BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  01/01/2002
Data da última atualização:  08/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, E. G. P. da; HATJE, V.; SANTOS, W. N. L. dos; COSTA, L. M.; NOGUEIRA, A. R. de A.; FERREIRA, S. L. C.
Afiliação:  ERIK G. P. DA SILVA, UFB; VANESSA HATJE, UFB; WALTER N. L. DOS SANTOS, Universidade Estadual de Santa Cruz Ilhéus; LETÍCIA M. COSTA, UFMG- Instituto de Química; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; SERGIO L. C. FERREIRA, UFB.
Título:  Fast method for the determination of copper, maganese and iron in seafood samples.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 21, n. 3, p. 259-263, may2008.
DOI:  10.1016/j.jfca.2007.10.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A slurry sampling flame atomic absorption spectrometric method is proposed for the determination of copper, manganese and iron in oysters (Crassostrea rhizophora), clams (Anomalocardia brasiliana) and mussels (Mytella guiyanensis; Perna perna). Optimization was carried out using univariate methodology involving the following variables: nature and concentration of the acid solution for slurry preparation, sonication time and sample mass. The optimized conditions were 80 mg of sample ground in a cryogenic mil, dilution using 1.0 mol L-1 nitric /hydrochloric acid solution, sonication time of 30 min and a slurry volume of 10 mL. The calibration curves had been prepared using standards of copper, manganese and iron also in 1.0 mol L-1 nitric/hydrochloric acid solution. This method allowed the determination of copper, manganese and iron by FAAS, with detection limits of 0.17, 0.09 and 0.46 µg g-1, respectively. The precision, expressed as relative standard deviation (RSD), are 3.0%, 2.9% and 3.8% (n=10), for concentrations of copper, manganese and iron of 17, 22 and 719 µg g-1, respectively. The accuracy of the method was confirmed by analysis of the certified oyster tissue (NIST 1566b). The proposed method was applied for the determination of copper, manganese and iron in samples of oyster, clams and mussels, collected in Ubatuba and Todos os Santos Bay, Brazil. The obtained concentrations varied between 17.1 and 143.9 µg g-1, 17.9 and 29.7 µg g-1 and 364 and 1388 µg g-1, respect... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cu; Fast sequential; Fe; Mn; Seafood; Slurry sampling.
Thesaurus Nal:  copper; iron; manganese.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE17796 - 1UPCAP - DDPROCI-2008.00046SIL2008.00046
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1.Imagem marcado/desmarcadoBORGUINI, R. G.; BASTOS, D. H. M.; MOITA-NETO, J. M.; CAPASSO, F. S.; TORRES, E. A. F. da S. Antioxidant potential of tomatoes cultivated in organic and conventional systems. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 56, n. 4, p. 521-529, jul./ago. 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCAMPELO, J. E. G.; BRANCO, J. da F. C.; ARAUJO, A. M. de; MOITA NETO, J. M. M.; ALMEIDA, M. J. de O.; SANTOS, N. P. da S. Caracterização de caprinos do grupo naturalizado Nambi no estado do Piauí. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científicos na zootecnia brasileira de vanguarda: anais. Salvador: SBZ, 2010.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMOURA, C. V. R.; NERES, H. L. S.; LIMA, M. G.; MOURA, E. M.; MOITA NETO, J. M.; OLIVEIRA, J. E. de; LIMA, J. R. O.; STTOLIN, I. M.; ARAUJO, E. C. E. Cr/Al oxide as solid acid catalyst to afford babassu biodisel. Journal of the Brazilian Chemical Society, Campinas, p. 1-11, 2015. 11 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Maranhão; Embrapa Meio-Norte.
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