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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  10/03/2000
Data da última atualização:  03/12/2019
Autoria:  MACEDO, A. C. B.; MAUES, M. M.
Afiliação:  MARCIA MOTTA MAUES, CPATU.
Título:  Insetos polinizadores e biologia reprodutiva de duas especies florestais amazônicas: cumaru (Dipteryx odorata (Aubl) Wild. Leguminosae) e marupa (Simarouba amara Aubl. Simaroubaceae).
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FCAP, 9.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 3., 1999, Belém. Resumos. Belém: FCAP: Embrapa Amazônia Oriental, 1999.
Páginas:  p. 145-146.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Biologia reprodutiva; Biology; Useful insects.
Thesagro:  Cumaru; Dipteryx Odorata; Essência Florestal; Inseto Polinizador; Marupá; Polinização; Simarouba Amara.
Thesaurus Nal:  pollination; pollinators; reproduction.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206069/1/Insetos-polinizadores-e-biologia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU24467 - 1UPCRA - PP506.8115S471re2000.00007
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Florestas.
Data corrente:  19/07/2018
Data da última atualização:  31/08/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 5
Autoria:  BARRETO, A. G.; GUERRA, A. F.; NOGUEIRA, R. I.; CARVALHO, C. W. P. de; GODOY, R. C. B. de; FREITAS, S. P.
Afiliação:  Angela Gava Barreto, CEFET RJ; Andre Fioravante Guerra, CEFET RJ; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Suely Pereira Freitas, UFRJ.
Título:  Functional peanut butter stuffed snack development based on Brazilian pine (Araucaria angustifolia) and rice flours.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  IOSR Journal of Engineering, v, 8, n. 7, p. 53-58, July 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to develop peanut butter stuffed snacks (PBSS) based on Brazilian pine and rice flours by extrusion cooking and evaluating its nutritional composition, shelf life and prebiotic potential. Base blend (Brazilian pine and whole rice flour, refined sugar, soy protein extract, sodium chloride and sodium bicarbonate) were adjust to 14 % moisture and processed in a co-rotating twin-screw extruder. Afterwards, the snacks were handling stuffed with peanut smooth. PBSS was assessed both by nutrition composition (moisture, protein, ash, lipids, fiber, carbohydrate, and sodium) and water activity. Food safety was assessed by count of coliforms group, Bacillus cereus, coagulase positive Staphylococcus, sulfite-reducing Clostridium and Salmonella sp. In vitro assessment of PBSS prebiotic potential was either by PBSS medium (sterile distilled water, ground PBSS, and methylene blue colour indicator) acidification or probiotic lactobacilli growth. PBSS were highlighted for low sodium and carbohydrate foodstuffs. Furthermore, PBSS had higher proportion of fiber, proteins and lipids than other gluten-free snacks available in the marketplace.In fact, PBSS is a potential food forceliac, vegan, vegetarian and low-carbohydrate diet. PBSS also show some prebiotic potential observed by PBSS medium acidification due probiotic lactobacilli activity.Therefore, PBSSconsumptioncan be associatedto improving gut microbiome as well.
Palavras-Chave:  Comida vegana; Cozimento; Livre de gluten; Prebióticos.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Arroz; Composição de Alimento; Extrusão; Glúten; Nutrição; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Cooking; Extrusion; Food composition; Food technology; Gluten-free foods; Nutritional status; Prebiotics; Vegan diet; Vegetable products.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF56401 - 1UPCAP - DD
CTAA14183 - 1UPCAP - DD
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