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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Florestas; Embrapa Pantanal.
Data corrente:  22/05/2000
Data da última atualização:  22/05/2000
Autoria:  OLIVEIRA, M. V. N. d'.
Título:  Artificial regeneration in gaps and skidding trails after mechanised forest exploitation in Acre, Brazil.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  Forest Ecology and Management, Amsterdam, v. 127, p. 67-76, 2000.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The natural regeneration of some desirable species under exploitation pressure in Amazon is often very poor or non-existent. The traditional techniques of enrichment planting have presented low performance of the planted seedlings and high costs for its implementation. This study analyzes the first 5 years of growth and survival of five tropical tree species (Bertholletia excelsa, Ceiba pentandra, Torresia acreana, Swietenia macrophylla and Cedrela fissilis) planted in skidding trails and exploitation gaps. The basic planting technique consisted in using the cleared areas after forest harvesting for the establishment of seedlings of species ecologically adapted to the gap environment. The study was carried out in the EMBRAPA-CPAF-ACRE (Agroforestry Research Centre of Acre) in Acre State in West Amazon. The diameter increment varied from 0.30 cm year-1 for Bertholletia to 0.52 cm year-1 for Swietenia and Torresia. After 5 yeras the height growth was similar for all species around 3.0 m. In the first year Bertholletia presented a high mortality, around 80%, caused by severe predation by rodents. Ceiba also presented a high mortality after the second year of planting probably due the canopy closure. The best survival percentage was presented by Torresia, over 90%. The Meliaceae (Swietenia and Cedrela) species had a similar survival, around 70 to 75%. The Hypsipyla grandella attack was more severe in Cedrela than in Swietenia, but in both cases (9.37 and 31% after 7 and 5 years... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acre; Brasil; Cedrella fissilis; Enrichment; Enrichment planting; Enriquecer; Enriquecimento; Exploitation; Management; Manejo florestal; Plantar; Plantio de enriquecimento; Torresia acreana.
Thesagro:  Bertholletia Excelsa; Ceiba Pentandra; Ecologia; Exploração Florestal; Floresta; Manejo; Regeneração Artificial; Silvicultura; Swietenia Macrophylla; Viveiro.
Thesaurus Nal:  artificial regeneration; ecology; forest management; forestry; seedlings; silviculture.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB24559 - 1ADDSP - --22368
CNPF28915 - 1ADDSP - --SP4634SP4634
CPAP43922 - 1ADDSP - PPSP1616416164
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  06/12/2011
Data da última atualização:  06/12/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  FERREIRA, E. H. da R.; MASSON, L. M. P; ROSENTHAL, A.; SOUZA, M. de L.; TASHIMA, L.; MASSAGUER, P. R. de.
Afiliação:  ELISA HELENA DA ROCHA FERREIRA, IFRJ; LOURDES MARIA PESSOA MASSON, IFRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; MARIA DE LOURDES MENDES DE SOUZA, CTAA; LUANA TASHIMA, SENAI; PILAR RODRIGUEZ DE MASSAGUER, LABOTERMO.
Título:  Termorresistência de fungos filamentosos isolados de néctares de frutas envasados assepticamente.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 14, n. 3, p. 164-171, jul./set. 2011.
DOI:  10.4260/BJFT2011140300021
Idioma:  Português
Conteúdo:  O presente estudo teve como objetivo caracterizar a termorresistência dos fungos mais termorresistentes, isolados de néctares de maracujá e abacaxi comerciais pasteurizados, bem como verificar a produção de patulina por esses fungos, quando inoculados em tais néctares. Os fungos mais termorresistentes isolados foram o Byssochlamys fulva em néctar de maracujá e o Byssochlamys nivea em néctar de abacaxi. O B. nivea, em néctar de abacaxi, mostrou-se mais termorresistente, com base nos valores de D98°C e Z, os quais resultaram em 27 min e 5,4 °C, respectivamente, em comparação com 13,6 min e 5,5 °C encontrados para B. fulva, em néctar de maracujá. A pasteurização comumente aplicada pela indústria não se mostrou suficiente para inativação dos fungos isolados. Não houve produção de patulina quando se inocularam os fungos diretamente nos néctares estudados.
Palavras-Chave:  Néctar de abacaxi; Néctar de maracujá; Patulina; Termorresistência.
Thesaurus NAL:  Byssochlamys fulva; Byssochlamys nivea.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49370/1/2011-061.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA11041 - 1UPCAP - PP2011/0612011.00363
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