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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
27/03/1996 |
Data da última atualização: |
21/03/2010 |
Autoria: |
GOMES, R. P. |
Título: |
Fruticultura brasileira. |
Edição: |
2.ed. |
Ano de publicação: |
1975 |
Fonte/Imprenta: |
Sao Paulo: Nobel, 1975. |
Páginas: |
446p. |
Descrição Física: |
il. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Fruticultura geral: A pomicultura no Brasil; Vantagens da pomicultura; O clima e a pomicultura; Os solos e a pomicultura; A reprodução das fruteiras; Plantio; Tratos culturais; Combate às pragas e moléstias. Fruticultura especial: Abacaxizeiro; Abacateiro.; Abieiro; Abiuraneiro; Abricoteiro-do-Pará; Abricoteiro-do-mato; Açaizeiro; Alfarrobeira; Algarobeira; Ajaraizeiro; Aquizeiro; Amapá; Ameixeiras; Amendoeira; Amoreiras; Araçazeiros; Araticum; Aveleira; Ateira; Aricuti; Ariri; Axuá; Babaçu; Bacabas; Bacabais; Bacaba-açu; Bacupari; Bacuri; Balui; Bananeira; Biribazeiro; Bilimbi; Biribarana; Buri; Buriti; Buritirana; Cabeluda; Cacaueiro; Cacaueiroí; Cacaueirorana; Caimiteiro; Cainiteiro-do-monte; Cajarana; Cajazeira; Cajueiro; Cajuí; Camapus; Cambucazeiro; Cambucizeiro; Cambuizeiros; Carnaubeira; Caquizeiro; Caramboleira; Caramurizeiro; Caraná; Caranaí; Carauatá; Caraguatá; Castanheiro; Catala; Cerejeira e ginjeira; Cherimoleira; Chonta; Chupeira; Citros; Condessa; Conduru; Conde; Coqueiro; Cúbio; Cumaru; Cupuaçueiro; Cupuaizeiro; Cupuaçurana; Cutitiribá; Damasqueiro; Fava-de-arara; Feijoeira; Figueira; Fruteira-de-lobo; Fruteira-pão; Goiabeira; Grão-de-galo; Gravioleira; Groselheiras; Grumixameira; Guabijuzeiro; Guarirobeira; Guajuru; Guaraná; Ingazeiros; Itapeuá; Inajá; Inajaí; Jabuticabeira; Jacitara-tipiti; Jambeiro; Jambu; Jamelão; Janitá; Jaqueira; Jaracatiá; Jarina; Jatobazeiros; Jenipapeiro; Juazeiro; Jujubeira; Licânia; Lechieira; Macadâmia; Macieira; Maçarandubas; Macaúba; Mamoeiro; Maminha-de-cadela; Mandacaru; Mangabeira; Mangostão; Mangueira; Maracujazeiro; Marajá-açu; Marimari-da-várzea; Marmeleiro; Melancia; Meloeiro; Morangueiro; Muricizeiro; Murumuru; Nespereira; Nogueira; Oitizeiro; Pajurá-da-mata; Palma; Pajurá; Parinari; Pariri; Patauá; Pecã; Pereira; Pessegeiro; Pinheiro; Piquizeiro; Pequiazeiro; Pistácia; Pitangueira; Pitangueirão; Pitombeira; Pupunheira; Rambotã; Romanzeira; Sapotizeiro; Sorveiras; Tamareira; Tamarindeiro; Tomateiro arbóreo; Trapiazeiro; Tarumã; Tatajuba; Tatajiba; Tucum; Tucumãs; Ubá-peba; Umarizeiras; Umbuzeiro; Uvaias; Urucuri; Videira. MenosFruticultura geral: A pomicultura no Brasil; Vantagens da pomicultura; O clima e a pomicultura; Os solos e a pomicultura; A reprodução das fruteiras; Plantio; Tratos culturais; Combate às pragas e moléstias. Fruticultura especial: Abacaxizeiro; Abacateiro.; Abieiro; Abiuraneiro; Abricoteiro-do-Pará; Abricoteiro-do-mato; Açaizeiro; Alfarrobeira; Algarobeira; Ajaraizeiro; Aquizeiro; Amapá; Ameixeiras; Amendoeira; Amoreiras; Araçazeiros; Araticum; Aveleira; Ateira; Aricuti; Ariri; Axuá; Babaçu; Bacabas; Bacabais; Bacaba-açu; Bacupari; Bacuri; Balui; Bananeira; Biribazeiro; Bilimbi; Biribarana; Buri; Buriti; Buritirana; Cabeluda; Cacaueiro; Cacaueiroí; Cacaueirorana; Caimiteiro; Cainiteiro-do-monte; Cajarana; Cajazeira; Cajueiro; Cajuí; Camapus; Cambucazeiro; Cambucizeiro; Cambuizeiros; Carnaubeira; Caquizeiro; Caramboleira; Caramurizeiro; Caraná; Caranaí; Carauatá; Caraguatá; Castanheiro; Catala; Cerejeira e ginjeira; Cherimoleira; Chonta; Chupeira; Citros; Condessa; Conduru; Conde; Coqueiro; Cúbio; Cumaru; Cupuaçueiro; Cupuaizeiro; Cupuaçurana; Cutitiribá; Damasqueiro; Fava-de-arara; Feijoeira; Figueira; Fruteira-de-lobo; Fruteira-pão; Goiabeira; Grão-de-galo; Gravioleira; Groselheiras; Grumixameira; Guabijuzeiro; Guarirobeira; Guajuru; Guaraná; Ingazeiros; Itapeuá; Inajá; Inajaí; Jabuticabeira; Jacitara-tipiti; Jambeiro; Jambu; Jamelão; Janitá; Jaqueira; Jaracatiá; Jarina; Jatobazeiros; Jenipapeiro; Juazeiro; Jujubeira; Licânia; Lechieira; Macadâmia; Macieira; Maçarandubas; M... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ata; Avocado; Brasil; Controle de doenca; Controle de praga; Doenças; Fruits science; Fruta-pao; Pineapple; Plum; Pomares; Pomicultura; Pragas; Tratos Culturais; Videira. |
