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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
24/07/2009 |
Data da última atualização: |
15/04/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DIAS, J. F. G.; VIRTUOSO, S.; DAVET, A.; CUNICO, M. M.; MIGUEL, M. D.; MIGUEL, O. G.; AUER, C. G.; GRIGOLETTI JÚNIOR, A.; OLIVEIRA, A. B.; FERRONATO, M. L. |
Afiliação: |
JOSIANE F GASPARI DIAS, UFPR; SUZANE VIRTUOSO, UFPR; ALINE DAVET, UFPR; MIRIAM M. CUNICO, UFPR; MARILIS D. MIGUEL, UFPR; OBDÚLIO G. MIGUEL, UFPR; CELSO GARCIA AUER, CNPF; ALBINO GRIGOLETTI JÚNIOR, CNPF; ANDRESSA, B. OLIVEIRA, UFPR; MARLENE R. FERRONATO, UFPR. |
Título: |
Atividade antibacteriana e antifúngica de extratos etanólicos de Aster lanceolatus Willd., Asteraceae. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Farmacognosia, João Pessoa, v. 16, n. 1, p. 83-87, jan./mar. 2006. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Conhecida popularmente como áster-arbustiva, margarida-de-são-miguel e monte-cassino, Aster lanceolatus é uma planta ornamental de corte. Sabendo-se que não existem estudos que atestem a atividade biológica desta espécie, procurou-se neste trabalho atividades antibacteriana e antifúngica. Para tanto se utilizaram extratos brutos etanólicos de duas porções distintas, das flores e dos caules com folhas. Para a atividade antibacteriana, oito bactérias patogênicas foram submetidas a ensaio de difusão em gel e concentração inibitória mínima. Demonstrou-se atividade do extrato bruto etanólico de flores contra Streptococcus pyogenes, em difusão em gel e atividade de extrato bruto etanólico de caules e folhas contra Salmonella typhimurium e Streptococcus pyogenes em concentração inibitória mínima. Para a atividade antifúngica, utilizaram-se três fungos patogênicos em ensaios de crescimento micelial em placas e bioautografia direta. No ensaio de crescimento micelial em placas verificou-se a inibição de Fusarium oxysporum e na bioautografia direta, inibição do Cylindrocladium spathulatum. Os resultados delinearam uma nova fonte de pesquisa, as plantas ornamentais. Estas podem ser fonte de constituintes químicos capazes de servirem como protótipos para novos agentes terapêuticos e para tratamento sanitário de plantas medicinais. |
Palavras-Chave: |
Aster lanceolatus; Atividade antibacteriana; Atividade antifúngica; Concentração inibitória mínima; Difusão em gel. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/316102/1/atividadeantibacterianaeantifungicadeextratosetanolicos.pdf
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Marc: |
LEADER 02289naa a2200289 a 4500 001 1316102 005 2011-04-15 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDIAS, J. F. G. 245 $aAtividade antibacteriana e antifúngica de extratos etanólicos de Aster lanceolatus Willd., Asteraceae.$h[electronic resource] 260 $c2006 520 $aConhecida popularmente como áster-arbustiva, margarida-de-são-miguel e monte-cassino, Aster lanceolatus é uma planta ornamental de corte. Sabendo-se que não existem estudos que atestem a atividade biológica desta espécie, procurou-se neste trabalho atividades antibacteriana e antifúngica. Para tanto se utilizaram extratos brutos etanólicos de duas porções distintas, das flores e dos caules com folhas. Para a atividade antibacteriana, oito bactérias patogênicas foram submetidas a ensaio de difusão em gel e concentração inibitória mínima. Demonstrou-se atividade do extrato bruto etanólico de flores contra Streptococcus pyogenes, em difusão em gel e atividade de extrato bruto etanólico de caules e folhas contra Salmonella typhimurium e Streptococcus pyogenes em concentração inibitória mínima. Para a atividade antifúngica, utilizaram-se três fungos patogênicos em ensaios de crescimento micelial em placas e bioautografia direta. No ensaio de crescimento micelial em placas verificou-se a inibição de Fusarium oxysporum e na bioautografia direta, inibição do Cylindrocladium spathulatum. Os resultados delinearam uma nova fonte de pesquisa, as plantas ornamentais. Estas podem ser fonte de constituintes químicos capazes de servirem como protótipos para novos agentes terapêuticos e para tratamento sanitário de plantas medicinais. 653 $aAster lanceolatus 653 $aAtividade antibacteriana 653 $aAtividade antifúngica 653 $aConcentração inibitória mínima 653 $aDifusão em gel 700 1 $aVIRTUOSO, S. 700 1 $aDAVET, A. 700 1 $aCUNICO, M. M. 700 1 $aMIGUEL, M. D. 700 1 $aMIGUEL, O. G. 700 1 $aAUER, C. G. 700 1 $aGRIGOLETTI JÚNIOR, A. 700 1 $aOLIVEIRA, A. B. 700 1 $aFERRONATO, M. L. 773 $tRevista Brasileira de Farmacognosia, João Pessoa$gv. 16, n. 1, p. 83-87, jan./mar. 2006.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
