBS) and electrospinning. The PLA-based membranes underwent surface modifications aimed at tailoring their properties for utilization as effective wound dressing platforms. Initially, beta-chitin whiskers were deposited onto the membrane surface through filtration, imparting hydrophilic character. Afterward, silver nanoparticles (AgNPs) were incorporated onto the beta-chitin layer using a spray deposition method, resulting in platforms with antimicrobial properties against both Staphylococcus aureus and Escherichia coli. Cytotoxicity studies demonstrated the biocompatibility of the membranes with the neonatal hu... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Beta-chitin whiskers; Biocompatible material; Electrospun nanofibers; Natural polymer; Solution blow spinning; Wound dressing.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18277 - 1UPCAP - DDPROCI.23/872023/92
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