Thesagro: |
Abacate; Abacaxi; Abiu; Abricó; Açaí; Algaroba; Ameixa; Amêndoa; Araticum; Avelã; Babaçu; Bacuri; Banana; Buriti; Cacau; Caju; Caqui; Clima; Coco; Figo; Fruta; Fruta Tropical; Fruticultura; Goiaba; Graviola; Jabuticaba; Jaca; Jenipapo; Lichia; Maçã; Mamão; Maracujá; Marmelo; Morango; Nêspera; Noz Peca; Pêra; Pêssego; Pitanga; Plantio; Pomar; Solo; Uva. |
Thesaurus Nal: |
climate; disease control; Fruit crops; fruit growing; pest control; planting; soil. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo |
Marc: |
LEADER 04059nam a2200913 a 4500 001 1389824 005 2010-03-21 008 1975 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aGOMES, R. P. 245 $aFruticultura brasileira. 250 $a2.ed. 260 $aSao Paulo: Nobel$c1975 300 $a446p.$cil. 520 $aFruticultura geral: A pomicultura no Brasil; Vantagens da pomicultura; O clima e a pomicultura; Os solos e a pomicultura; A reprodução das fruteiras; Plantio; Tratos culturais; Combate às pragas e moléstias. Fruticultura especial: Abacaxizeiro; Abacateiro.; Abieiro; Abiuraneiro; Abricoteiro-do-Pará; Abricoteiro-do-mato; Açaizeiro; Alfarrobeira; Algarobeira; Ajaraizeiro; Aquizeiro; Amapá; Ameixeiras; Amendoeira; Amoreiras; Araçazeiros; Araticum; Aveleira; Ateira; Aricuti; Ariri; Axuá; Babaçu; Bacabas; Bacabais; Bacaba-açu; Bacupari; Bacuri; Balui; Bananeira; Biribazeiro; Bilimbi; Biribarana; Buri; Buriti; Buritirana; Cabeluda; Cacaueiro; Cacaueiroí; Cacaueirorana; Caimiteiro; Cainiteiro-do-monte; Cajarana; Cajazeira; Cajueiro; Cajuí; Camapus; Cambucazeiro; Cambucizeiro; Cambuizeiros; Carnaubeira; Caquizeiro; Caramboleira; Caramurizeiro; Caraná; Caranaí; Carauatá; Caraguatá; Castanheiro; Catala; Cerejeira e ginjeira; Cherimoleira; Chonta; Chupeira; Citros; Condessa; Conduru; Conde; Coqueiro; Cúbio; Cumaru; Cupuaçueiro; Cupuaizeiro; Cupuaçurana; Cutitiribá; Damasqueiro; Fava-de-arara; Feijoeira; Figueira; Fruteira-de-lobo; Fruteira-pão; Goiabeira; Grão-de-galo; Gravioleira; Groselheiras; Grumixameira; Guabijuzeiro; Guarirobeira; Guajuru; Guaraná; Ingazeiros; Itapeuá; Inajá; Inajaí; Jabuticabeira; Jacitara-tipiti; Jambeiro; Jambu; Jamelão; Janitá; Jaqueira; Jaracatiá; Jarina; Jatobazeiros; Jenipapeiro; Juazeiro; Jujubeira; Licânia; Lechieira; Macadâmia; Macieira; Maçarandubas; Macaúba; Mamoeiro; Maminha-de-cadela; Mandacaru; Mangabeira; Mangostão; Mangueira; Maracujazeiro; Marajá-açu; Marimari-da-várzea; Marmeleiro; Melancia; Meloeiro; Morangueiro; Muricizeiro; Murumuru; Nespereira; Nogueira; Oitizeiro; Pajurá-da-mata; Palma; Pajurá; Parinari; Pariri; Patauá; Pecã; Pereira; Pessegeiro; Pinheiro; Piquizeiro; Pequiazeiro; Pistácia; Pitangueira; Pitangueirão; Pitombeira; Pupunheira; Rambotã; Romanzeira; Sapotizeiro; Sorveiras; Tamareira; Tamarindeiro; Tomateiro arbóreo; Trapiazeiro; Tarumã; Tatajuba; Tatajiba; Tucum; Tucumãs; Ubá-peba; Umarizeiras; Umbuzeiro; Uvaias; Urucuri; Videira. 650 $aclimate 650 $adisease control 650 $aFruit crops 650 $afruit growing 650 $apest control 650 $aplanting 650 $asoil 650 $aAbacate 650 $aAbacaxi 650 $aAbiu 650 $aAbricó 650 $aAçaí 650 $aAlgaroba 650 $aAmeixa 650 $aAmêndoa 650 $aAraticum 650 $aAvelã 650 $aBabaçu 650 $aBacuri 650 $aBanana 650 $aBuriti 650 $aCacau 650 $aCaju 650 $aCaqui 650 $aClima 650 $aCoco 650 $aFigo 650 $aFruta 650 $aFruta Tropical 650 $aFruticultura 650 $aGoiaba 650 $aGraviola 650 $aJabuticaba 650 $aJaca 650 $aJenipapo 650 $aLichia 650 $aMaçã 650 $aMamão 650 $aMaracujá 650 $aMarmelo 650 $aMorango 650 $aNêspera 650 $aNoz Peca 650 $aPêra 650 $aPêssego 650 $aPitanga 650 $aPlantio 650 $aPomar 650 $aSolo 650 $aUva 653 $aAta 653 $aAvocado 653 $aBrasil 653 $aControle de doenca 653 $aControle de praga 653 $aDoenças 653 $aFruits science 653 $aFruta-pao 653 $aPineapple 653 $aPlum 653 $aPomares 653 $aPomicultura 653 $aPragas 653 $aTratos Culturais 653 $aVideira
