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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
26/09/2007 |
Data da última atualização: |
04/07/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ARAÚJO, J. V. de; RODRIGUES, M. de L. de A.; SILVA, W. W.; VIEIRA, L. da S. |
Afiliação: |
Jackson Victor de Araújo, UFV; Maria de Lurdes de Azevedo Rodrigues, UFRRJ; Wilson Wouflan Silva, Universidade Federal de Campina Grande; Luiz da Silva Vieira, Embrapa Caprinos (CNPC). |
Título: |
Controle biológico de nematóides gastrintestinais de caprinos em clima semi-árido pelo fungo Monacrosporium thaumasium. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 8, p. 1177-1181, ago. 2007. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a viabilidade do fungo nematófago Monacrosporium thaumasium, no controle de larvas infectantes de nematóides gastrintestinais de caprinos em campo, no Semi-Árido cearense. Uma área de 20 ha, com pasto recém-formado, livre de vermes, foi dividida em quatro piquetes de 5 ha. Em cada piquete, foi formado um grupo constituído por nove caprinos, onde cada animal recebeu os seguintes tratamentos, durante os meses de abril a junho de 2002: grupo 1, 10 g de péletes por via oral, semanalmente; grupo 2, 10 g de péletes por via oral, quinzenalmente; grupo 3, 0,5 mL de moxidectin por 25 kg de peso vivo; grupo 4, controle, não tratado. Mensalmente, dois caprinos traçadores foram colocados junto ao rebanho por 30 dias, e após esse período, foram sacrificados e necropsiados. O grupo de animais que recebeu o tratamento com o fungo uma vez por semana apresentou redução no número de ovos por grama de fezes, menor carga parasitária e maior ganho de peso, em relação aos animais dos demais grupos. O fungo M. thaumasium é eficiente no controle de larvas infectantes nas pastagens e pode ser utilizado no controle e profilaxia de nematóides gastrintestinais de caprinos, no Semi-Árido cearense.
[Biological control of gastrointestinal nematodes of goats in-semiarid climate by Monacrosporium thaumasium].
Abstract: The present study aimed to evaluate the viability of the nernatophagous fungus Monacrosporium thaumasium in the control of gastrointestinal nematodes larvae of goats in the field, in semiarid climate in Ceara State, Brazil. An area of 20 ha, free of worms, was divided into four paddocks of 5 ha. In each paddock, one group consisting of nine goats was formed and received the following treatment, individually, from April to June 2002: group 1, each animal received, orally, 10 g of pellets, weekly; group 2, the animals received 10 g of pellets, each 15 days; group 3, the animals received 0.5 mL moxidectin per 25 kg of live weight; group 4, control, not treated. Monthly, two tracer goats were introduced into the flock per 30 days. After this period, they were sacrificed and submitted to necropsy. The group of animals that received fungi treatments weekly showed reduction in the number of eggs per gram of feces, smaller parasitic load and larger weight in relation to animals of the other groups. The fungi M thaumasium was efficient to control infective larvae in the pasture, and can be used in the control and prophylaxis of gastrointestinal nematodes of goats in semiarid climate, in Ceara State. MenosO objetivo deste trabalho foi avaliar a viabilidade do fungo nematófago Monacrosporium thaumasium, no controle de larvas infectantes de nematóides gastrintestinais de caprinos em campo, no Semi-Árido cearense. Uma área de 20 ha, com pasto recém-formado, livre de vermes, foi dividida em quatro piquetes de 5 ha. Em cada piquete, foi formado um grupo constituído por nove caprinos, onde cada animal recebeu os seguintes tratamentos, durante os meses de abril a junho de 2002: grupo 1, 10 g de péletes por via oral, semanalmente; grupo 2, 10 g de péletes por via oral, quinzenalmente; grupo 3, 0,5 mL de moxidectin por 25 kg de peso vivo; grupo 4, controle, não tratado. Mensalmente, dois caprinos traçadores foram colocados junto ao rebanho por 30 dias, e após esse período, foram sacrificados e necropsiados. O grupo de animais que recebeu o tratamento com o fungo uma vez por semana apresentou redução no número de ovos por grama de fezes, menor carga parasitária e maior ganho de peso, em relação aos animais dos demais grupos. O fungo M. thaumasium é eficiente no controle de larvas infectantes nas pastagens e pode ser utilizado no controle e profilaxia de nematóides gastrintestinais de caprinos, no Semi-Árido cearense.