25/01/2018 |
Data da última atualização: |
25/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NUNES, P. C. de A.; KAMCHEN, S. G.; ROCHA, B. F. da; CARLOS, F. de M.; XAVIER, I. M.; POLIZEL NETO, A.; PAREIRA, D. H.; PEDREIRA, B. C. e. |
Afiliação: |
PALOMA CRISTIE DE ARAUJO NUNES, UFMT-SINOP; SCHEILA GEIELE KAMCHEN, UFMT-SINOP; BRUNO FAGUNDES DA ROCHA, UFMT-SINOP; FABIANA DE MORAIS CARLOS, UFMT-SINOP; ISADORA MACEDO XAVIER, UFMT-SINOP; ANGELO POLIZEL NETO, UFMT-RONDONOPOLIS; DALTON HENRIQUE PAREIRA, UFMT-SINOP; BRUNO CARNEIRO E PEDREIRA, CPAMT. |
Título: |
Beef tenderness of Nellore cattle finished with supplemented yeast and probiotic in the north of Mato Grosso. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 54., 2017, Foz do Iguaçu. A new view of animal science: challenges and perspectives: Proceedings. Foz do Iguaçu: SBZ, 2017. p. 939. |
ISSN: |
1983-4357 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Important world markets are requiring safer, consumer-friendly food, encouraging further studies on beef information. Feed supplementation of grazing cattle may influence on the beef tenderness, mainly associated with the animal growth and fat cover degree. The determination of the physicochemical composition of the carcass becomes fundamental within this context, since it makes possible to evaluate the effect of any type of treatment to which the animals have been submitted. Aimed, with study, evaluate the beef tenderness of Nellore cattle supplemented with different additives. Twenty-eight non-castrated males of the Nellore breed were randomly divided into four supplementation groups (Group 1 = Urea; Group 2 = Urea + Optygen; Group 3 = Group 2 + Yeasts; and Group 4 = Group 3 + Probiotic). The experimental area used was of eight hectares, with Brachiaria brizantha cv. BRS Piatã, subdivided into four pens. At the end of 98 days the animals were slaughtered at the slaughterhouse located in the city of Sinop-MT, with chilling of carcass 24 hours. And after, three steaks were sampled from the right half-carcass between the 12 th and 13 th ribs, 25 mm thick, and vacuum packed for beef maturation at 2 ± 2ºC for a period of zero and 14 days. The shear force was determined in cylinders of 1.25 cm in diameter after grilled in electric grill until reaching the internal temperature of 72ºC, followed by cooling at 4ºC for 12 hours, the shear force being measured by means of the TA XT Texturometer -Plus Texture Analyzer 2i, from the brand Stable Micro System (UK), equipped with a set of Warner-Bratzler blades. Data were analyzed using the Statistical Analyzes System software in a completely randomized design. Group Urea + Optygen presented lower (P<0.05) beef tenderness on the two maturation periods, with 0 day and 14 days, 3.49 kgF and 4.04 kgF, respectively, in relation of other groups; with range among 2.25 kgF and 4.04 kgF. Both 0 and 14 days of maturation also did not present significant differences among the four treatments. Preliminary, the use of yeasts and/or probiotic in the bovine supplementation did not improve the beef tenderness, with lower beef tenderness of the bovine supplied with Optygen. MenosImportant world markets are requiring safer, consumer-friendly food, encouraging further studies on beef information. Feed supplementation of grazing cattle may influence on the beef tenderness, mainly associated with the animal growth and fat cover degree. The determination of the physicochemical composition of the carcass becomes fundamental within this context, since it makes possible to evaluate the effect of any type of treatment to which the animals have been submitted. Aimed, with study, evaluate the beef tenderness of Nellore cattle supplemented with different additives. Twenty-eight non-castrated males of the