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
20/09/2023 |
Data da última atualização: |
20/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, M. A. S.; RIBEIRO JUNIOR, V.; SILVA, C. M.; SILVA, L. F. C.; DEL VESCO, A. P.; OLIVEIRA JUNIOR, G. M.; CALDERANO, A. A.; TAVERNARI, F. de C.; CORASSA, A.; BRITO, C. O. |
Afiliação: |
Universidade Federal do Sergipe; Universidade Federal do Sergipe; Universidade Federal do Sergipe; Alltech of Brazil; Universidade Federal do Sergipe; Universidade Federal do Sergipe; Universidade Federal de Viçosa; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; Universidade Federal de Mato Grosso; Universidade Federal de Sergipe. |
Título: |
Effect of mannanrich fractions and a mixture of sodium butyrate and zinc proteinate on performance, intestinal morphometry, and gene expression in broilers. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Italian Journal of Animal Science, v. 22, n. 1, p. 728-738, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/1828051X.2023.2240850 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This study evaluated the effects of isolated or combined prebiotics blended with sodium butyrate and zinc proteinate on performance, intestinal morphometry, and expression of genes associated with nutrient transport and immune response in broilers. 1,400 birds were randomly assigned to 5 treatments (Negative control (NC) without antibiotic; Positive control (PC) with antibiotic; Prebiotic (Prebio) composed of mannan fractions; Blend, composed of sodium butyrate, hydrolysed yeast cell wall and zinc proteinate; and the combination Prebio + Blend), with eight replications and 35 birds per experimental unit. The PC led to higher weight gain (WG) and lowered feed conversion (FCR) from 1 to 7 days of life than the other treatments. The use of prebio and blend resulted in high WG from 22 to 42 days (1773; 1768.9 g, respectively). However, the combination of prebio + blend was similar to PC and NC treatments. The additives resulted in longer duodenal villi when administered alone and in ileal villi (p = 0.001) combined, with no effect on jejunal villi. Crypt depth and duodenal villus: crypt ratio was higher for both additives types. A significant difference among treatments in the expression of the sodium-dependent glucose transporter gene (SGLT1) was noted, with greater expression in birds that received NC. There was higher expression of the neutral and cationic amino acid transporter gene (y + LAT-2) with the prebio and blend, either alone or in combination. The prebio blend with sodium butyrate and zinc proteinate additives used separately in broiler diets supported beneficial changes in intestinal morphometry, nutrient absorption, and performance, indicating their value in antibiotic-free broiler production systems. MenosAbstract: This study evaluated the effects of isolated or combined prebiotics blended with sodium butyrate and zinc proteinate on performance, intestinal morphometry, and expression of genes associated with nutrient transport and immune response in broilers. 