[Biological control of gastrointestinal nematodes of goats in-semiarid climate by Monacrosporium thaumasium].
Abstract: The present study aimed to evaluate the viability of the nernatophagous fungus Monacrosporium thaumasium in the control of gastrointestinal nematodes la... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
antagonistas fúngicos; Brasil; Ceará; Fungo nematófago; fungos nematófagos; Manacrosporium thaumasium; Nematódeo gastrintestinal; Sobral. |
Thesagro: |
Caprino; Controle Biológico; Fungo Para Controle Biológico; Helminto; Parasito de Animal; Parasitologia. |
Thesaurus Nal: |
biological control; Brazil; fungal antagonists; nematophagous fungi. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/41128/1/42n08a15.pdf
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Marc: |
LEADER 03707naa a2200373 a 4500 001 1525804 005 2016-07-04 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aARAÚJO, J. V. de 245 $aControle biológico de nematóides gastrintestinais de caprinos em clima semi-árido pelo fungo Monacrosporium thaumasium. 260 $c2007 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar a viabilidade do fungo nematófago Monacrosporium thaumasium, no controle de larvas infectantes de nematóides gastrintestinais de caprinos em campo, no Semi-Árido cearense. Uma área de 20 ha, com pasto recém-formado, livre de vermes, foi dividida em quatro piquetes de 5 ha. Em cada piquete, foi formado um grupo constituído por nove caprinos, onde cada animal recebeu os seguintes tratamentos, durante os meses de abril a junho de 2002: grupo 1, 10 g de péletes por via oral, semanalmente; grupo 2, 10 g de péletes por via oral, quinzenalmente; grupo 3, 0,5 mL de moxidectin por 25 kg de peso vivo; grupo 4, controle, não tratado. Mensalmente, dois caprinos traçadores foram colocados junto ao rebanho por 30 dias, e após esse período, foram sacrificados e necropsiados. O grupo de animais que recebeu o tratamento com o fungo uma vez por semana apresentou redução no número de ovos por grama de fezes, menor carga parasitária e maior ganho de peso, em relação aos animais dos demais grupos. O fungo M. thaumasium é eficiente no controle de larvas infectantes nas pastagens e pode ser utilizado no controle e profilaxia de nematóides gastrintestinais de caprinos, no Semi-Árido cearense. [Biological control of gastrointestinal nematodes of goats in-semiarid climate by Monacrosporium thaumasium]. Abstract: The present study aimed to evaluate the viability of the nernatophagous fungus Monacrosporium thaumasium in the control of gastrointestinal nematodes larvae of goats in the field, in semiarid climate in Ceara State, Brazil. An area of 20 ha, free of worms, was divided into four paddocks of 5 ha. In each paddock, one group consisting of nine goats was formed and received the following treatment, individually, from April to June 2002: group 1, each animal received, orally, 10 g of pellets, weekly; group 2, the animals received 10 g of pellets, each 15 days; group 3, the animals received 0.5 mL moxidectin per 25 kg of live weight; group 4, control, not treated. Monthly, two tracer goats were introduced into the flock per 30 days. After this period, they were sacrificed and submitted to necropsy. The group of animals that received fungi treatments weekly showed reduction in the number of eggs per gram of feces, smaller parasitic load and larger weight in relation to animals of the other groups. The fungi M thaumasium was efficient to control infective larvae in the pasture, and can be used in the control and prophylaxis of gastrointestinal nematodes of goats in semiarid climate, in Ceara State. 650 $abiological control 650 $aBrazil 650 $afungal antagonists 650 $anematophagous fungi 650 $aCaprino 650 $aControle Biológico 650 $aFungo Para Controle Biológico 650 $aHelminto 650 $aParasito de Animal 650 $aParasitologia 653 $aantagonistas fúngicos 653 $aBrasil 653 $aCeará 653 $aFungo nematófago 653 $afungos nematófagos 653 $aManacrosporium thaumasium 653 $aNematódeo gastrintestinal 653 $aSobral 700 1 $aRODRIGUES, M. de L. de A. 700 1 $aSILVA, W. W. 700 1 $aVIEIRA, L. da S. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 42, n. 8, p. 1177-1181, ago. 2007.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
28/02/2020 |
Data da última atualização: |
24/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, M. O. dos S.; LUIZ, D. de B.; MARTINS, G. A. de S.; SANTOS, V. R. V. dos. |
