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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
03/07/2003 |
Data da última atualização: |
24/02/2010 |
Autoria: |
FERREIRA, M.; CONSTANTINO, C. J. L.; RIUL JR. A.; WOHNRATH, K.; AROCA, R. F.; GIACOMETTI, J. A.; OLIVEIRA JR. O. N.; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
Embrapa Instrumentação Agropecuária, São Carlos, SP. |
Título: |
Preparation, characterization and taste sensing properties of Langmuir-Blodgett Films from mixtures of polyaniline and rutheniu complex. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Polymer, Guildford, v. 44, p. 4205-4211, 2003. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Languir-Blodgett (LB) films fro a ruthenium complex, mer-[RuCl3(dppb)(py)] (dppb = PPh2(CH2)4PPh2; py = pyridine) (Rupy), and from mixtues with varied amounts of polyaniline (PANi) were fabricated. Molecular-level interactions between the two components are investigated by surface potencial, dc conductivity and Raman spectroscopy measurements, particularly for the mixed film with 10% of Rupy. For the latter, the better miscibility led to an interacton with Rupy inducing a decrease in the conducting state of PANi, as observed in the Raman spectra and conductivity measurement. The interaction causes the final film properties to depend on the concentration of Rupy, and this was exploited to produce a sensor array made up of sensing units consisting of 11-layer LB films from pure PANi, pure Rupy and mixtures with 10 and 30% of Rupy. It is shown that the combination of only four non-specific sensing units allows one to distinguish the basic tastes detected by biological systems, viz. saltiness, sweetness, sourness and bitterness, at the (...) level. |
Palavras-Chave: |
Langmuir-Blodgett films; Polianilina; Ruthernium complex. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
13/02/2009 |
Data da última atualização: |
16/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
RIBEIRO, J. M.; TEIXEIRA, S. L. |
Afiliação: |
JULIANA MARTINS RIBEIRO, CPATSA; SILVIO LOPES TEIXEIRA, UENF. |
Título: |
Esterilização química de meios nutritivos para cultivo in vitro de plantas. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2008. |
Páginas: |
2 p. |
Série: |
(Embrapa Semi-Árido. Comunicado Técnico, 136). |
ISSN: |
1808-9984 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A produção de mudas em laboratórios comerciais apresenta valor elevado, provocado, principalmente, pelos altos custos das instalações e da energia elétrica necessária para a manutenção das atividades. Assim sendo, buscam-se novas alternativas para diminuir custos, sendo uma delas a substituição da técnica de esterilização pela autoclavagem por outras de menor custo. |
Palavras-Chave: |
Cultivo in vitro; Esterilização química; Mudas em laboratórios. |
Thesagro: |
Agricultura; Muda. |
Thesaurus NAL: |
Agriculture. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA-2009-09/40202/1/COT136.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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