BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  09/12/2008
Data da última atualização:  27/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SONG, G.; NOVOTNY, E. H.; SIMPSON, A. J.; CLAPP, C. E.; HAYES, M. H. B.
Afiliação:  G. SONG, University of Limerick; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; A. J. SIMPSON, University of Toronto; C. E. CLAPP, University of Minnesota; M. H. B. HAYES, University of Limerick.
Título:  Sequential exhaustive extraction of a Mollisol soil, and characterizations of humic components, including humin, by solid and solution state NMR.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  European Journal of Soil Science, Oxford, v. 59, n. 3, p. 505-516, Jun. 2008.
DOI:  https://doi.org/10.1111/j.1365-2389.2007.01006.x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A comprehensive sequential extraction procedure was applied to isolate soil organic components using aqueous solvents at different pH values, base plus urea (base-urea), and finally dimethylsulfoxide (DMSO) plus concentrated H2SO4 (DMSO-acid) for the humin-enriched clay separates. The extracts from base-urea and DMSO-acid would be regarded as 'humin' in the classical definitions. The fractions isolated from aqueous base, base-urea and DMSO-acid were characterized by solid and solution state NMR spectroscopy. The base-urea solvent system isolated ca. 10% (by mass) additional humic substances. The combined base-urea and DMSO-acid solvents isolated ca. 93% of total organic carbon from the humin-enriched fine clay fraction (<2 ?m). Characterization of the humic fractions by solid-state NMR spectroscopy showed that oxidized char materials were concentrated in humic acids isolated at pH 7, and in the base-urea extract. Lignin-derived materials were in considerable abundance in the humic acids isolated at pH 12.6. Only very small amounts of char-derived structures were contained in the fulvic acids and fulvic acids-like material isolated from the base-urea solvent. After extraction with base-urea, the 0.5 m NaOH extract from the humin-enriched clay was predominantly composed of aliphatic hydrocarbon groups, and with lesser amounts of aromatic carbon (probably including some char material), and carbohydrates and peptides. From the combination of solid and solution-state NMR spectros... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Extração sequencial; Solo Mollisol; Substâncias húmicas.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS13576 - 1UPCAP - DD2008.00056
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1.Imagem marcado/desmarcadoDI GIROLAMO NETO, C. Desenvolvimento e avaliação de modelos de alerta para a ferrugem do cafeeiro. 2013. 155 p. Dissertação (Mestrado) - Faculdade de Engenharia Agrícola, Universidade Estadual de Campinas, Campinas. Coorientador: Carlos Alberto Alves Meira.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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2.Imagem marcado/desmarcadoDI GIROLAMO NETO, C.; MEIRA, C. A. A.; RODRIGUES, L. H. A. Avaliação de modelos de alerta da ferrugem do cafeeiro para lavouras com alta carga pendente de frutos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 38., 2012, Caxambu. Boas tecnologias difundir, pro café bem florir: Trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2012. p. 120-121.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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3.Imagem marcado/desmarcadoDI GIROLAMO NETO, C.; RODRIGUES, L. H. A.; THAMADA, T. T.; MEIRA, C. A. A. Desenvolvimento e seleção de modelos de alerta para a ferrugem do cafeeiro em anos de alta carga pendente de frutos. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Pesquisa cafeeira: sustentabilidade e inclusão social: anais. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013. Não paginado.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTHAMATA, T. T.; DI GIROLAMO NETO, C.; MEIRA, C. A. A. Sistema de alerta da ferrugem do cafeeiro: resultado de um processo de mineração de dados. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROINFORMÁTICA, 9., 2013, Cuiabá. Agroinformática: inovação para a sustentabilidade do agronegócio brasileiro: anais. Cuiabá: Universidade Federal de Mato Grosso, 2013. Não paginado. SBIAgro 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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5.Imagem marcado/desmarcadoTHAMADA, T. T.; DI GIROLAMO NETO, C.; MEIRA, C. A. A. Sistema de alerta da ferrugem do cafeeiro. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Pesquisa cafeeira: sustentabilidade e inclusão social: anais. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013. Não paginado.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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6.Imagem marcado/desmarcadoDI GIROLAMO NETO, C.; RODRIGUES, L. H. A.; MEIRA, C. A. A. Modelos de predição da ferrugem do cafeeiro (Hemileia vastatrix Berkeley & Broome) por técnicas de mineração de dados. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 3, p. 408-418, jul./set. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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7.Imagem marcado/desmarcadoDI GIROLAMO NETO, C.; RODRIGUES, L. H. A.; THAMADA, T. T.; MEIRA, C. A. A. Potencial de técnicas de mineração de dados para modelos de alerta da ferrugem do cafeeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROINFORMÁTICA, 9., 2013, Cuiabá. Agroinformática: inovação para a sustentabilidade do agronegócio brasileiro: anais. Cuiabá: Universidade Federal de Mato Grosso, 2013. Não paginado. SBIAgro 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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