1,400 birds were randomly assigned to 5 treatments (Negative control (NC) without antibiotic; Positive control (PC) with antibiotic; Prebiotic (Prebio) composed of mannan fractions; Blend, composed of sodium butyrate, hydrolysed yeast cell wall and zinc proteinate; and the combination Prebio + Blend), with eight replications and 35 birds per experimental unit. The PC led to higher weight gain (WG) and lowered feed conversion (FCR) from 1 to 7 days of life than the other treatments. The use of prebio and blend resulted in high WG from 22 to 42 days (1773; 1768.9 g, respectively). However, the combination of prebio + blend was similar to PC and NC treatments. The additives resulted in longer duodenal villi when administered alone and in ileal villi (p = 0.001) combined, with no effect on jejunal villi. Crypt depth and duodenal villus: crypt ratio was higher for both additives types. A significant difference among treatments in the expression of the sodium-dependent glucose transporter gene (SGLT1) was noted, with greater expression in birds that received NC. There was higher expression of the neutral and cationic amino acid transporter gene (y + LAT-2) with ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Butirato de sódio; Expressão gênica; Growth promoters; Morfologia intestinal; Prebióticos; Proteinato de zinco. |
Thesagro: |
Dieta; Frango de Corte; Gene. |
Thesaurus NAL: |
Blenders; Broiler chickens; Genes; Immune response; Prebiotics. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156809/1/final10221.pdf
|
Marc: |
LEADER 03068naa a2200409 a 4500 001 2156809 005 2023-09-20 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/1828051X.2023.2240850$2DOI 100 1 $aSILVA, M. A. S. 245 $aEffect of mannanrich fractions and a mixture of sodium butyrate and zinc proteinate on performance, intestinal morphometry, and gene expression in broilers.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract: This study evaluated the effects of isolated or combined prebiotics blended with sodium butyrate and zinc proteinate on performance, intestinal morphometry, and expression of genes associated with nutrient transport and immune response in broilers. 1,400 birds were randomly assigned to 5 treatments (Negative control (NC) without antibiotic; Positive control (PC) with antibiotic; Prebiotic (Prebio) composed of mannan fractions; Blend, composed of sodium butyrate, hydrolysed yeast cell wall and zinc proteinate; and the combination Prebio + Blend), with eight replications and 35 birds per experimental unit. The PC led to higher weight gain (WG) and lowered feed conversion (FCR) from 1 to 7 days of life than the other treatments. The use of prebio and blend resulted in high WG from 22 to 42 days (1773; 1768.9 g, respectively). However, the combination of prebio + blend was similar to PC and NC treatments. The additives resulted in longer duodenal villi when administered alone and in ileal villi (p = 0.001) combined, with no effect on jejunal villi. Crypt depth and duodenal villus: crypt ratio was higher for both additives types. A significant difference among treatments in the expression of the sodium-dependent glucose transporter gene (SGLT1) was noted, with greater expression in birds that received NC. There was higher expression of the neutral and cationic amino acid transporter gene (y + LAT-2) with the prebio and blend, either alone or in combination. The prebio blend with sodium butyrate and zinc proteinate additives used separately in broiler diets supported beneficial changes in intestinal morphometry, nutrient absorption, and performance, indicating their value in antibiotic-free broiler production systems. 650 $aBlenders 650 $aBroiler chickens 650 $aGenes 650 $aImmune response 650 $aPrebiotics 650 $aDieta 650 $aFrango de Corte 650 $aGene 653 $aButirato de sódio 653 $aExpressão gênica 653 $aGrowth promoters 653 $aMorfologia intestinal 653 $aPrebióticos 653 $aProteinato de zinco 700 1 $aRIBEIRO JUNIOR, V. 700 1 $aSILVA, C. M. 700 1 $aSILVA, L. F. C. 700 1 $aDEL VESCO, A. P. 700 1 $aOLIVEIRA JUNIOR, G. M. 700 1 $aCALDERANO, A. A. 700 1 $aTAVERNARI, F. de C. 700 1 $aCORASSA, A. 700 1 $aBRITO, C. O. 773 $tItalian Journal of Animal Science$gv. 22, n. 1, p. 728-738, 2023.
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Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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