Afiliação: |
MARIA OLIVIA DOS SANTOS OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; DANIELLE DE BEM LUIZ, CNPSA; GLENDARA APARECIDA DE SOUZA MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; VIVIANE RODRIGUES V DOS SANTOS, CNPASA. |
Título: |
Net cage tambaqui farming: microbiological quality, nutritional value and yield. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Archivos de Zootecnia, v. 69, n. 265, p. 66-71, 2020. |
ISSN: |
1885-4494 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Tambaqui is traditionally consumed at a commercial size of 1.0 to 3.0 kg However, it is also consumed at between 0.350 to 0.450 kg, this size being referred to as tambaqui curumim (C). The objective of this study was to evaluate the microbiological quality of tambaqui at the commercial size (CS) and to characterize the nutritional value and yield of tambaqui belonging to the two size classes Curumim and CS originating from net cages. The effect of size on the centesimal composition and fish yield was evaluated in a completely randomized design with 12 repetitions while for the microbiological analysis one fish from each net cage was used. C showed protein, ash and moisture contents above those of CS, whereas the ether extract was higher for CS. The yields were 70.04% for C and 65.55% for CS. 50% of the samples showed contamination by Staphylococcus aureus, all values being within the Brazilian?s regulation limits. Salmonella spp. was found in 91.67% of the samples while 75% showed contamination by total coliforms and 8.34% by Escherichia coli. C showed a suitable nutritional value and a better yield in relation to CS. The addition of C to the diet will depend on its acceptance in the markets where its commercialization is not yet established. The microbiological results suggest a tendency of the species to harbor Salmonella spp. on the body surface. |
Palavras-Chave: |
Tanque-rede. |
Thesagro: |
Análise Microbiológica; Eficiência Nutricional; Peixe; Salmonella spp; Staphylococcus Aureus; Tambaqui; Tanque. |
Thesaurus NAL: |
Fish; Fish cages; Fish farms; Microbiological quality. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211258/1/CNPASA-2020-az.pdf
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Marc: |
LEADER 02254naa a2200313 a 4500 001 2120623 005 2020-04-24 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1885-4494 100 1 $aOLIVEIRA, M. O. dos S. 245 $aNet cage tambaqui farming$bmicrobiological quality, nutritional value and yield.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aTambaqui is traditionally consumed at a commercial size of 1.0 to 3.0 kg However, it is also consumed at between 0.350 to 0.450 kg, this size being referred to as tambaqui curumim (C). The objective of this study was to evaluate the microbiological quality of tambaqui at the commercial size (CS) and to characterize the nutritional value and yield of tambaqui belonging to the two size classes Curumim and CS originating from net cages. The effect of size on the centesimal composition and fish yield was evaluated in a completely randomized design with 12 repetitions while for the microbiological analysis one fish from each net cage was used. C showed protein, ash and moisture contents above those of CS, whereas the ether extract was higher for CS. The yields were 70.04% for C and 65.55% for CS. 50% of the samples showed contamination by Staphylococcus aureus, all values being within the Brazilian?s regulation limits. Salmonella spp. was found in 91.67% of the samples while 75% showed contamination by total coliforms and 8.34% by Escherichia coli. C showed a suitable nutritional value and a better yield in relation to CS. The addition of C to the diet will depend on its acceptance in the markets where its commercialization is not yet established. The microbiological results suggest a tendency of the species to harbor Salmonella spp. on the body surface. 650 $aFish 650 $aFish cages 650 $aFish farms 650 $aMicrobiological quality 650 $aAnálise Microbiológica 650 $aEficiência Nutricional 650 $aPeixe 650 $aSalmonella spp 650 $aStaphylococcus Aureus 650 $aTambaqui 650 $aTanque 653 $aTanque-rede 700 1 $aLUIZ, D. de B. 700 1 $aMARTINS, G. A. de S. 700 1 $aSANTOS, V. R. V. dos 773 $tArchivos de Zootecnia$gv. 69, n. 265, p. 66-71, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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