Nellore breed were randomly divided into four supplementation groups (Group 1 = Urea; Group 2 = Urea + Optygen; Group 3 = Group 2 + Yeasts; and Group 4 = Group 3 + Probiotic). The experimental area used was of eight hectares, with Brachiaria brizantha cv. BRS Piatã, subdivided into four pens. At the end of 98 days the animals were slaughtered at the slaughterhouse located in the city of Sinop-MT, with chilling of carcass 24 hours. And after, three steaks were sampled from the right half-carcass between the 12 th and 13 th ribs, 25 mm thick, and vacuum packed for beef maturation at 2 ± 2ºC for a period of zero and 14 days. The shear force was determined in cylinders of 1.25 cm in diameter after grilled in electric grill until reaching the internal temperature of 72ºC, followed by cooling at 4ºC for 12 hours, the shear force being measured by means of the TA XT T... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Beef; Beef carcasses; Beef cattle; Meat tenderness; Shear stress. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1086385/1/2017cpamtbrunopedreirabeefnellorecattlefinishedprobioticnorthmt.pdf
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Marc: |
LEADER 03167nam a2200265 a 4500 001 2086385 005 2018-01-25 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1983-4357 100 1 $aNUNES, P. C. de A. 245 $aBeef tenderness of Nellore cattle finished with supplemented yeast and probiotic in the north of Mato Grosso.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 54., 2017, Foz do Iguaçu. A new view of animal science: challenges and perspectives: Proceedings. Foz do Iguaçu: SBZ, 2017. p. 939.$c2017 520 $aImportant world markets are requiring safer, consumer-friendly food, encouraging further studies on beef information. Feed supplementation of grazing cattle may influence on the beef tenderness, mainly associated with the animal growth and fat cover degree. The determination of the physicochemical composition of the carcass becomes fundamental within this context, since it makes possible to evaluate the effect of any type of treatment to which the animals have been submitted. Aimed, with study, evaluate the beef tenderness of Nellore cattle supplemented with different additives. Twenty-eight non-castrated males of the Nellore breed were randomly divided into four supplementation groups (Group 1 = Urea; Group 2 = Urea + Optygen; Group 3 = Group 2 + Yeasts; and Group 4 = Group 3 + Probiotic). The experimental area used was of eight hectares, with Brachiaria brizantha cv. BRS Piatã, subdivided into four pens. At the end of 98 days the animals were slaughtered at the slaughterhouse located in the city of Sinop-MT, with chilling of carcass 24 hours. And after, three steaks were sampled from the right half-carcass between the 12 th and 13 th ribs, 25 mm thick, and vacuum packed for beef maturation at 2 ± 2ºC for a period of zero and 14 days. The shear force was determined in cylinders of 1.25 cm in diameter after grilled in electric grill until reaching the internal temperature of 72ºC, followed by cooling at 4ºC for 12 hours, the shear force being measured by means of the TA XT Texturometer -Plus Texture Analyzer 2i, from the brand Stable Micro System (UK), equipped with a set of Warner-Bratzler blades. Data were analyzed using the Statistical Analyzes System software in a completely randomized design. Group Urea + Optygen presented lower (P<0.05) beef tenderness on the two maturation periods, with 0 day and 14 days, 3.49 kgF and 4.04 kgF, respectively, in relation of other groups; with range among 2.25 kgF and 4.04 kgF. Both 0 and 14 days of maturation also did not present significant differences among the four treatments. Preliminary, the use of yeasts and/or probiotic in the bovine supplementation did not improve the beef tenderness, with lower beef tenderness of the bovine supplied with Optygen. 650 $aBeef 650 $aBeef carcasses 650 $aBeef cattle 650 $aMeat tenderness 650 $aShear stress 700 1 $aKAMCHEN, S. G. 700 1 $aROCHA, B. F. da 700 1 $aCARLOS, F. de M. 700 1 $aXAVIER, I. M. 700 1 $aPOLIZEL NETO, A. 700 1 $aPAREIRA, D. H. 700 1 $aPEDREIRA, B. C. e
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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