BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  27/10/2008
Data da última atualização:  24/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, L. K.; SCAPIM, C. A.; MANGOLIN, C. A.; MACHADO, M. de F. P. da S.; PACHECO, C. A. P.; MORA, F.
Afiliação:  lLiz Kazmirczak Pereira, Universidade Estadual de Maringá; Crlos Alberto Scapim, Universidade Estadual de Maringá; Claudete Aparecida Mangolin, Universidade Estadual de Maringá; Maria de Fátima Pires da Silva Machado, Universidade Estadual de Maringá; CLESO ANTONIO PATTO PACHECO, CNPMS; Freddy Mora, Universidade Estadual de Maringá.
Título:  Heterozygosity following half-sib recurrent selection in popcorn using isoenzyme markers.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Electronic Journal of Biotechnology, v. 11, n. 1, p. 107-115 , 2008.
DOI:  10.2225/vol11-issue1-fulltext-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  lsozyme biochemical marker may be useful tool for genomic analysis of maize populations undergoing recurrent selection. Thus, isozymes markers was utillzed for assess tbe changes in tbe genetic variability and distance in a BraziUan composite population of popcorn following four cyeles of recurrent selection for yield. Qne hundred and ninety-six half-sib families were evaluated from each cyele and tbe ten highest-yielding families (5.2%) were recombined to produce the next cyele. lsozyme analysis considered 80 seedlings per cyele. Simple linear regression equations were estimated among tbe allele frequencies in each locus in function of tbe selection cyeles, the genetic distances among the cyeles and tbe average heterozygosity per locus for each cyele. Regression analysis did not reveal any common trend for changes in aUele frequencies presumably due to selection. The estimates of tbe number of polymorphic locus, of tbe mean of aUele per locus and tbe mean heterozygosity did not reveal any reduction in variability. lt was concluded tbat four selection cyeles did not cause relevant changes in tbe variability or genetic distance among the selection cyeles of CMS-43 popcorn population. lsozymes markers analysis showed that tbe number of recombined half-sib families in recurrent selection was suitable.
Palavras-Chave:  Allozymes frequency; Milho de pipoca; Selection cycles.
Thesagro:  Zea mays.
Thesaurus Nal:  genetic distance.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
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1.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C. Açaí Handling and processing temperatures and effects on anthocyanin concentrations. Acta Horticulturae, The Hague, v. 1, n. 934, p. 69-76, 2012. Ediçao dos Proceedings of the XXVIII international horticultural congress on science and horticulture for people; proceedings of the international symposium on postharvest technology in the global market - IHC, Lisbon, 2010. Editors M.I. Cantwell, D.P.F. Almeida.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C. Avaliação da técnica de registro óptico para estudo do crescimento de sementes durante a fase de embebição. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 1997. 3 p. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Pesquisa em Andamento, 13).
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C. Uma abordagem multiescala da respiração em frutas e hortaliças. In: FERREIRA, M. D. (Ed.). Tecnologias pós-colheita em frutas e hortaliças. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2011. p. 95-98.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; STEFANINI, T. F. Açaí berry cold chain along the Amazon rivers, its quality and shelf life time. In: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS - IHC, 2010, Lisboa. Science and horticulture for people: programme & book of abstracts. Lisboa: [s. n.], 2010. p. 81.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPAZOTI, M. A.; PESSOA, J. D. C. Análise de espectro de potência e curvatura no reconhecimento do áscoporo da Guignardia citricarpa. In: WORKSHOP DE TECNOLOGIA DA INFORMAÇÃO APLICADA AO MEIO AMBIENTE, 2., [S l.], 2004. Anais... [S.l.], 2004.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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6.Imagem marcado/desmarcadoEDER, K.; PESSOA, J. D. C. Análise de preços do fruto. In: PESSOA, J. D. C.; TEIXEIRA, G. H. de A. (Ed.). Tecnologias para inovação nas cadeias euterpe. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 41-59.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; CALBO, A. G. Apoplasm hydrostatic pressure on growth of cylindrical cells. Brazilian Journal Of Plant Physiology, Piracicaba, v.16, n. 1, p. 17-24, 2004.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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8.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; CALBO, A. G. Applications of thermoelastic techniques for studying vegetal physiology at cellular scale. In: CRUVINEL, P. E.; MASCARENHAS, S. (Ed.). Advanced studies in agricultural instrumentation. São Carlos: Rima: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2002. Cap. 7, p. 143-166.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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9.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, G. V.; PESSOA, J. D. C. Application of x-ray microtomography tool on an hidration-dehidration study of açaí berry. In: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS - IHC, 2010, Lisboa. Science and horticulture for people: programme & book of abstracts. Lisboa: [s. n.], 2010. p. 134. 1CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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10.Imagem marcado/desmarcadoCALBO, A. G.; PESSOA, J. D. C. Desenvolvimento de uma micro-sonda para avaliacao de turgor em orgaos vegetais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 5., 1995, Lavras, MG. Resumos. Lavras : SBFV / UFLA, 1995. p. 352.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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11.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; VAN LEEUWEN, J. Development of a shelling method to recover whole kernels of the cutia nut (Couepia edulis). Revista brasileira de fruticultura, Cruz das Almas, v. 28, n. 2, p. 236-239, 2006.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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12.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; OSIRO, R. Representação de células vegetais em duas dimensões. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 1997. 6 p. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Comunicado Técnico, 21).
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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13.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; FREIRE, L. Redes neurais para predição de variáveis climáticas relevantes para a agricultura1. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 1998. 7 p. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Comunicado Técnico, 23).
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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14.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; CALBO, A. G. Reformulação das deduções de Lockhart levando em conta a turgescência e a sucção como fatores de crescimento. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 1996. 3 p. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Pesquisa em Andamento, 12).
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação.
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15.Imagem marcado/desmarcadoLEANDRO, S. M.; PESSOA, J. D. C. Modelagem tridimensional de alimentos digitais. Multiciência, São Carlos, v. 14, p. 21-34, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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16.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; CALBO, A. G. Metodologia para medir a tensão da água em raízes de cenoura. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 21, n. 3, p. 210-217, set. 2001.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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17.Imagem marcado/desmarcadoMANIERI, J. M.; PESSOA, J. D. C. Medida de turgescência celular no caule e raiz da seringueira com a sonda termoelástica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 8., 2001, Ilhéus. Fisiologia de plantas no novo milênio: desafios e perspectivas. Resumos... Ilhéus: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2001. p. 18. ref. 1-028.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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18.Imagem marcado/desmarcadoCALBO, A. G.; PESSOA, J. D. C. Estendendo o modelo de lockhart de crescimento vegetal levando em conta a succao da parede celular. Sao Carlos: EMBRAPA-CNPDIA, 1996. nao paginado. (EMBRAPA-CNPDIA. Boletim de Pesquisa, 02).
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação.
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19.Imagem marcado/desmarcadoALBARICI, T. R.; PESSOA, J. D. C. Effects of heat treatment and storage temperature on the use of açaí drink by nutraceutical and beverage industries. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 32, n. 1, 9-14, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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20.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; CALBO, A. G. Pressure measurement using thermal properties of materials. Rewiew of Scientific Instruments, v. 75, n. 6, p. 2213-2215, Jun. 2004.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
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